Jautri un smeldzīgi – «grēku līča» otrās sērijas gaidās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Skatītāju ļoti iemīļota ir Dailes teātra izrāde „Pirmā grēka līcis", kas vienkopus pulcē teātra spožākos vecākās paaudzes aktierus. Kārļa Auškāpa veidotais iestudējums pēc Ērika Hānberga stāstu motīviem piedzīvojis jau vairāk nekā 100 izrādes un turpina būt teātra repertuārā.

Trešdien tam piepulcēsies iestudējuma otrā sērija „Plikie un pusplikie", kurā varēs uzzināt, kā Dzidrai, Reinim, Šarlotei un citiem iemīļotajiem varoņiem klājas šobrīd.

Jaunā izrāde būs veidota atšķirīgā stilistikā, šoreiz galvenos varoņus ieraudzīsim nevis lauku vidē, bet gan televīzijas šovā.

„Labvakar, cienījamie skatītāji!" - izrādes „Plikie un pusplikie" darbība notiek televīzijas studijā, kur top raidījums par senioru dzīvi Latvijas laukos. Raidījuma varoņi ir pensionāri no Līču ciemata, kurus par dažādām tēmām izvaicā televīzijas žurnālistes aktrišu Mirdzas Martinsones un Akvelīnas Līvmanes sniegumā. „Kopā ar jums būs šī raidījuma veidotājas - Estere no reģionālās televīzijas un Jasmīna no centrālās televīzijas,” tāds ir abu žurnālistu pieteikums.

Pirmie raidījuma varoņi ir jau no izrādes „Pirmā grēka līcis" labi iepazītie Reinis un Dzidra, raidījumā varam uzzināt, kā tad viņiem klājas kopīgajā dzīves ceļā, ko viņi uzsāka 84 gadu vecumā.

Reinis uz studiju būs atnesis arī savu pašdarināto elektroierīci - sirds uztecināšanas mašīnu. Reini un Dzidru atveido Latvijā vecākie spēlējošie aktieri Gunārs Placēns un Venta Vecumniece, aktrise stāsta, ka viņas sirdij ļoti tuvi ir šie Ērika Hānberga radītie lauku cilvēku raksturi un dzīvesstāsti.

Brīnišķīgi, ka Hānbergs ir saglabājis šo lauku cilvēku valodu, raksturus un labestību. Tā ir vienkārša un skaista labestība, kam nepiemīt sadomāta liekvārdība, kas ir raksturīga vienai daļai sabiedrības, kas grib sarežģīti un smalki izteikties. Šiem lauku cilvēkiem, ko mēs spēlējam, raksturīga dabiska sirds valoda, viņi mīl dabu, darbu un cilvēkus,” saka Vecumniece.

Arī „Pirmā grēka līča" otrajā sērijā svarīga loma būs mūzikai. Izrādē raidījuma dalībnieku stāsti - kā jau kārtīgā šovā - mīsies ar reklāmas un mūzikas pauzēm. Līdzās „Traktoristu valsim" izrādē dzirdēsim vēl citas spilgtas kompozīcijas no padomju laika dziesmu pūra, to vidū arī Viktora Sama dziesmu „Tālsarunu centrāle".

Izrādē, protams, būs tikšanās arī ar Ilzes Vazdikas atveidoto Šarloti, kura pastāstīs par saviem piedzīvojumiem sanatorijā, ar Aivara Siliņa spēlēto  Andreju, kurš atklās visai pikantus atgadījumus no savas pirtnieka dzīves, bet pats pikantākais būs Leona Krivāna atveidotā Žaņa stāsts, kurš savā lauku sētā atvēris kūts muzeja krogu.

Arī „grēka līča” otrajā sērijā ar savu nevaldāmo temperamentu fascinēs Olgas Dreģes atveidotā Spulga. Lai arī Spulga uz televīzijas raidījumu būs aicināta vēstīt par senioru uzturu laukos, viņai daudz svarīgāk šķitīs padalīties ar iespaidiem par laukos tikko notikušajām bērēm, aktrise Olga Dreģe stāsta, ka viņu Hānberga stāstos visvairāk piesaista māka pasmaidīt arī par skumjām lietām.

Es domāju, ka tas ir tāds vieglums, kas mums bija arī „Pirmā grēka līcī", ne velti mēs nospēlējām simts izrādes. Publika to pieņēma, autors bija priecīgs, un mēs paši arī bijām priecīgi. Ja mēs varētu sagādāt ar otru sēriju „Plikie un pusplikie" tikpat daudz prieka, mēs būtu gandarīti,” saka Dreģe.

Kārlis Auškāps izrādi „Plikie un pusplikie" nodēvējis par smeldzīgiem un jautriem kukuržņiem par cilvēkiem un lopiņiem lauku mainībā. Tās pirmizrāde Dailes teātrī skatāma trešdienas vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti