Kultūras ziņas

Īsteno programmu "Māksla publiskā telpā"

Kultūras ziņas

Klāt jaunās mūzikas festivāls "Arēna"

Ditas Balčus teātris turpmāk Zirgu ielā

Dita Balčus: Pēc ilgiem meklējumiem esam atraduši telpas teātrim

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc ilgiem meklējumiem Ditas Balčus teātris beidzot ir atradis teātrim un citiem pasākumiem piemērotas telpas un gatavojas to atklāšanai.

Kā iepriekš jau vēstīts, nākamās nedēļas sākumā kultūras mīļotājiem durvis Vecrīgā vērs jauna kultūras telpa „3 māsas”. Tā iekārtota bijušajā Mākslas darbinieku namā, kas tagad kļuvis par mājvietu diviem kultūras projektu īstenotājiem - Ditas Balčus teātrim un nodibinājumam „Kultūrmarka.lv”. 

Plānots, ka jaunajā kultūras telpā būs skatāmas teātra izrādes, notiks koncerti, izstādes, meistarklases un vēl citi projekti. 

Telpu iemītnieki cer, ka viņiem darbā palīdzēs arī kādreiz tik slavenā Mākslas darbinieku nama aura, jo padomju laikos šī nama piedāvājums bija gluži vai sinonīms brīvībai un avangardam. 

Jaunajā kultūras telpā „3 māsas” norit iestudējuma „Būt… Šekspīram” mēģinājums, ar tā pirmizrādi nākamās nedēļas sākumā atklās jauno kultūras vietu Vecrīgā.

Galvenais šo telpu iemītnieks būs Ditas Balčus teātris. Savulaik ar labiem panākumiem tas darbojies teātra „Kabata” paspārnē, bet kopš „Kabata” slēgta, dzīvojis uz čemodāniem, kas bijis ļoti sarežģīti. 

Ir skaidrs, ka teātrim ir grūti un gandrīz vai neiespējami pastāvēt bez savām mājām. Tāpēc paralēli teātra darbībai, spēlētajām izrādēm mēs meklējām telpas. Tagad pēc ilgiem meklējumiem mums ir līgums ar "Valsts nekustamajiem īpašumiem". Mēs esam atraduši, manuprāt, teātrim un dažādiem citiem kultūras pasākumiem ļoti piemērotu vietu,” stāsta Dita Balčus.

Līdzās Ditas Balčus teātra izrādēm jaunajā kultūras telpā vienkopus varēs redzēt arī „Kultūrmarka.lv” projektus, paši pazīstamākie no tiem ir izrādes par tādām spilgtām personībām kā Emīlija Benjamiņa, Mirdza Ķempe, Jānis Pauļuks un Aisdeora Dunkane. Šobrīd padomā esot jauna izrāde par Kārli Padegu.

„Es labprāt šai idejai pievienojos, jo arī mēs tā mazliet mētājāmies, meklējām. Esam spēlējuši gan „K.Sunī”, gan savulaik slavenajā „Artelis - gandrīz teātris”. Tajā brīdī, kad Dita teica: „Laila, varbūt ņemam šīs telpas Zirgu ielā?”, man bija nelielas pārdomas, tomēr es nolēmu pievienoties šai idejai, un līdz ar to mēs šeit kopā esam saplūduši divi kultūras projektu īstenotāji, kas arī turpmāk šeit to darīs," stāsta projektu producente Laila Baumane.

Dita Balčus, Laila Baumane un Egija Silāre  ir jaunās kultūras telpas galvenās idejas virzītājas un balsti, tādēļ arī tai dots nosaukums „3 māsas”, kas, protams, sasaucas arī  ar slaveno Čehova lugu. 

Egija Silāre ir viena no Ditas Balčus teātra aktrisēm, režisorēm un arī teātra repertuāra veidotāja.

Mēs spēlēsim teātri gan bērniem, gan jauniešiem, gan pieaugušajiem," atklāj Egija Silāre. "Atklāsim ar izrādi „Būt… Šekspīram”, tad mums vēl plānā ir izrāde jauniešiem ar nosaukumu „Re:Atmoda”, ļoti interesants projekts, ko mēs šobrīd mēģinām, vēl ir paredzēts darbs „Magones un kartupeļi”, kas būs muzikāla dzejas izrāde. Tāpat mēs iestudēsim arī Ziemassvētku izrādes”. 

Jauno kultūras telpu atklās ar muzikāli poētiskās teātra spēles „Būt… Šekspīram” pirmizrādi. To iestudē Dita Balčus, bet oriģinālmūziku rakstījis Mārtiņš Brauns, kura mūzika skanēs dzīvajā izpildījumā.

Izrāde būs poētiska spēle par Šekspīru un viņa radītājiem tēliem, tajā būs savienoti Šekspīra lugu fragmenti un soneti. Lomas atveidos Egija Silāre, Andris Gross un Ivo Martinsons, kurš izcili atveidojis Hamleta lomu Oļģerta Krodera pēdējā „Hamleta” iestudējumā. Ivo stāsta, ka viņu šobrīd ļoti valdzina tieši Šekspīra sonetu skaistums.

Tie mani garīgi bagātina un bagātina arī manu sapratni par Šekspīru, jo katrs sonets ietver sevī vienu emociju vai vienu dzīves šķautni pretstatā lugām. Man patīk Šekspīra valoda, tās skaistums un bagātība,” skaidro Ivo Martinsons. 

Iestudējuma „Būt... Šekspīram” pirmizrāde būs 30.septembrī, ar ko arī atklās jauno kultūras telpu Vecrīgā „3 māsas”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti