Dailes teātris atklās sezonu ar «Pītera Pena» pirmizrādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Svētdien, 31.augustā, ar iestudējuma bērniem „Pīters Pens” pirmizrādi savu sezonu atklās Dailes teātris. Izrāde aizvedīs ceļojumā uz brīnumainu pasauli, kurā iespējams viss, ja vien cilvēks tam tic un viņam ir labi nodomi. 

Garlaicīgi izrādē nebūs arī pieaugušajiem, jo - kā uzsver režisore Laura Groza-Ķibere - izrāde veltīta visiem progresīvajiem cilvēkiem, kuri ir atvērti iespējai nekad nenovecot savā dvēselē un garā.  

Izrādē uz skatuves ir tik krāšņa un arī dinamiska pasaule, ka skatītājs pat nepaspēj attapties, kad jau ir ierauts spraigu un brīnumainu notikumu virpulī. Izrāde tapusi ar visas radošās grupas milzīgu aizrautību un mīlestību, kas režisorei Laurai Grozai-Ķiberei bijusi pat pārsteidzoša

Šis materiāls ir radījis ļoti labu enerģiju un vēlmi dinamiski un asprātīgi stāstīt. Tā nav nodeva repertuāram, jo šī literatūra patiešām absolūti godprātīgi spēj iedvesmot. Es esmu pat pārsteigta, cik ļoti tā aizkustina mani un manus kolēģus,” stāsta režisore.  

Džeimsa Metjū Berija darbs vēsta par Pīteru Penu - draiskulīgu zēnu, kurš nekad nevēlas izaugt liels, kurš prot lidot un ne no kā nebaidās. Līdzās sižeta spraigumam darbā ir ļoti daudz filozofiska dziļuma. Pēc Lauras Grozas-Ķiberes pārliecības - tas ir adresēts ikvienam progresīvam cilvēkam, kurš ir atvērts iespējai nenovecot un arī ticībai, ka pasaule ir daudz plašāka par acīmredzamo materiālo realitāti.

„Tas materiālisms, kas mūsu izpratnē ir realitāte, manuprāt, mūs diezgan spēcīgi apdala. Savā personiskajā pasaulē es arvien vairāk savu realitāti cenšos būvēt, pieņemot arī iracionalitāti,” saka Laura Groza - Ķibere.

Pītera Pena atveidotājs Dainis Grūbe stāsta, ka loma dod iespēju izdauzīties un iztrakoties uz nebēdu, bet aktiera profesijā tas ik pa laikam ir pat ļoti nepieciešams

„Mans pēdējā laika mīļākais teiciens ir, ka es vienmēr gribu palikt mazs zēns un priecāties. Mums aktieriem arī tīri profesionāli ir jāspēj sevī saglabāt bērnišķība, lai arvien paliek tā vēlme izdauzīties, un šis ir ideāls gadījums tam. Dažbrīd ir tā, ka tev pat elpas trūkst,” atklāj Dainis Grūbe.

Vendijas lomas tēlotāja Ilze Ķuzule-Skrastiņa stāsta, ka „Pīteru Penu” šobrīd lasa priekšā arī saviem bērniem, un viņi savukārt ir ļoti labi palīgi lomas veidošanā.

Man ir pat konkrētas vietas konkrētās ainās, kuras es esmu ar laiku „atkodusi”, lielā ziņā pateicoties saviem bērniem. Es iedomājos, kā viņi rīkotos šajā situācijā, kādas būtu viņu reakcijas. Man ir vairākas vietas izrādē, kur es arī viņus citēju. Tā kā paldies Maratam un Emīlijai,” saka Ilze Ķuzule-Skrastiņa.

Izrāde īpaša arī ar to, ka tās tapšanas laikā bērni bija aicināti izrādes vajadzībām ziedot savas mīkstās rotaļlietas. Atsaucība bija milzīga, un tagad bērni savas rotaļlietas redzēs uz skatuves, sevišķi daudz tās būs izmantotas brīnumainās Nekurnekadzemes atainošanā.

Jauniestudējuma pirmizrāde būs skatāma svētdien, 31.augustā, un ar to Dailes teātris atklās savu sezonu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti