Liepājas teātris 50. un pēdējo reizi spēlēs drāmu «Hanana»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas teātrī 5. februārī pēdējo reizi būs iespējams noskatīties izrādi „Hanana”, taču tā būs ne tikai pēdējā, bet arī jubilejas izrāde, jo tiks spēlēta 50. reizi, informē Liepājas teātra literārā padomniece Zanda Borga.

Pēdējās un jubilejas izrādes datums nav izvēlēts nejauši – Dž.Dž.Džilindžera iestudējums pirmizrādi piedzīvoja tieši pirms pieciem gadiem 5. februārī.

„Izrāde „Hanana” tika iekļauta teātra zelta fondā un ir ārkārtīgi nozīmīga teātrim, taču nekas nav mūžīgs, reiz katrai izrādei pienāk pēdējā reize,” saka teātra direktors Herberts Laukšteins.

Izrāde tika nominēta sešām „Spēlmaņu nakts” balvām, kā arī tika spēlēta festivālā „Zelta maska” Maskavā. Iestudējumu gan Liepājā, gan Maskavā apmeklēja tās autors Germans Grekovs, uzsverot, ka skatoties izrādi, viņš aizmirsis, ka pats šo lugu uzrakstījis.

"Nesaprotot ne vārda, sapratu visu. Šī tiešām ir izcila izrāde,” vērtēja dramaturgs.

Iestudējumu klātienē līdz šim noskatījušies vairāk nekā 17 500 skatītāju, tas rādīts visā Latvijā, piecas reizes viesojoties Rīgā vien, taču iestudējums izpelnījies ne tikai skatītāju mīlestību, bet arī lielu kritiķu uzmanību.

„„Hanana” Liepājā ir tieši pārsteigums, kas provocē negaidītas intelektuālas un emocionālas reakcijas, kas nebūt nebeidzas, priekškaram aizveroties,” teikusi Henrieta Verhoustinska.

„To, ka režisoram, kuru pazīstam kā ironijas, kiča un seksuālu spēlīšu meistaru, pieticis drosmes iestudēt šādu lugu un tieši šādi, ļaujoties vienkāršai cilvēcībai un dziļam līdzpārdzīvojumam, vērtēju ļoti augstu,” akcentējusi Guna Zeltiņa.

„Izcils teātra darbs, kas valdzina ar saliedēto aktieru ansambli, kurš perfekti īsteno traģikomisku spēles stilu, ar bezbailīgu iedziļināšanos dzīves šausmās, ar spēju just līdzi visneaizsargātākajam,” vērtējusi Silvija Radzobe.

Aktrise Inese Kučinska jaunākajā žurnāla „Teātra Vēstnesis” numurā atzīst: „Nav daudz tādu lomu, kā Ausma, kurās tev ir simt procentu pārliecība par to, ko tu dari. Jau kuro sezonu spēlējam šo izrādi, tas notiek arvien retāk, bet uz skatuves ir pilnīgi maģiska sajūta, tas organisms ir tik dzīvs, ka katru reizi tas notiek tik ļoti pa īstam un katru reizi nāk klāt kaut kas jauns.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti