Rīta Panorāma

Intervija ar Mārtiņu Sirmo

Rīta Panorāma

Latvijas radio svin 90 gadu jubileju

Kaislības aktrišu grimētavā — pirmizrāde Jaunajā Rīgas teātrī

Jaunajā Rīgas teātrī kaislības aktrišu grimētavā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Teātra grimētava ir tā noslēpumainā vieta, kur vēlas ielūkoties arī skatītājs, ja vien tas būtu iespējams brīžos, kad viņš apmeklē teātra izrādi. Jaunais Rīgas teātris piedāvā šo iespēju - 30.oktobrī notiks pirmizrāde jauniestudējumam "Grimētava". Luga ir japāņu autora Kunio Simidzu darbs Ģirta Ēča režijā. Uz skatuves - četras izcilas aktrises.

Kā vēstīts, iestudējumā satiekas četras aktrises, kuras gatavojas iziešanai uz skatuves, sapņo par neizspēlētām lomām, ķildojas, aprunā cita citu un skaidro attiecības. Kaislība uz teātri dažām no viņām likusi aizkavēties grimētavas telpās arī pēc nāves. Baisās parādības savos dialogos iepin Antona Čehova un Viljama Šekspīra rindas, piedzīvotās Otrā pasaules kara traumas un daudzslāņainu pašironiju. Luga mērķtiecīgi izkristalizē aizskatuves dzīves noskaņu, vienlaicīgi nojaucot realitātes un nerealitātes telpas.

"Mums tur ir realitāte, sapņi, tukšumi, bailes, pārdzīvojumi un nepiepildītās cerības. Viss tur ir - kā jau aktrišu grimētavā, aktrišu dzīvē," saka Regīna Razuma.

Jautātas, vai izrādes stāsts sasaucas ar realitāti, aktrises neslēpj - nereti sasaucas gan. "Kurš cilvēks spļauj to uz āru, kurš - nē. Šeit ir aktrises, kas to bliež uz āru, to savu ēnas pusi. Viņas tomēr ir aktrises, viņas ir iemācījušās, ka arī jādusmojas ir skaisti vai arī ir jāizķēmo ar gaumi," pauž Inga Alsiņa-Lasmane.

Režisors Ģirts Ēcis norāda - izrāde ir balstīta uz saspēli: "Un uz to, kā tu jūti partneri, un uz to, cik brīvs tu jūties, kad gatavojies ļoti sarežģītam darbam, kas ir darbs uz skatuves."

Iestudējuma neparastums ir japāņu buto dejas mākslas ievīšana. Aktrises to īpaši apguvušas, lai izzinātu prāta un ķermeņa vienību. "Tas vienlaicīgi ir gan kaut kas ļoti skaists, gan neglīts, gan ļoti komisks, gan ļoti traģisks. Katra no aktrisēm ir atradusi savu pieeju, savu organiku un lomu, kā tas savietojas savā starpā. Es vairāk biju tā, kura palīdz, iedod idejas un pavirza," norāda japāņu buto dejas mākslas speciāliste Simona Orinska.

Režisors Ģirts Ēcis veidojis arī skatuves telpu. "Grimētava ir tāda starptelpa, kur cilvēks no vienas realitātes sagatavojas citai realitātei, līdz ar to ir visādi interesanti pārpratumi."

Lomas izrādē atveido Regīna Razuma, Liena Šmukste, Inga Tropa, Kristīne Krūze vai Inga Alsiņa-Lasmane.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti