Kultūras ziņas

Vecākā latviešu aktrise – Elvīra Baldiņa

Kultūras ziņas

Leļlu pasaules aristokrātes – marionetes

Šekspīra "Makbets" pasaulslavenā Luka Persevala režijā

Nacionālajā teātrī ar Šekspīra «Makbetu» viesojas Luks Persevals

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar visvairāk spēlēto Šekspīra lugu “Makbets” 20.oktobra vakarā Latvijas Nacionālajā teātrī viesojas viens no pasaules vadošajiem režisoriem Luks Persevals – Hamburgas „Thalia Theater” vadošais režisors, kurš šo izrādi iestudējis Sanktpēterburgā speciāli teātra festivālam “Baltic House”. Izrāde noslēdz Baltijas teātra festivālu, kas nedēļas nogalē notika Rīgā.

Režisors Luks Persevals pirmo reizi ieradies Latvijā, lai 20. oktobra vakarā Latvijas Nacionālā teātra telpās it kā minimāliem skatuviskajiem līdzekļiem uzburtu pasaulē visvairāk iestudēto Šekspīra drāmu “Makbets", ko viņš iestudē jau trešo reizi. Luga režisoru ieinteresējusi tieši vācu dzejnieka Tamasa Braša poētiskā tulkojuma dēļ – piesātināta ar likteņa dramatismu, kas raksturīgs vācu pēckara paaudzei kā Austrumu, tā Rietumu pusē.

„Tas ir ļoti spirituāls teksts, kurā pats būtiskākais ir mīlestības meklējumi pāri nāvei. Runa ir par to, ka cilvēka likteni nosaka ne tikai griba, bet arī mīlestība. Un šajā gadījumā mīlestība ir mirusi. Vēl ļoti būtiski ir tas, ka Makbetam nav iespējams pieņemt lēmumus – viņa liktenis tiek paredzēts un viņš iet tā pavadā,” skaidro beļģu režisors Luks Persevals.

„Katrā Šekspīra lugā runa ir par garu, kuru nosaka domājošais cilvēks,” turpina režisors, „tāpēc uz skatuves vēlējāmies izveidot varoņu iekšējo stāstu, un šeit visu darbību nosaka raganas jeb dabas spēki, uz kuriem mums nav nekādas ietekmes.”

Luks Persevals ir dzimis Beļģijā, kopš 2009./2010. gada sezonas ir Hamburgas „Thalia Theater” vadošais režisors. 1999. gadā Hamburgas Vācu teātra un Zalcburgas teātru festivāla kopprojektā radītā inscenējuma "Kaujas!" ("Ten Oorlog"), par kuru saņēma balvu "Gada inscenējums" Berlīnes teātra festivālā,  ieguva plašu atpazīstamību un kopš tā laika tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem Eiropas teātra režisoriem.

Tā kā šo “Makbeta” iestudējumu Persevals pirmo reizi veido ar Krievijas aktieriem un tieši Krievijas-Ukrainas krīzes laikā, Latvijas Televīzija jautāja režisoram, vai un kā tas iespaidoja viņa izvēli?

„Es sāku mēģināt šā gada aprīlī, kad Krievijas-Ukrainas krīze bija sasniegusi ļoti augstu līmeni.  Un es martā domāju, varbūt man nemaz nevajadzētu braukt uz Krieviju un atteikties, kā protesta zīmi sniegt,” norāda Persevals. „Taču esmu ļoti priecīgs, ka tomēr aizbraucu, jo, būdams kopā ar aktieriem, sapratu, ka situācija nav tāda, kā to atspoguļo mediji. Mediji ļoti daudz melo gan no Austrumu, gan no Rietumu puses.”

Jau vēstīts, ka no 10. līdz 20.oktobrim Latvijā norisinās "Baltijas teātra festivāls 2014", kas katru gadu notiek kādā no Baltijas valstīm. Šogad festivāls piedāvāja ne vien Lietuvas un Igaunijas labākos oriģināldramaturģijas iestudējumus, bet arī plašu gada balvas teātrī "Spēlmaņu nakts" nominēto izrāžu programmu, kā arī labākās pēdējās sezonās tapušās izrādes bērniem un jauniešiem.

Baltijas teātra festivāla balvas labākajām izrādēm tika pasniegtas 19. oktobra vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti