Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andri Ulmani

Intars Rešetins iestudējis " Ja tevis vairs nebūtu"

Kaisle, mīlestība un nodevība izrādē «Ja tevis vairs nebūtu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Dailes teātrī trešdienas, 30.septembra, vakarā būs pirmizrāde franču autora Floriana Zellera lugai "Ja tevis vairs nebūtu", ko iestudējis Intars Rešetins. Izrādes centrā ir kāda laulāta pāra attiecības un visa emociju palete, kas ar tām saistās. Tas ir stāsts par kaisli, mīlestību un nodevību, arī par to, cik slikti mēs bieži vien pazīstam pašus tuvākos cilvēkus.

"Ja tevis nebūtu" stāsta centrā ir Anna, sieviete pāri 40, kura 20 gadus nodzīvojusi kopā ar savu vīru Pjēru un tikko viņu zaudējusi, jo viņš gājis bojā autokatastrofā. Anna dzīvojusi pārliecībā, ka viņu laulība bijusi ļoti laimīga, līdz tieši pēc Pjēra nāves atrod viņa pierakstus, kas vedina domāt, ka viņam bijusi dubultā dzīve. Anna kļūst kā apsēsta ar domu, ka viņas vīram varētu būt bijusi mīļākā, un viņas iztēle uzbur visdažādākās vīzijas, ar kurām viņa pati sevi moka un sāpina.

Ļaujot ielūkoties kādas sievietes ļoti intīmajā jūtu dzīvē, izrāde vienlaikus risina daudzas citas tēmas un liek aizdomāties par jautājumiem - cik dziļi mēs īsti pazīstam pašus tuvākos cilvēkus un arī paši sevi, vai vispār pastāv kāda objektīva patiesība un vai par katru cenu to ir nepieciešams noskaidrot. Annas lomas tēlotāja Vita Vārpiņa uzskata, ka luga ir interesanta tieši ar iespēju dažādi to saprast un interpretēt.

"Mani kaut kā dzīve ir pasargājusi no tādas lielas neuzticības no vīrieša puses. Jāsit pie koka! Tas nav tas, ar ko es esmu bijusi pārņemta, bet kaut ko no tā jau mēs katrs esam piedzīvojuši, vismaz vecumā pēc 40 tas ir neizbēgami. Taču man likās ļoti

interesanta tā tēma, ka attiecībās, pat ģimenē un pat ilgi dzīvojot kopā, mēs bieži dzīvojam garām, mēs dzīvojam blakus, bet mēs nedzīvojam kopā. Un tur ir dažādi iemesli. Viens ir tas, ka mēs visi ļoti daudz strādājam, mums ir karjera un tas ir ļoti svarīgi. Tad kaut kādā brīdī mēs saprotam, ka patiesībā mēs viens par otru tiešām ļoti maz zinām. Tas ir traki, ja tas notiek pēc 20 gadu kopdzīves," saka Vita Vārpiņa.

21.gadsimta lielais skrējiens ir personiski ļoti tuva tēma arī izrādes režisoram Intaram Rešetinam, tāpat kā tēma par cilvēka tieksmi dzīvot savu iedomu un ilūziju pasaulē un dažkārt radīt rēgus tur, kur varbūt to nemaz nav. "Man tāda jūtīga tēma personiski ir - kas notiek ar cilvēku, kad pēkšņi viņš paliek viens, kad viņam vairs nav dzīvesdrauga. Galvenā varone šeit klejo savās fantāzijās, meklē atbildes, jo cilvēka, kam paprasīt, vairs nav. Tas ir līdzīgi, kā jūtas vecāki, kad bērns aiziet uz ballīti un viņa mobilais ir izslēgts, un tad viņi savā galvā uzbur dažādas drāmas," pauž Intars Rešetins.

Dzīve ir dzīve, un, lai to dzīvotu, nav nepieciešams visus tās noslēpumus izdibināt un izzināt, dzīvei vienkārši ir jāļaujas - izrādes saistībā šādas ir Pjēra lomas tēlotāja Arta Robežnieka pārdomas. "Dzīve ir tāda, kāda tā ir, un tieši tāda tā ir jābauda. Ja arī reizēm šķiet, ka kādas tavas aizdomas ir pamatotas, es domāju, ka tam nav jēgas kaut ko urdīt un meklēt, it īpaši, ja tā otra cilvēka vairs nav," norāda Artis Robežnieks.

Līdzās Vitai Vārpiņai un Artim Robežniekam izrādē spēlē arī Dārta Daneviča un Ivars Auziņš vai Pēteris Gaudiņš. Viens no svarīgiem faktoriem, kas veido izrādes atmosfēru, ir arī Jura Vaivoda komponētā mūzika.

Intara Rešetina iestudējuma "Ja tevis vairs nebūtu" pirmizrāde Dailes teātra Mazajā zālē notiks trešdien, 30.septembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti