Genādijam Gorbaņovam - 65!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Izcilais baletdejotājs, pedagogs un repetitors Genādijs Gorbaņovs 1.februārī atzīmē 65.dzimšanas dienu.

„Savulaik būdams viens no visu laiku izcilākajiem premjeriem, daudzu starptautisko konkursu laureāts, Genādijs Gorbaņovs joprojām ir ierindā un nodod savas zināšanas tālāk pašreizējiem dejotājiem. Latvijas Nacionālā baleta vārdā novēlu māksliniekam spēku un veselību!” sveicot mākslinieku, saka Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Genādijs Gorbaņovs beidzis Rīgas Horeogrāfijas vidusskolu, kur mācījies pie pedagogiem N.Leontjevas, V.Bļinova, J.Pankrates, A.Ēķa, A.Lemberga un V.Cukanova. No 1967.gada Genādijs Gorbaņovs bija LNO baleta solists, bet kopš 1979.gada – LNO baleta pedagogs un repetitors. Aktīvo skatuves gaitu laikā regulāri uzstājies Igaunijas Nacionālajā operā „Estonia”. Genādijs Gorbaņovs izcīnījis sudraba medaļu Varnas starptautiskajā baleta mākslinieku konkursā 1972.gadā, ieguvis diplomu kā labākais balerīnas partneris Varnas starptautiskajā baleta mākslinieku konkursā (1976), kā arī diplomu Maskavas starptautiskajā baleta mākslinieku konkursā (1977).

Mākslinieka spilgtāko lomu vidū – Bazils L.Minkusa baletā „Dons Kihots”, Skaramušs Ž.Sibeliusa „Skaramušā”, Antonijs E.Lazareva baletā „Atnonijs un Kleopatra”, Armens A.Hačaturjana baletā „Gajanē”, Romeo S.Prokofjeva baletā „Romeo un Džuljeta” u.c. Spilgts notikums dejotāja karjerā bija mākslinieka rīkotais radošā darba vakars (1978), kurā uz Lielās skatuves G.Gorbaņovs dejoja tieši viņam sacerētas B.Eifmana, M.Murdmā, J.Kaprāļa horeogrāfiskās partitūras. Šobrīd Genādijs Gorbaņovs Latvijas Nacionālajā baletā strādā kā repetitors.

„Genādijs Gorbaņovs ir pats sportiskākais no Latvijas visu laiku baletdejotājiem. Sportiskumu veido dotumi. Vieglums soļos un lēcienos, lēcienu augstums un formas precizitāte, precīza, nesalauzīta un ātra griešanās, uzmanīga un fiziski droša partnerība. Vienmēr startam gatavs. Pēc visiem saviem dotumiem – tehniskā spožuma, īpatnā, paskarbā, emocionālā noskaņojuma, ārējā veidola, sportiskuma un asuma – viņš ir spilgts traģiskās groteskas dejotājs, īpatns premjers visās lomās. Šķiet, ka viņam „dzelzs” nervi un viņš zina dejas ilggadības noslēpumu," par baletdejotāju savulaik rakstīja baleta kritiķis Eriks Tivums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti