Rīta Panorāma

Intervija ar veselības ministru Gunti Belēviču

Rīta Panorāma

Intervija ar Kārli Kazāku un Maiju Ušču

Margaretas Edsones "Prāts" Nacionālajā teātrī

Latvijas Nacionālajā teātrī pirmizrāde iestudējumam «Prāts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Trešdien, 22.aprīlī, Latvijas Nacionālajā teātrī notiks pirmizrāde amerikāņa autores Margaretas Edsones lugai "Prāts" Valtera Sīļa režijā. Izrādes centrā būs stāsts ar skaudru tematiku, tomēr tajā netrūks arī ironijas un asprātības. Izrāde skatītājus aicinās mazliet apstāties, lai piedzīvotu atklāsmi, ka dzīves sāls un skaistums slēpjas tieši vienkāršajās lietās - sirsnībā, laipnībā, mīļumā un iejūtībā vienam pret otru.

"Sveiki! Kā šodien jūtaties? Ļoti labi? Tas ir vienkārši lieliski! Ticiet man, es parasti tā nesasveicinos. Cenšos būt lietišķāka un mazāk uzbāzīga, tāpēc saku vienkārši - sveiki!" Kā šodien jūtaties - šis jautājums lugas galvenajai varonei izrādes laikā tiek uzdots neskaitāmas reizes, un to viņai galvenokārt vaicā ārsti. Galvenā varone ir 40 gadīga angļu valodas profesore, ārkārtīgi prasīga pret sevi un citiem, pašpārliecināta un apveltīta ar ļoti asu prāti. Bet tad pēkšņi viņas dzīvi no visiem pamatiem izsit nāvējoša slimība.

Viņa iziet ārkārtīgi sāpīgu un skaudru ceļu, bet viņas ieguvums ir ļoti būtiska atklāsme par dzīves patiesi vērtīgajām lietām.

Amerikāņu autore Margareta Edsone lugu sarakstījusi pirms aptuveni 20 gadiem. Skarbās tematikas dēļ to sākotnēji pat vairījušies iestudēt, bet vēlāk tā iemantojusi lielu atzinību.

"Viņai tas bija ļoti personisks darbs. Viņa bija studējusi renesanses literatūru. Viņa bija strādājusi slimnīcā tieši nodaļās, kur ir mirstoši aids un vēža slimnieki. Šīs abas pieredzes tad sanāca kopā šajā darbā. Tad, kad tas tika iestudēts pirmo reizi, tas toreiz kļuva tāds neticams pārsteigums Amerikā, kas cilvēkus ļoti uzrunāja. Izrādē ir iespēja runāt par dzīvību un nāvi. Man liekas, ka katra izrāde, kuru ir vērts skatīties, ir tieši par šo tematiku. Kad uz spēles ir likts viss. Un šeit tieši tā ir," stāsta režisors Valters Sīlis.

Galvenās varones cīņa ar slimību slimnīcā mijas ar viņas atmiņām par kādreizējiem sasniegumiem un panākumiem darbā. Paradoksāli, bet viņas pētniecības objekts bijušas tieši dzīvības un nāves attiecības 17.gadsimtra angļu autora Džona Dona dzejā.

Galveno varoni - Vivjenu Bēringu - atveido Daiga Kažociņa. Aktrise neslēpj - loma pret aktieri ir ļoti prasīga.

"Es cenšos darīt savu darbu, asināt savu prātu, smadzenes, uzturēt sevi labā formā, apgūstot šo teksta daudzumu. Vēl es cenšos netīksmināties ap savām un citu cilvēku sāpēm, kas saistītas ar tēmu, par ko mēs runājam. Mēs abi kopā ar režisoru mēģinām paskatīties uz šo problēmu tādā veidā - kā to pārvarēt, kā sniegt kādu uzmundrinājumu tiem skatītājiem, kuriem varbūt ir nācies saskarties ar šādu problēmu saistībā ar kādu tuvu cilvēku. Jā, mēs mēģinām meklēt spēka avotus," norāda Daiga Kažociņa.

Daigas Kažociņas atveidotās varones pārliecība pirms slimības ir bijusi, ka cilvēka dižākā īpašība ir prāts, bet, izejot cauri savam ciešanu ceļam, viņa nonāk pie atklāsmes, ka cilvēkam nav nekā svarīgāka par mīļumu, sirsnību, laipnību, maigumu.

"Doma ir, ka nāves un slimības priekšā visi cilvēki ir vienādi un ka pats būtiskākais dzīvē ir vienkāršas lietas. Vienkāršas lietas arī tajā nozīmē, ka mums jāapzinās, ka neviens cilvēks nav pārcilvēks, pat ja viņam ir ass, labs prāts. Bet tas nav pats galvenais, pats būtiskākais," teic Daiga Kažociņa.

Līdzās Daigai Kažociņai izrādē lomas atveido arī Astrīda Kairiša, Madara Botmane, Ivars Puga, Kaspars Aniņš un vēl citi aktieri. Iestudējuma "Prāts" pirmizrāde Valtera Sīļa režijā būs skatāma trešdien, 22.aprīlī, Latvijas Nacionālā teātra Jaunajā zālē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti