Kultūras ziņas

Mūžībā aizgājis Ilmārs Blumbergs

Kultūras ziņas

Rīgā ieradies Hosē Karerass

Iepazīstinām ar "Kilograms kultūras" pretendentiem

Iepazīstot «Kilograms kultūras 2015» pretendentus: Antigone, Rainis, Frankenšteins un Brodskis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau pavisam drīz, 25. februārī svinīgā ceremonijā tiks apbalvoti Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvas “Kilograms kultūras 2015” ieguvēji. Viņu vārdi kļūs zināmi tikai ceremonijā. LTV kultūras ziņu veidotāji atgādina par balvas pretendentiem kategorijā "Teātris”.

Viena no četrām “Kilograma kultūras” balvai izvirzītajām izrādēm ir Nacionālā teātra režisora Elmāra Seņkova iestudējums “Antigone”. Franču dramaturga Žana Anuija 1943. gadā tapusī traģēdija stāsta par varonības dziņu, kurā Antigone simbolizē kara laika sagūstīto, bet neuzvarēto Franciju. Izrādē galvenos varoņus atveido Maija Doveika un Gundars Grasbergs. Režisors Elmārs Seņkovs savu darbu raksturojis, kā politisku teātri.        

Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gadu atzīmējot, balvai izvirzīti režisora Kirila Serebreņņikova iestudētie “Raiņa sapņi”, arī Nacionālajā teātrī. Izrādes pamatu veido Raiņa dienasgrāmatu piezīmes, kas kombinējas ar viņa dzeju.

“Kirils Serebreņņikovs, kā režisors no Krievijas, neko nezināja par Raini, līdz ar to tas ir tāds ārpusnieka skats, iedvesmojoties no Raiņa dienasgrāmatām, un tas ir ārkārtīgi interesanti un vizuāli ļoti skaists redzējums par Raini, par viņa sarežģīto un nebūt ne vienkāršo personību, par kuru skolās nemāca,” norāda teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska.

“Frankenšteins jeb Mūsdienu Prometejs” 19.gadsimta sākumā 18 gadus vecās anglietes, rakstnieces Mērijas Šellijas galvā radās iedvesmojoties no šausmu un opija pilnas nakts kopā ar savu vīru, kurš bija dzejnieks. Lai arī romāns tapis pirms 200 gadiem, stāsts par sabiedrības atstumtu būtni , kas tapis Dailes teātrī režisores Lauras Grozas-Ķiberes režijā ar Daini Grūbi galvenajā lomā, šķiet ļoti aktuāls.

“Frankenšteins ir viena aktiera Daiņa Grūbes milzīgs varoņdarbs,” uzskata Verhoustinska. “Tā ir izrāde, kas pierāda Lauras Grozas-Ķiberes spēju inscenēt liela mēroga darbus uz lielās skatuves.”

Kā pēdējais “Kilograms kultūras” balvai tika izvirzīts sakāpinātu un intensīvu sabiedrības un mediju interesi pērnā gada rudenī raisošais Alvja Hermaņa iestudējums “Brodskis/Barišņikovs” ar vienīgo aktieri Mihailu Barišņikovu galvenajā lomā.

“Īpaši aizkustinošs šajā izrādē ir Barišņikova un Brodska dialogs, kā Barišņikovs lasa sava drauga dzeju, cik tas ir personiski un uzrunājoši,” atzīst teātra kritiķe. “Pat, ja izrādē mazliet piemīt ilustratīvisms kustībās, tas nemazina šo divu liela mēroga personību satikšanās nozīmi.”

Gada balvas “Kilograms kultūras 2015” svinīgo apbalvošanas ceremoniju Latvijas Televīzija rādīs tiešraidē uzreiz pēc “Panorāmas”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti