Kultūra

Par godu Talsu tautas nama 105. jubilejai atklāj izstādi "Baltā dāma"

Kultūra

LMA atklāta izstāde "9 galvas. Mākslinieks rektora amatā"

Notiks izrādes "Doriana Greja portrets" jauniestudējuma pirmizrāde Dailes teātrī

Nevairoties no skarbuma un cinisma, Dailes teātrī iestudēts «Doriana Greja portrets»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Grēks ir vienīgais, kas piešķir dzīvei krāsu” - viena no dzīves gudrībām, kuru Dorianam Grejam teiks elegantais Lords Henrijs Votons izrādē “Doriana Greja portrets”. Iestudējuma “Doriana Greja portrets” pirmizrāde gaidāma piekdien, 3. februārī, Dailes teātrī. 

“Tad, kad tu romānu palasi oriģinālā, tur ir ārkārtīgi interesantas lietas,” stāsta lorda Henrija Votona lomas atveidotājs Juris Žagars. Aktieris uzskata, ka jāgāž priekšstati par to, ka Oskara Vailda darbi ir vecišķi.

“Viņš ir ārkārtīgi ass, skarbs un rupjš,” vērtējot rakstnieka valodu, secina Žagars.

Doriana Greja draugs, ciniskais lords Henrijs Votons iestudējumā bārsta vairākas dzīves gudrības. Viena no tām ir: “Lai atgrieztu jaunību, jāatkārto jaunības kļūdas”. Žagars uzskata: “Dorianu pievelk tas, ka viens cilvēks patiešām saka asi to, ko viņš domā, un uzreiz.”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Kad Bazils Holvards uzglezno skaistā, nevainīgā jaunekļa Doriana Greja portretu, satiec gan pašu mākslinieku, gan Dorianu, gan Votonu. Uz audekla iemiesotais ideāls liek Dorianam vēlēties palikt mūžam jaunam, lai novecotu tikai portrets.

“Vailds jebkurā laikā ir bijis ļoti mūsdienīgs,” komentē galvenās lomas atveidotājs Dainis Grūbe. Viņam iemiesoties šajā tēlā bijis izaicinājums, jo abu raksturi neesot līdzīgi - Dorians Greijs ir lēnīgāks un filozofētājs, bet aktieris sevi vērtē kā agresīvākas dabas cilvēku.

Skaistuma un jaunības alku ideāls ir Doriana iemīļotā balerīna Sibilla, kuru atveido baleta prīma Elza Leimane. “Īpašības, kas nepiemīt ikdienišķām sievietēm, tā viņu raksturo Dorians,” norāda Leimane. “Protams, viņš viņu kaut kādā ziņā arī idealizē un nostāda uz pjedestāla.” Viņa stāsta - kā dejotāja jūtas kā cita skrūve teātra, aktieru mehānismā.

Mūzika, ar to saistītā vide un cilvēki ir viena no svarīgākajām atslēgām, ar ko Laura Groza-Ķibere slēdz pazīstamo Vailda darbu. Lai arī oriģināls visvairāk saistās ar gleznošanu, jo kā nekā tā centrā ir Doriana Greja portrets, arī mūzika ir ļoti organiska Vailda darba sastāvdaļa.

Laura Groza-Ķibere: „Impulss radās Vailda materiālā, jo tajā portretētās aristokrātijas daļas dzīvē mūzika ieņem ļoti nozīmīgu vietu. Protams, klasiskā mūzika, ko mēs te mēģināsim iedzīvināt, ir arī tāds pārlaicīgs tēls vai simbols, kas veido tiltu starp 19.gadsimtu un mūsdienām. Jo šis mākslas žanrs – akadēmiskā mūzika – vēl joprojām ir gana modīga mūsdienās."

Mūzika būs kā tilts no 19.gadsimta, bet iestudējums viktoriānisma laikmetu un aristokrātu dzīvi Anglijā neatspoguļos, tā centrā būs mums labi atpazīstami un mūsdienās saprotami tipāži.

Doriana Greja lomas atveidotājs Dainis Grūbe stāsta – lai piekļūtu Doriana Greja būtībai, viņš meklējis ļoti daudzos avotos, jo pašam personiski šis tēls esot grūti izprotams un izjūtams.

Dainis Grūbe: „Cik esmu analizējis un novērojis mēģinājumu procesā, man ar viņu īsti nav nekā kopīga, nevienas īsti kopīgas rakstura īpašības. Man tas viss ir jāmeklē. Tāpēc man materiāls ir gandrīz 24 stundas vaļā, arī grāmata, es esmu mēģinājis skatīties filmas un seriālus, lasījis Vailda vēstules, lai labāk varētu tam visam pietuvoties."

Daiņa Grūbes teikto gan uzreiz apšauba viņa saspēles partneris Juris Žagars, kurš izrādē atveidos Doriana Greja cinisko draugu Henriju Votonu, kā aktieris pats saka - ļoti augstas raudzes nelieti.

"Es nedomāju, ka Grūbem kaut kas tur būtu tālu no viņa paša būtības, jo katrs normāls aktieris ir narciss, tam tā ir jābūt, savādāk tas vienkārši nedarbojas," saka Žagars.

"Man ar savu tēlu arī paliek aizvien interesantāk. Es pēdējā laikā tādus labulīšus esmu spēlējis, bet šis ir tāds kārtīgs nelietis, gudrs, augstas raudzes nelietis. Man riktīgi patīk, un es mēģinu saindēties ar to indi," turpina Žagars.

Dzīvot viegli un ar prieku tieši šodien – tā ir spēja, ko no Doriana Greja visvairāk gribētu iemācīties Dainis Grūbe.

"Kas man izriet no Doriana – ka ir jādzīvo, vienkārši jādzīvo šodienai, jo pareizi jau viņš saka, ka nav jau tik daudz tā laika, tas viss paskries ātri. Un tas man personiski ir ļoti aktuāli – iemācīties dzīvot šodien, priecāties, izbaudīt," bilst Grūbe.

Vai tā ir netaisnība, vai vienkārši pasaules loģika, ka tieši mūsu ārējām kvalitātēm ir neapšaubāmi milzīgi liela ietekme uz mūsu likteni – šo kā sev interesantāko jautājumu vai paradoksu no Vailda darba paņem aktieris Juris Žagars.

"Man šķiet interesanti izcelt tieši šo paradoksu ārā, un ar to paspēlēties, ka – jā, tā tas ir. Diemžēl noteicošās ir ārējās kvalitātes, un ārējā kvalitāte – tas nav tikai izskats, tā ir viņa turība, tā ir viņa izcelsme, tā ir zeme, kurā viņš dzīvo un tā tālāk. Man liekas, ka tā tēma ir tāda interesanta. Bet nevis no tāda viedokļa, ka tas ir slikti, bet tā vienkārši tas ir, un tas ir jāpieņem, ka, jā, tādiem cilvēkiem pieder pasaule,” skaidro Juris Žagars.

Izrādi iestudējusi režisore Laura Groza-Ķibere. Pirmizrāde 3. februārī būs skatāma Dailes teātra Lielajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti