Dienas ziņas

Latgalē attīstās bioenerģijas ražošana

Dienas ziņas

Koncertuzvedums Leļļu teātra jubilejā

Mūzikla pirmizrādi pavada protesti

Mūzikla «Cukurs. Herberts Cukurs» pirmizrādi pavada protesti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

 

Liepājā aizvadīta mūzikla “Cukurs. Herberts Cukurs” pirmizrāde. Neskatoties uz to, ka apmeklētājus pie mūzikla norises vietas - Liepājas olimpiskā centra sagaidīja organizācijas “Krievu rītausma” protesta akcija - zemē nomestas asiņainas lelles, pati izrāde noritēja mierīgi.

Stundu pirms mūzikla “Cukurs. Herberts Cukurs”pirmizrādes organizācijas “Krievu rītausma” pārstāvji pie Liepājas olimpiskā centra ieejas nometa 11 ar sarkanu krāsu notrieptas lelles, kas, pēc viņu teiktā, simbolizē Herberta Cukura nošautos ebreju bērnus. 

Protestētāji teica, ka vēlas ieskatīties acīs mūzikla apmeklētājiem, kuri ejot uz šo izrādi, kāpšot pāri līķiem. Publika lellēm mierīgi apgāja apkārt, un daudzo policistu klātbūtne arī novērsa iespējamus asākus incidentus.

Izrādes sākums gan nedaudz aizkavējās, jo skatītāju zālē centās iekļūt trīs cietumnieku tērpos ģērbti vīrieši, viņus neielaida.

Pasākuma organizatori pieļāva, ka izrādi jebkurā brīdī nāksies pārtraukt vēl kādu provokāciju dēļ, taču tas nenotika.

“Ir filmas par Hitleru un Staļinu. Tur būtu jātaisa vēl lielāka ažiotāža. Es esmu atnākusi uz mūziklu,” sacīja skatītāja Ieva.

“Es viņu uzskatu par varoni, jā. Lidmašīnu uzbūvēja pats personīgi,” atzīst skatītājs Ilmārs.

“Es nenāku ne tiesāt, ne aizstāvēt. Tā ir mūsu vēsture,” uzskata cita mūzikla skatītāja Iveta.

Mūzikla producents Juris Millers pauda neizpratni par protesta akcijām, jo tās rīkotas vēl pirms kāds šo mūziklu vispār redzējis. Jāņa Ķirša, Pētera Dragūna un Jura Millera veidotais mūzikls, pēc autoru teiktā, Cukuru ne slavina, ne nopeļ, vienkārši parāda viņa dzīvi. Cukura loma uzticēta dziedātājam Jurim Jopem, kurš veidojot lomu ticies ar Cukura bērniem.

“Ja šī iestudējuma rezultātā visas ieinteresētās valstis apsēdīsies pie viena galda un beidzot pieliks juridisko punktu Herberta Cukura liktenī, lai kāds tas būtu - notiesājošs vai rehabilitējošs, es domāju, tas būtu lielākais šī iestudējuma sasniegums,” sacīja mūzikla producents un līdzautors Juris Millers.

Mūzikla pirmizrāde Liepājā tika uzņemta ar skaļiem aplausiem, ko skatītāji aktieriem veltīja, pieceļoties kājās.

Tikmēr ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (“Vienotība”) pavēstījis, ka uzvedumi par Cukuru nav laba gaume un muzikla veidotāji nav saistīti ar valsts politiku:

"Uzvedums par Herbertu Cukuru uzjundījis arī politiskas kaislības.  Simona Vīzentāla centrs  jau paudis nosodījumu. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzsver, ka tas ir absolūti privāts pasākums un tā veidotāji nekādā veidā nav saistīti ar valsts politiku, tomēr mūzikla veidošanu neatbalsta."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti