Rīta Panorāma

Ārsti brīdina par skolēnu muguras problēmām

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Arti Velšu

Izrāde "Tumsas vara" atklāj Jaunā Rīgas teātra sezonu

Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrāde Gata Šmita «Tumsas varai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Nadziņš ieķēries - putniņš pagalam" - tādu nosaukumu 1886.gadā savai lugai bija devis Ļevs Tolstojs. Pēc 128 gadiem režisors Gatis Šmits to piedāvā no jauna - ar mūsu laikmeta garšu izrādē "Tumsas vara".

Par Ļeva Tolstoja fundamentālo darbu "Tumsas vara" režisors Gatis Šmits saka - tā ir traka luga. 1886.gadā sarakstītā darba pamatā ir patiesi notikumi - Tulas guberņas tiesas krimināllieta par kāda zemnieka izdarīto noziegumu. Izrāde gan nebūšot krimināldarbs, kur izmeklē noziegumu, bet gan vēlme izzināt cilvēka rīcību, kad noziegums tiek slēpts.

"Cilvēks, kurš šo lugu ir rakstījis, ir bijis nikns, viņš ir bijis reāli satraucies, norūpējies par situāciju. Tas tur ir jūtams," norāda Gatis Šmits.

"Tumsība latviešu valodā asociējas ar tumsonību, bet tumsa sevī ietver gan tumsonību, gan vēl citas baisas lietas," saka režisors.

Lugā ir ap 80 ainu, tā ir iespēja aktieriem atrisināt intrigu un darboties. "Vājš cilvēks, nav viņai skaidrības, kas ir labs, kas ir ļauns, viņa ļoti grib, lai kāds viņai to pasaka priekšā," par savu varoni Aņisju saka aktrise Guna Zariņa.

Režisors nav mainījis izrādes darbības laiku, arī kostīmu mākslinieces Keitas kostīmi ir tuvu 19.gadsimta beigu autentiskajiem kostīmiem, izmantoti pat simtgadīgi elementi.

"Mans varonis ir vecs zaldāts, dzērājs, kurš ir nodzēries līdz baltām pelītēm, pēdējās bikses nodzēris, bet ir tāds dzīves filozofs. Viņš ir atradis tādu vietu, kur izdzīvot - laukos. Kā viņam liekas, tur nu būs tā vieta, kur būs paradīze un kur viņš varēs sakārtot savas domas," par savu varoni Mitriču stāsta Vilis Daudziņš.

Visi varoņi ir ierauti tumsas varā, vienīgā iespēja ir grēksūdze. Tolstojs uz pašu noziegumu esot skatījies ciniski - viņš ir vēlējies šokēt un parādīt nežēlīgo ļaunumu, sabiedrības portretu.

"Tas labais smagums, kas ir, tas šobrīd ir būtisks. Tā situācija, kāda notiek mūsu dzīves laikā, ir vistrakākā, kāda vien var būt," saka Gatis Šmits.

Kā jau vēstījām, "Tumsas varas" pirmizrāde notiks Jaunā Rīgas teātra Lielajā zālē 3.septembrī plkst. 19, nākamās izrādes gaidāmas 4., 5. un 6.septembrī. Bērniem līdz 16 gadu vecumam izrādi apmeklēt nav ieteicams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti