Kultūra

Pirmo reizi Jauno Derību latviski lomās ierunājuši bīskapi un mācītāji

Kultūra

Jaunā galerija "Sukubs" grib atdzīvināt leģendārās 20.gadu Rīgas bohēmas vietas garu

Dirty Deal Teatro tapusi izrāde "Kas notiks rītdien?"

«Dirty Deal Teatro» jaunā izrāde - dokumentāls detektīvs par cilvēku tuvākās nākotnes gaidām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Kas notiks rītdien? Šodien neatbildamais jautājums rīt jau būs pagātne, un vietā nāks atkal jauns jautājums – kas notiks rīt? Atbildes uz šo jautājumu pusgada garumā katru dienu ir dokumentējuši četri cilvēki Latvijā, Polijā, Beļģijā un Sīrijā. No tā tapusi teātra izrāde nevalstiskajā teātrī „Dirty Deal Teatro”, kam veidotāji devuši apzīmējumu „dokumentāls detektīvs”. Tā ir unikāla video liecību kolāža par cilvēku tuvākās nākotnes gaidām laikā, kad pasaule mainās straujāk nekā jebkad agrāk.

Sajūta, ka domas par rītdienu kļuvušas trauslākas, dramaturgam Jānim Balodim radās pirms gada izrādē „Nacionālais attīstības plāns”. Bija pagājušas trīs dienas pēc Parīzes terora aktiem, un cilvēki izrādes beigās vairs nevarēja noformulēt, kas viņus varētu darīt laimīgus 2020.gadā:

''Gribējās ar to kaut ko iesākt, mēģināt kaut ko saprast par to rītdienu. Domāju - nebūtu interesanti tikai šeit noķert, bet arī citās vietās to, ko cilvēki jūt laika nogrieznī, tātad ''iekonservēt'' šo pusgadu.''

Jautājumus par rītdienu sev un apkārtējiem video dienasgrāmatās uzdod Rihama Baderhana Sīrijā, Čidema Mirola Beļģijā, Hosē Alvarezs Polijā un Jānis Balodis Latvijā.

Atbildes ir gan pavisam praktiskas – dzeršu alu un klausīšos mūziku, gan eksistenciālas – nezinu, vai rīt vēl būšu dzīvs, rīt visi joprojām dzīsies pēc naudas.

''Jāskatās, kā veidojas attiecības, kas notiek, kā tas ietekmē sajūtas, kā tās mainās, ja tie ir vairāki varoņi. Mēs viņiem sekojam diezgan ilgā laika periodā līdzi,'' stāsta Balodis.

Grūtākais izrādes tapšanā bijis izveidot kompaktu, saistošu stāstu no gandrīz sešu stundu garā video materiāla, kas uz skatuves mīsies ar Jāņa Baloža klātienes komentāriem. Režisore Paula Pļavniece spriež, ka Balodim ar šo projektu izdevies gluži vai pravietiski dokumentēt ļoti trauksmainu laiku:

„Tajā pašā Sīrijā, Alepo, kas ir mainījies pa šo gadu, kopš Jānis uzrunāja Rihamu, kura tur dzīvo… Arī Brisele – kad sākās šis projekts, nevarēja paredzēt, ka tur arī būs terorakti.”

Vienkāršā, bet neatbildamā jautājuma „Kas notiks rītdien?” absurdums un centieni uz to atbildēt pusgada garumā pavēruši izrādes varoņu pasaules, sapņus un cerības. Alepo kāds jauns sīrietis stāsta, ka rīt visvairāk gribētu darīt laimīgus sev tuvākos cilvēkus. Helsinkos kāda sieviete cer uz jaunu pagriezienu attiecībās ar dzīvesbiedru. Režisori Paulu Pļavnieci pārsteidzis, cik ļoti līdzīgi domājam dažādās pasaules malās, kad runa ir par rītdienu:

''Ir interesanti. Liekas, piemēram, Sīrija iedod kaut kādu kodu, bet tā nav. Man galvenais likās, ka apstiprinās tas, ka sajūtas pa rītdienu un tas, kā cilvēks jūtas, cik tas ir vienādi.''

Viena no lielākajām jaunās izrādes vērtībām ir iespēja ieraudzīt ļoti sistemātiski, tieši šim projektam dokumentētu cilvēku ikdienu un pārdomas par rītdienu vietās, par kurām ikdienā redzam tikai ziņu sižetus.

Piemēram, par meiteni vārdā Rihama, kura dzīvo kara pārņemtajā Sīrijas lielākajā pilsētā Alepo. Pašas filmētajā video viņa saka, ka ir apbēdināta par draugiem, kuri no rītdienas neko negaida. Jo pati uz rītdienu raugās ar lielām cerībām.

„Jā, viņa joprojām dzīvo Alepo. Šogad ieguva bakalaura grādu. Neskatoties uz visu, kas tur notiek,” atklāj Jānis Balodis.

„Ja kāds kaut ko jautā par šo izrādi, tas man liekas vismaģiskākais – nezinu, vai esmu redzējusi kādu izrādi, kur reāls cilvēks speciāli, šī projekta dēļ, sešas dienas nedēļā vietā, kur notiek karš, ir veltījis pusgadu savas dzīves, un cilvēkam šeit, Rīgā, ērtos apstākļos ir iespēja atnākt un to ieraudzīt,” piebilst Paula Pļavniece.

Iestudējumam „Kas notiks rītdien?” teātrī „Dirty Deal Teatro” pirmizrāde būs 12.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti