Kultūras ziņas

Hiperreālisma šedevri Latvijas mākslā

Kultūras ziņas

Iestudēts Kržižaņevska "Neiekostais elkonis"

"Pazudušais dēls" Valmieras teātrī

Laika cenzūrai nepakļautais «Pazudušais dēls» Valmieras teātrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valmieras Drāmas teātrī 3.martā tiks runāts par mūžīgo – kā vecākiem būtu jāaudzina bērni un vai bērnu kļūdas ir arī vecāku kļūdas? Rūdolfs Blaumanis šo tēmu pētījis lugā “Pazudušais dēls”, ko Valmieras Drāmas teātrī iestudējis režisors Reinis Suhanovs.

Blaumaņa “Pazudušo dēlu" var uzskatīt par metodisko materiālu ģimenes psihologiem. Šeit ir vecāku ilūzijas, audzinot bērnu, un bērnu kļūdas, ieejot pieaugušo pasaulē. Režisors Reinis Suhanovs secina - tieši tādēļ Blaumaņa darbs nav pakļauts laika cenzūrai.

"Katrā kultūrā ir darbi, kas tiek iestudēti no jauna un no jauna. Angļu kultūrā ir "Hamlets" (..), latviešu dramaturģijā par jauna cilvēka ienākšanu dzīvē praktiski nav lugu, šī ["Pazudušais dēls"] ir vienīgā, kas izturējusi simt gadu pārbaudi," saka režisors Reinis Suhanovs.

Roplaiņa lomā Tālivaldis Lasmanis, savukārt viņa dēlu Krustiņu iestudējumā atveido Rihards Jakovels.

Teātra mazajā zālē skatītājiem ir radīti scenogrāfiski apstākļi vienlaicīgi vērot kaislības Roplaiņu sētā no augšas un tajā pašā laikā novērtēt aktieru meistarību no pāris metru attāluma. Būdams nevainojams scenogrāfs, Suhanovs šim stāstam rada slēgtu, mistisku vidi, to pastiprinot ar Jēkaba Nīmaņa un Kristapa Pētersona radīto mūziku.

Valmieras teātrī “Pazudušā dēla” kaislības tiek izdzīvotas jau trešo reizi, 15 gadus pēc spožā Māras Ķimeles iestudējuma. Kaut gan jāpiebilst, ka Ķimeles pirksts ir pielikts arī šajā izrādē. Jo blakus rūdītajiem teātra aktieriem, tajā piedalās arī četri Ķimeles vadītā Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) aktieru kursa studenti.

Izrādē piedalās: Tālivaldis Lasmanis, Rihards Jakovels, Mārtiņš Meiers, Rihards Rudāks, Kārlis Neimanis, Imants Strads, Dace Everss, Rūta Dišlere, Ieva Puķe un LKA 4.kursa studenti: Anna Nele Āboliņa, Elīna Dambe, Alise Danovska, Pauls Iklāvs un Toms Veličko.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
 

"Pazudušā dēla" pirmizrāde Valmieras teātrī gaidāma 3.martā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti