Meikšāns uz Dailes skatuves uzved «Ričardu III»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šekspīra Ričards III ir sātans cilvēka izskatā, negantākais varmāka zemes virsū, kura asiņainais ceļš uz troni vijas caur noziegumiem, meliem, viltu, arvien jaunām ļaunprātībām un slepkavībām - tā, sagaidot ģeniālā rakstnieka 450.gadadienu, topošo izrādi „Ričards III” piesaka Dailes teātris. Ar šo iestudējumu Dailē debitēs viens no jaunās paaudzes spilgtākajiem latviešu režisoriem Viesturs Meikšāns, kurš pretstatā ierastajam Ričarda III kā tirāna atveidojumam izvēlējies galveno varoni ietērpt mūsdienu politiķa - demokrāta tēlā un rosināt diskusiju par demokrātijas blaknēm.

Dailes teātra Ričards III ir ģērbies nevainojamā uzvalkā, viņš ir politiķis ar perfekti pārdomātu tēlu, kurš skaisti runā un lieliski izskatās televīzijā. Viljama Šekspīra stāstu par nežēlīgo Anglijas valdnieku, kurš ceļā uz varu izrēķinās ar ikvienu, režisors Viesturs Meikšāns pielāgojis demokrātijas ietvaram. „Luga ir par aizkulisēm. Par slepkavībām, noziegumiem un krimināliem „bezpriģeliem” - par lietām, par kurām būtu jāliek cietumā. Bet par to neviens politiskajā kontekstā medijos nekad nerunā vai arī tas tiek slēpts,” saka Meikšāns.

„Izrāde ir tieši par to, kas ir aiz šīs fasādes. Bet, lai to parādītu, mums ir jāparāda arī fasādes priekšpuse, kas ir šī mūsdienīgā, izskatīgā politiķa seja ar oratora spējām un televīzijai ļoti piemērotu izturēšanos,” stāsta režisors.

Izrādes atslēgvārds ir vara - narkotika, kuras dēļ esi gatavs darīt jebko, piebilst režisors. Viņš gan uzsver, ka nevēlas stāstīt par konkrētu valsti un arī Ričards III nav ne Vladimirs Putins, ne Baraks Obama. Tomēr ideju par Ričardu kā demokrātu iedvesmojis gan Amerikas „kari par demokrātiju” Tuvajos Austrumos, gan Krievijas saukļi par demokrātiju, okupējot Krimu.

„Šī ir tā galvenā izrādes tēma, kas mani pašu ļoti satrauc. Ka slēpjoties aiz demokrātijas idejām un saukļiem, ir iespējams attaisnot kriminālus noziegumus, agresiju globālā kontekstā, iekarojot citas zemes,” skaidro Viesturs Meikšāns.

Garāmgājējus uz diskusiju provocē arī liels uzraksts uz Dailes teātra jumta - „Demokrātija ir stipri pārvērtēta”. Pretstatā Alvim Hermanim, kurš pēc „Tautas ienaidnieka” iestudēšanas vīlies secināja, ka politiskais teātris Latvijā ir izgāzies, Meikšāns ir pārliecināts - pašreizējās Krievijas agresijas kontekstā mūsu sabiedrība ir gatava diskusijām arī par tādu it kā neapstrīdamu ideju kā demokrātija.

Izrādes mūzikas autors ir Goran Gora, bet scenogrāfiju veidojis Reinis Suhanovs, kurš kopā ar Meikšānu strādā jau astoņus gadus.

Ideju par demokrātijas fasādi un sētas pusi scenogrāfs uzcēlis arī uz skatuves.

„Visa izrāde uz to ir uzbūvēta: telpā, kur Ričards darbojas, ir šī fasādes daļa - skaista, tīra, estētiska, sakārtota, zaļi domājoša un cilvēktiesības atbalstoša vide, un realitāte ar bieži vien ļoti pūstošiem lēmumu pieņēmējiem. Demokrātija reizē ir arī iespēja pie lemšanas nokļūt ļoti nekompetentiem cilvēkiem, jo viss, kas tev vajadzīgs, ir pārliecināt cilvēkus, ka tu zini. Un to var izdarīt ar stipri dažādiem paņēmieniem,” spriež scenogrāfs.

Autori gan nerosinot aizstāt demokrātiju ar ko citu, bet gan diskutēt par tās blaknēm un arī pašas sabiedrības izglītotību vai lētticību. Arī izrādes plakāts - sarkana roka pār pasaules valstu karogiem - ir ļoti tiešs, saka Suhanovs.

„Šobrīd ir jāapzinās, ka viens valsts veidojums neko nenozīmē uz nākotni, pat uz nākamajiem desmit gadiem. Kaut kādā ziņā tās ir bailes. Plakāts, protams, ir ļoti tiešs, bet šodien nevar taisīt politisko teātri un „Ričardu III”, netaisot to ļoti tiešu,” plakāta ideju skaidro Suhanovs.

„Ričards III” ir viena no Šekspīra garākajām lugām, kas Dailes teātrī saīsināta līdz trim stundām. Režisors pieturējies pie tieša Šekspīra teksta Jāņa Elsberga jaunā tulkojumā, papildinot to ar trim Amerikas kongresmeņu demokrātu runām.

„Šekspīrs ir ģeniāls,” saka Ričarda III atveidotājs Artūrs Skrastiņš, jo arī četrsimt gadu pēc lugas tapšanas nekas nav mainījies un teksts pārsteidzoši labi piegulst arī demokrātijas idejai. Arī nežēlīgā varmākas Ričarda III lomā aktieris centies meklēt attaisnojumu: „Lai šādā mežonīgā demokrātijā izdzīvotu, arī metodēm ir jābūt diezgan mežonīgām. Ja pasaule ir kļuvusi mežonīga, tu vari izdzīvot, tikai lietojot tās pašas metodes."

"Cilvēka dzīvībai nav nekādas nozīmes šodien… Mēs jau to redzam Ukrainā, ka runa ir par ideju, ne jau par indivīdu," saka Skrastiņš.

Pirmo sadarbību ar Viesturu Meikšānu Skrastiņš sauc par ļoti interesantu un teic, ka labprāt kopā strādātu arī turpmāk: „Viņš ir inteliģents cilvēks, kas deg par savu ideju kopā ar Reini Suhanovu, un es ceru, ka viņam atradīsies vieta Dailes teātrī.”

„Ričarda III” pirmizrāde Dailes teātrī gaidāma piektdien, 16.maijā Šekspīra jubilejas gada ietvaros. To papildinās Šekspīra laika tirgus sestdien Rīgā, Kalnciema kvartālā, un starptautiska konference „Šekspīrs: autentiskais un mūsdienīgais”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti