Kultūras ziņas

Labdarības koncerts A. Kublinska atbalstam

Kultūras ziņas

Pastaigas pa neparasto Rīgu

Nacionālais teātris sezonu atklāj tramvajā

Nacionālā teātra aizvadītās sezonas labākie aktieri - Doveika, Grasbergs un Lūriņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Nacionālā teātris 5.augustā uzsāk jauno, 97. teātra sezonu tradicionāli - ar sezonas atklāšanas svinīgo sapulci, kurā nosaukti Nacionālā teātra pagājušās sezonas labākie aktieri. Ceļojošo Elzas Radziņas kulonu saņēmusi Maija Doveika, bet Kārļa Sebra gredzenu – Gundars Grasbergs. Abiem balvas piešķirtas par lomām izrādēs „Antigone”, „Raiņa sapņi” un „Migla”.

Savukārt Veltas Līnes gredzens – par spilgtāko mīlētājas lomu aizvadītajā sezonā – ticis Ditai Lūriņai par Nastasjas Fiļipovnas lomu izrādē „Idiots”, bet speciālbalvu par izcili profesionālu sniegumu un pašaizliedzību Nacionālais teātris piešķīris aktrisei Daigai Kažociņai par psiholoģiski smago galveno lomu izrādē „Prāts”. Grasbergs un Lūriņa šīs balvas saņēmuši jau otro reizi.

„Gundaram Grasbergam savulaik bija absolūti izcila loma „Voicekā”, un tagad viņam ir izcila loma „Antigonē” kopā ar Maiju Doveiku un arī „Raiņa sapņos”. Tā kā mūsu mākslinieciskās žūrijas kopējais lēmums bija, ka šie ir [labākie]. Un Dita [Lūriņa] ir brīnišķīga – atgriezusies pēc otrā bērniņa un nospēlējusi fantastiski grūtu lomu, Nastasju Fiļipovnu „Idiotā”, jo šis „Idiots”, protams, ir traktēts pavisam savādāk – kā mīlestības ārprāts," stāsta Ojārs Rubenis. "Veltas Līnes gredzens ir par mīlestību, un labāku mīlētāju mēs neatradām! Vēl bija diskusija par Daigu Kažociņu, kura [izrādē „Prāts”] mīl dzīvi, bet tas tomēr nav īsti atbilstoši Veltas Līnes mīlētājas nominācijai. Bet Daigu Kažociņu mēs tiešām vērtējam ārkārtīgi augstu, tāpēc viņai būs speciālbalva, jo tas, ko viņa ir izdarījusi, kā to [lomu] traktējusi un dabūjusi gatavu, tas ir unikāli.”

Labs sākums, 14 iestudējumi un Raimonda Paula 10 koncerti

Latvijas Nacionālā teātris 5.augustā uzsāk jauno, 97. teātra sezonu tradicionāli - ar sezonas atklāšanas svinīgo sapulci plkst. 11 un braucienu uz Alfrēda Amtmaņa-Briedīša muzeju Vallē plkst. 13. Pēc teātra direktora Ojāra Rubeņa domām, katra tradīcija, kuru izdodas noturēt, ir svarīga.

Svinīgajā sapulce  pasniegtas jau tradicionālās teātra balvas – Veltas Līnes un Kārļa Sebra gredzeni, Elzas Radziņas kulons, kā arī godināti pagājušās sezonas noslogotākie aktieri un labākie tehniskie darbinieki.

Kā zināms, Latvijas Nacionālajam teātrim kopš 1985.gada ir tradīcija, katru gadu 5.augustā Alfrēda Amtmaņa-Briedīša dzimšanas dienā pulcēties režisora mājās, šobrīd muzejā - Valles „Zvanītāju Bukās”, un kopā ar Valles pašdarbības kolektīviem sniegt svētku koncertu.

"Amtmanis-Briedītis ir Nacionālā teātra tēvs un patiesībā - tradīciju turpinājums. Jāsaka, ka reizēm mums ir pagrūti it sevišķi jaunos [teātra darbiniekus] dabūt uz turieni [Valli]," atbildot uz jautājumu par tradīciju turpināšanas svarīgumu, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atklāj teātra direktors Ojārs Rubenis.

Vallēniešiem ir ārkartīgi būtiski, ka šādā nelielā vietā ierodas Nacionālā teātra kolektīvs, uzskata Rubenis. Šajā dienā Vallē tiek rīkots īpašs dievkalpojums, kurā tiek dota svētība teātrim un pieminēti aizgājēji, un vietējie kolektīvi un teātris gatavo priekšnesumus kopīgam pasākumam muzejā. No teātra puses šoreiz ar savu programmu uzstāsies Zane Jančevska.

"Man liekas, ka tas ir tāds labs sākums," piebilst Rubenis. "Ziniet, katra tradīcija, kuru izdodas noturēt, ir svarīga."

No 6.augusta Nacionālajā teātrī sāksies intensīvs mēģinājumu darbs. Septembrī gaidāmas trīs pirmizrādes - 11.septembrī Raiņa "Uguns un nakts" Viestura Kairiša režijā, 19.septembrī Aktieru zālē Eliota Heiza "Ceļā uz mājām" Dāvja Auškāpa režijā un 23.septembrī LMT Jaunajā zālē Bārnija Norisa "Ciemiņi" Ināras Sluckas režijā.

"Rainis vienmēr ir pārsteigums. "Uguns un nakts", man šķiet, nevar nebūt pārsteigums. Tas ir sarežģīts materiāls un sarežģīta režija," teic Maija Doveika, kura izrādē būs Laimdotas lomā. Savukārt Spīdolu izrādē spēlēs Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa.

"Lielajā zālē ir tāds riktīgs klasikas gads," raksturojot gaidāmo sezonu kopumā, piebilst teātra direktors. Kopumā jaunajā sezonā Nacionālajā teātrī gaidāmi 14 iestudējumi. Turklāt maestro Raimonds Pauls iesāks savas nākamās jubilejas 10 koncertu sēriju ar uzstāšanos 2016.gada 12. janvārī Nacionālajā teātrī.

Pērn Nacionālajam teātrim mazāk apmeklētāju, nospēlētas 544 izrādes

Pērn Nacionālo teātri apmeklējuši 178 063 skatītāji, kas ir mazāk nekā iepriekš, savukārt nospēlētas 544 izrādes, kas pēc teātra direktora Ojāra Rubeņa vērtējuma ir "anormāli daudz".

Teātris norāda, ka turpinās tendence pieaugt pieprasījumam pēc mazo spēles laukumu izrādēm, un šā iemesla dēļ apmeklētāju skaits ir mazāks. "Apmeklētība ir nedaudz kritusies. Kāpēc? Jo esam ļoti lielu uzmanību pievērsušies mazajām zālēm, kur ir mazāk vietu," viņš norādīja.

Savukārt izrāžu apjomu desmit mēnešu garumā - 544 izrādes - direktors vērtēja kā pārāk lielu.

"Domāju, ka visos teātros izrāžu apjoms, ņemot vērā, ka mums ir 10 mēnešu darbs, tas ir pilnīgi anormāli, ja ir tāds vārds latviešu valodā. Nav jau nekādu īpašu cerību, ka kaut kas uzlabosies. Izrāžu daudzums reāli nogurdina teātri. Tas ir ārkārtīgi intensīvs darbs. Esam runājuši ar teātru direktoriem, ka principā mums vajadzētu iet atpakaļ. Iepriekš, ja gadā nospēlējām 300 izrādes, un tas jau bija ļoti labi," teica Rubenis.

Teātra direktors ir gandarīts par aizvadīto sezonu, gan ņemot vērā skatītāju skaitu, gan iestudētās izrādes. "Esam teātris, kas saņēmis visvairāk nomināciju "Spēlmaņu naktī" – 21 nominācija, tas ir daudz," viņš uzsvēra.

Vienlaikus Rubenis atzina, ka ir bijušas arī vājākas izrādes un neveiksmes, tiesa, ko kritika novērtējusi augstu, bet skatītāji nav īsti sapratuši.

Aizvadītajā sezonā Lielajā zālē visvairāk spēlētākās izrādes bija "Latgola.lv" - 29 reizes, "Kabarē" - 24 reizes un "Raiņa sapņi" -  12 izrādes.

Aktieru zālē pieprasītākā izrāde bija "Ezeriņš", kas nospēlēta 31 reizi. Savukārt LMT Jaunajā zālē visvairāk spēlētākā izrāde bija "Mollija saka jā" - 18 reizes.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti