Druvienā gatavojas «Skroderdienām Silmačos»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Arvien tuvāk nāk Līgo vakars un, šķiet, Vidzemes pusē visnopietnāk tam jau gatavojas Gulbenes novada Druvienas pagastā, jo pēc 30 gadiem te atkal satiksies Silmaču saime, būs skrodermeistari, Ābrams un Joske, būs līgošana un viss, kā jau „Skroderdienās Silmačos”, ko izrādīs Latvijas Nacionālais teātris.

Druvienas Silmačos  aktieri brīvdabā iejūtas ainās, kuras Rīgā uz teātra skatuves neizmēģināt, jo Dūdaram pagalmā jāiebrauc zirga pajūgā un Ieviņai no ganiem jādzen īstas govis.

Režisorei Indrai Rogai nākas pārredzēt visu spēles laukumu un izrādīšanai brīvā dabā tagad jāpiemēro pirms sešiem gadiem Nacionālajā teātrī iestudētā izrāde.

“Izrāde, kas ir uz skatuves, tur visādas citas lietas darbojas un strādā, šeit atkal ir jādomā citā mērogā, nu izaicinājums ir tajā, vai viss notiks un kā notiks, zirgi un govis…nu es domāju, ka būs jestri!” saka Roga.

Lai  Indras Rogas radītās Silmaču dzīves ainas varētu pārcelties brīvdabā, kā stāsta meistars Jānis Āre, druvēniešiem nācās arī pārbūvēt skatuvi šī uzveduma vajadzībām.

“Precīzi uzbūvēts pēc viņu vēlmēm, tieši šim iestudējumam, jo vecās dekorācijas bija vēl pēc Jaunušana, trīsdesmit gadus vecas, bet šim iestudējumam prasījās divstāvu ēka un pēc Rogas režijas, lai būtu tieši tā,” stāsta meistars.

Daudzi druvēnieši labi atceras to laiku, kad te ik Līgo svētkus bija Skroderdienu brīvdabas izrādes. Tās atmiņā ir arī  Ligitai Zvirbulei, kura uz mēģinājumu ieradusies ar āzi Zunti un arī būs kopā ar Silmaču saimi.

“Te tak bija pirmie Silmači man, mani jaunības Silmači te bija! Tās atmiņas ir vienkārši grandiozas. Tādā ekstāzē es biju, te bija tik daudz cilvēku, tūkstošiem cilvēku bija! Tad bija tā jaukā sadziedāšana, un es gaidīju to mirkli, vai tiešām mēs visu aizlaidīsim tikai vēsturei. Skroderdienas šeit Silmačos atkal uzved – tāda laime!” priecājas Zvirbule.

Gaidot brīvdabas uzvedumam, Druvienā ne vien tapusi jauna estrāde un kopta arī apkārtne, bet tam gatavojas arī pašdarbības kolektīvi, jo, kā vērtē Gulbenes novada domes izpilddirektore Guna Švika, novadā tas ir liels notikums, par kuru iecere auklēta jau vairākus gadus.

“Vairākus gadus iepriekš uzsākās šīs sarunas, kad druvēnieši brauca uz teātri, un tomēr teātris izvērtēja, ka tas ir diezgan sarežģīti izbraukt ar izrādi, ka tas nepavisam nav viegli, nu tad gadu atpakaļ mēs aizbraucām un pārrunājām, ka šogad aprit 30 gadi, kopš šajā autentiskajā vietā tika spēlēta izrāde „Skroderdienas Silmačos” tieši Nacionālā teātra izpildījumā, un direktors teica - nu tad jā, tā ir tāda jubileja un nez vai mēs kādreiz saņemsimies, ja ne tagad, tad kad,” stāsta Švika.

Bet, atgriežoties mazliet vēsturē, izrādās, ka par pašu sākumu, kāpēc te ir Silmaču muzejs un arī savulaik brīvdabas izrādes, ir jāpateicas dzejniekam Imantam Ziedonim.

"Ziedonis ar savu draugu kopu braukāja pa Latviju, pabija Kurzemē un pabija arī šeit Vidzemē, viņš bija izlasījis, ka Silmaču sižets ir nācis tieši no šiem Silmačiem, un viņš uzlika akmeni un teica, ka šeit ir jābūt tai vietai, kura latvietim ir jāzina un jāceļ godā,” atklāj muzeja vadītāja Sandra Āre.

Savulaik Druvienā nospēlētas 10 izrādes un tās apmeklēja vairāk nekā 100 000 skatītāju. Bet “Skroderdienas Silmačos” Druvienā ir ne tikai mums tik mīļās Blaumaņa lugas uzvedums un līgo noskaņas, astoņdesmito gadu nogalē un deviņdesmito gadu sākumā, šīm izrādēm ar latviskumu un kopību sajūtu bija arī sava loma, veidojot Trešo atmodu.

“Kulminācija visām šīm izrādēm, kas vien ir bijušas, bija 1989. gads, Vispasaules pirmais latviešu ārstu kongress, bija pienācis tas laiks, kad arī ārzemju latvietis var izbraukt tālāk par Siguldu, tas bija tas kulminācijas laiks, un tad bija "Čikāgas piecīši", un tad bija 11 tūkstoši skatītāju, nu mazie Dziesmu svētki,” turpina Āre.

24.jūnijā plkst. 21.35 Nacionālā teātra izrādi un svētkus Druvienā būs iespēja noskatīties Latvijas Televīzijas ciklā "Teātris.zip".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti