Kultūras ziņas

Liepājas teātrī top "51. fotogrāfija"

Kultūras ziņas

"Taņas dzimšanas diena" Ģertrūdes ielas teātrī

Sandra Kļaviņa monoizrādē JRT

Kristīne Krūze JRT iestudē Agatas Kristi «Lakstīgalu māju»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē 4. novembrī pirmizrādi piedzīvos izrāde “Lakstīgalu māja” Kristīnes Krūzes režijā, kas iestudēta pēc angļu kriminālromānu, stāstu un lugu rakstnieces Agatas Kristi īsā stāsta ar šādu pašu nosaukumu. “Lakstīgalu māja” ir pirmais Kristīnes Krūzes režijas darbs teātrī.

Agatas Kristi stāsta galvenā varone ir Aleksa, kura ir tikko apprecējusies. Jaunlaulātie ir ievākušies pasakainā mājā. Un sievietes dzīve šķiet beidzot nokārtojusies un pilnīgi laimīga. Viņas vīrs ir īsts sapņu vīrietis – izskatīgs, bagāts, rūpīgs, uzmanīgs. Jebkura sieviete gribētu būt Aleksas vietā. Taču daži negaidīti notikumi sašūpo sievietes idillisko dzīvi un viņa pēkšņi vīru ierauga pilnīgi citā gaismā. Stāstu izspēlē aktrise Sandra Kļaviņa.

Iestudējums uzdod jautājumus, vai mēs varam līdz galam uzticēties un pazīt cilvēku sev līdzās? Vēl vairāk – vai mēs patiesībā pazīstam paši sevi? Otrs cilvēks vienmēr paliks kā līdz galam neatklāts kontinents. Dažkārt šīs apslēptās teritorijas var izrādīties bīstamas. Pat nāvējošas.

“Agata Kristi mani noķēra savās lamatās pavisam negaidīti. Lasīju viņas stāstu ar domu – būs interesants un izklaidējošs gabals. Nekādas lielas cerības neloloju. Un pavisam nemanāmi šī viltīgā tamborētāja ievilka mani savos tīklos tik pamatīgi, ka nekas cits neatlika – bija jātaisa izrāde. Laikam visfascinējošākais šajā stāstā ir tas, ka kūlenis, kādu tas pašās beigās apmet, atļauj katram pašam izdomāt un pieņemt sev vēlamo. Nekas nav akmenī iecirsts – brīva vieta interpretācijai un fantāzijai. Man bija neizsakāmi baudpilni strādāt ar Sandru Kļaviņu un kopā radīt Agatas Kristi varoni Aleksu Kingu – “apķērīgu, izdarīgu meiteni. Mazliet asu un...” Atnāciet un visu ieraudzīsiet paši!” saka iestudējuma režisore Kristīne Krūze.

"Šī ir mana pirmā pieredze spēlēt monoizrādē," atzīst aktrise Sandra Kļaviņa. "Pēc mēģinājuma man ir ļoti dīvaina sajūta, jo liekas, ka kopā ar mani uz skatuves ir bijuši vairāki aktieri, kuriem kopā ar mani būtu jāpaklanās skatītājiem.” 

Agatas Kristi stāsta tulkojuma un dramatizējuma autore ir Kristīne Krūze. Izrādes scenogrāfiju veidojušas Austra Hauks un Kristīne Krūze, kostīmu māksliniece – Jana Čivžele, gaismu mākslinieks – Jānis Sniķers.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti