Dziļi, skarbi un burvīgi par nāvi Liepājas teātra izrādē «Mans Blasters ir izlādējies»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Liepājas teātrī runās tieši un atklāti par nāvi - 17.aprīļa vakarā gaidāma pirmizrāde krievu režisora Konstantīna Bogomolova iestudējumam "Mans Blasters ir izlādējies". Liepājas teātrī šis ir režisora otrais iestudējums. 2012.gadā iestudētā provokatīvā "Stavangera" ieguva divas "Spēlmaņu nakts" balvas" - "Gada izrāde" un "Gada režisors", turklāt tā izrādīta un godalgota starptautiskos festivālos

"Un manis vairs nebūs? Tu sadalīsies atomos. Kā tas ir? Vai tu esi redzējis, kā naktī ap lampu riņķo odi? Kad izslēgsi lampu, tie aizlidos. Tāpat arī tavi atomi kā odu mākonis pajuks kur kurais, tikko kā būs izslēgta gaisma," tādi vārdi izskan jaunajā Liepājas teātra izrādē "Mans Blasters ir izlādējies".

Ko darīt? - jautā aktieris Kaspars Kārkliņš. Aktrise Agnese Jēkabsone viņam atbild - gaidīt, reiz lampa atkal tiks iedegta un odi, kurus vilina šī neredzamā gaisma, atkal apvienosies.

Skats no izrādes. Foto: Inga Ozola

Kaspars Kārkliņš runā par nāvi un aicina uz izrādi nākt ar gaišām domām: "Patiesībā mūsdienās cilvēki ar internetu, plašsaziņas līdzekļiem šo jēdzienu ir ļoti notrulinājuši, tas palicis triviāls. Kādreiz tas cilvēkiem nozīmēja ļoti daudz, tā bija svēta, liela lieta, nozīmīga."

Vertikāli stāvošs zārks uz skatuves, pie kura var pieklauvēt, vai tas var pacelties kosmosā kā izšauta raķete - metāla krāsas sienas atgādina cinka zārku vai morgu, dīvāns, galds un krēsli, klavieres, askētiska scenogrāfija un cilvēki, kuri nepārtraukti virina durvis, apsēžas, guļ, pieceļas, provakatīvi klusē, runā par nāvi. Apmēram tā risinās šķietami savstarpēji nesaistītie 20 izrādes fragmenti.

"Viss ir atkarīgs no tā, kāds tajā brīdī ir cilvēka dvēseles stāvoklis. Ja viņam ir sarežģīti apstākļi un viņš tikko ir saskāries ar nāvi, tad viņš to, visticamāk, uztvers tikai caur šo prizmu. Bet, ja viņš spēj izelpot un pasmieties par nāvi, tad viņš šo iestudējumu uztvers kā melno komēdiju," par iestudējumu saka izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece Larisa Lomakina.

"Iestudējums ir burvīgs ar to, ka vienmēr ir brīži, kur var pasmieties. Cits jautājums, ka jūs pēc kāda laika var pārņemt traģisma pilna doma, kas bija ietverta tieši šajā smieklīgajā fragmentā. Tur arī atklājas šīs izrādes teksta dziļums un burvība," norāda Larisa Lomakina.

Režisors Konstantīns Bogomolovs neiestudē izrādes, kuras uzreiz var aizmirst arī tad, ja piecelies izrādes vidū un pamet teātri. "Līdz 16 neiesakām" jau brīdina, ka izrādē no aktieru mutēm skanēs arī paskarbāki vārdi, taču intensitāte būšot mazāka nekā "Spēlmaņu nakts" gada izrādē "Stavangera".

Ko sevī ietver izrādes nosaukums "Mans Blasters ir izlādējies", atklāj aktrise Everita Pjata: "Kārtējais režisora "prikols". Tas ir ļoti daudznozīmīgi - šaujamieroča jēdziens jau pats par sevi daudz ko sevī ietver. Katrs stāstiņš būs tāds kā ierocis pie deniņiem - izšaus vai neizšaus."

Konstantīns Bogomolovs ir ne tikai izrādes režisors, bet arī "Mans Blasters ir izlādējies" tekstu autors.

Izrādē piedalās aktieri Gatis Maliks, Inese Kučinska, Kaspars Kārkliņš, Agnese Jēkabsone, Ģirts Lukevics, Mārtiņš Kalita un Everita Pjata.

Lai arī iestudējumā daudz tiek runāts par nāvi, tas nav tikai drūms, bet vietām arī ironisks, dramatisks, fantastisks un smieklīgs, norāda izrādes veidotāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti