Mūžībā aizgājis baletdejotājs Andrejs Rumjancevs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

28.novembra pēcpusdienā 53 gadu vecumā miris viens no izcilākajiem, vadošajiem Latvijas baleta solistiem Andrejs Rumjancevs.

Rumjancevu dēvē arī par baleta premjeru, jo viņš savā karjerā izdejojis visu baleta repertuāru – no klasikas līdz mūsdienu dejas izrādēm.

"Vakar pēcpusdienā šajā saulē rimis Andrejs Rumjancevs, Nacionālās operas un baleta teātra baleta solists un premjers absolūts. Ja par balerīnām mēs sakām, ka tu dejo visu un tev ir pa spēkam viss, tad Andrejs dejoja visu savu mūžu, visas lomas vadošās, raksturlomas, vienalga, kā mēs to saucam," Rumjanceva devumu Latvijas baletam raksturo horeogrāfe un teātra kritiķe Sarma Rozenberga. "Vadošais baleta mākslinieks Latvijas Nacionālajā operā un baleta teātrī. Mēs kopā skolā mācījāmies astoņus gadus, pēc tam dejojām kopā 20 un vairāk gadus, kamēr notiek tas, kas notiek. Devums ir neizmērāms. Viņš ir viens no izcilākajiem, vadošajiem baleta solistiem, premjeriem."

1980. gadā Andrejs Rumjancevs absolvēja Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu. No 1980. līdz 2005. gadam bija Latvijas Nacionālā baleta vadošais solists, pārliecinoši dejojot visu baleta repertuāru no klasikas līdz mūsdienu dejas izrādēm. Andrejs Rumjancevs kolēģiem un skatītājiem paliks atmiņā kā  Spānis “Bolero”, Sindbads un Putns Ruhs “Tūkstoš un vienā naktī”, Berendo “Kam skanēs zvans”, Zigfrīds “Gulbju ezerā”, Toreadors “Karmenā”, Princis Riekstkodis un Štālbauma kungs “Riekstkodī”, Klaidonis “Brīnišķīgajā mandarīnā”, Konrāds “Korsārā”, Ļaunais gars “Gernikā”, Princis “Pelnrušķītē”, Alberts “Žizelē”, Žans de Briens “Raimondā”, Bazils, Espada un Dons Kihots “Donā Kihotā”, Džeimss “Silfīdā”, Šopens “Noktirnē mīlestībai”, Francis “Pie zilās Donavas”, Paolo “Frančeskā da Rimini”, Dezirē “Apburtajā princesē”, Francis “Kopēlijā”, Jauneklis “Šopeniānā”, Čaikovskis “Čaikovskī”, Zelta vergs “Šeherezadē”, Targals “Sidraba šķidrautā”, Vīrietis “Svētpavasarī”, Hortenzio “Spītnieces savaldīšanā”, Trakulīgais tirgonis “Petruškā”. Andrejs Rumjancevs arī filmējies Klaidoņa lomā TV baletfilmā “Brīnišķīgais mandarīns”.

Dejotājs bija Malikas Sabirovas starptautiskā konkursa diplomands (1991) un 6. Osakas starptautiskā baleta festivāla diplomands (1991). 1998. gadā baletdejotājs saņēma "Aldara" gada balvu. No 2004. līdz 2008. gadam viņš strādāja kā klasiskās dejas pedagogs Rīgas Horeogrāfijas vidusskolā.

Atvadīšanās no mākslinieka notiks piektdien, 4. decembrī, no 14.30 līdz 15.30 Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē, informē Latvijas Nacionālās operas un baeta pārstāvji.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti