Dailes teātris ar «Toma Sojera piedzīvojumu» pirmizrādi atklās sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar iestudējuma „Toma Sojera piedzīvojumi” pirmizrādi trešdien savu jauno sezonu atklās Dailes teātris. Lai arī pieteikta kā izrāde bērniem, režisors Dmitrijs Petrenko ļoti cer, ka tā būs interesanta arī pieaugušajiem gan ar atmosfēru, gan vēstījuma dziļumu.

Režisors Petrenko uzskata, ka Marka Tvena „Toma Sojera piedzīvojumi” ir lielisks materiāls teātrim, jo tajā ir ļoti spilgts un neatvairāmi valdzinošs galvenais varonis, kas iemieso tik daudzu cilvēku vēlmi – dzīvot bez kompromisiem, saskaņā ar sevi.

"Man šķiet, ka grāmata ir tik patiesa un interesanta tādēļ, ka Tvens to rakstīja par sevi. Tajā ir liela pretestība pret stulbumu un muļķību, kas valda apkārt," sacīja Petrenko. "Šī grāmata ir domāta jebkuram cilvēkam, kurš meklē atbildi, kā dzīvot godīgi pa īstam, ne tikai vārdos. Tas ir kaut kādā ziņā arī stāsts par mani un Lauri Dzelzīti, kādu es viņu esmu iepazinis dzīvē un mēģinājumos”.

Lauris Dzelzītis – galvenās lomas atveidotājs – Tomu Sojeru raksturo kā sava ceļa gājēju, kurā ideāli savienoti ar ļoti spēcīgu izdzīvošanas instinktu, tādēļ Toms atrod izeju no jebkuras situācijas, bieži vien ar uzviju vēl gūstot no tās sev kādu labumu.

"Viņš atradīs izeju no jebkuras situācijas," galveno varoni raksturoja Dzelzītis. "Kaut vai klasiskais piemērs ar sētas krāsošanu. Viņam it kā vajadzētu saņemt sodu, bet viņš paradoksālā kārtā visu izvērš tā, ka pats kļūst par ieguvēju no šīs situācijas. Tāda sajūta citreiz, ka viņam ebreju asinis varētu būt, ka viņš ir tāds. Bet vēl viņam ir tāds savs kodekss, tie ideāli, ko viņš negrib pazaudēt. Ar krustmāti viņam lielākā cīņa ir par to, kā tas var būt, ka mājās runā vienu, bet cilvēkos – ko citu. Pēc viņa domām – ja runā patiesību, tad runā."

"Es pats šai ziņā gribētu būt kā Sojers, es no viņa mācos,” piebilda aktieris.

Režisors Petrenko uzsver, ka viņam ļoti svarīgi bijis darbību neiecelt mūsdienu datorizētajā vidē, bet gan saglabāt to bērnības pasauli, kad bērniem 3D vietā vēl kalpoja viņu pašu fantāzija un iztēle. 

"Es pats ļoti ilgojos pēc tādiem laikiem, un tā bija arī manā bērnībā. Mēs gribam parādīt arī šodien bērniem, ka ir iespējams ne no kā uzburt veselu pasauli. Jo Tomam Sojeram nav nekādas brīnumnūjiņas, viņam ir tikai drosmīga sirds, iztēle, fantāzija un griba visu laiku kaut ko darīt un būt labākajam,” uzsvēra režisors.

Aktieris Gints Andžāns, kurš atveido Toma labāko draugu Haklberiju Finu, uzsver, ka viņam vislielākais gandarījums būtu, ja šī izrāde mūsdienu bērniem dotu iespēju ieraudzīt, cik aizraujoša var būt dzīve arī ārpus tehnoloģiju pasaules.

"Man ļoti gribētos cerēt, ka šī izrāde spēs ieinteresēt mūsdienu bērnu un apliecinātu viņam, ka ir iespējams spēlēties ārā," teica Andžāns. "Ka tu vari, protams, ar draugu saslēgties "onlainā" un jūs varat braukt ar mašīnītēm sacensības, bet tikpat labi jūs varat no dažādām lietām uzbūvēt paši savas mašīnītes un vizināties pa pagalmu. Mēģināt nosargāt to posmu, kad bērns priecājas par lietām, kas viņam ir apkārt, nevis tikai skatās ekrānā."

"Es ļoti gribētu cerēt, ka, skatoties izrādi, viņi teiks – o, brauksim uz laukiem nākamnedēļ un uztaisīsim mēs arī plostu,” cerīgi noskaņots ir Andžāns.

Izrādē varēsim izsekot visdažādākajām Toma Sojera dēkām, kuru laikā viņš paspēs atrast gan savu lielo mīlu, gan kļūt par liecinieku šaušalīgam noziegumam un atmaskot slepkavnieku, gan apmaldīties bezgalīgā alā un atrast neticamus dārgumus.

Iestudējuma pirmizrāde būs skatāma trešdien, 31.augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti