Dailes teātrī top «Izraidītie»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Piektdien Dailes teātrī būs pirmizrāde „Izraidītie", ko iestudē viesis no Lietuvas, starptautiski pazīstamais režisors Oskars Koršunovs. Izrādes pamatā ir lietuviešu dramaturga Marjusa Ivaškeviča luga par emigrācijas tēmu, kas Lietuvā jau iestudēta pirms diviem gadiem un izpelnījusies ļoti lielu popularitāti.

Marjus Ivaškevičs lugā izmantojis reālus savu tautiešu dzīvesstāstus, ko uzklausījis Londonā. Dailes teātra versijā tas būs stāsts par Latvijas cilvēku likteņiem emigrācijā.

Luga „Izraidītie" vēsta par pirmo emigrācijas vilni tūlīt pēc neatkarības atgūšanas deviņdesmitajos gados. Izrādes darbība aizsākas ar braucienu busiņā, kurā satiekas visdažādāko sociālo slāņu cilvēki no Latvijas, lai nokļūtu sava apsolītajā zemē - Londonā.

Apdulluši no garā ceļa - lipīgi, šķībi, greizi - viņi beidzot nonāk savā galamērķī, taču drīz nākas atskārst, ka ir piemuļķoti, palikuši bez pasēm, un katram no viņiem jāsāk cīņa par izdzīvošanu.

Izrādē iepazītie emigrantu dzīvesstāsti ir pārsvarā ļoti skaudri, paradoksāli, dažkārt šķiet pat neticami, tomēr lietuviešu dramaturgs Marjus Ivaškevičs tos visus ņēmis no dzīves, uzklausot savus Londonā dzīvojošos tautiešus.

„Emigrācija ir pateicīga tēma, lai runātu par daudziem šodien būtiskiem jautājumiem. Viens no tiem ir par mūsu identitāti visplašākajā nozīmē. Tie, kuri aizbrauc, vienā brīdī ļoti skaudri saskaras ar jautājumu - kas viņi īsti ir - angļi vai briti, vai tomēr tikai un vienīgi kaut kādi emigranti? Taču identitātes jautājums šodien ir svarīgs ikvienam no mums. Kas mēs visi esam šajā jaunajā veidojumā, ko sauc par Eiropas Savienību? Kā mums jājūtas? Kam jātic? Kam jābūt piederīgiem? Es teiktu, ka izrāde nav par emigrāciju, bet par procesiem, kas šodien notiek ikviena mūsu dvēselē," stāsta Oskars Koršunovs.

Izrādes galvenais varonis ir Bens. Kā jaunu policistu viņu iefiltrē autozagļu mafijas bandā, viņš atšifrē sistēmu un mafijas bosus. Taču, kā izrādās, policijas vadība ar mafiju ir labos draugos, tādēļ no Bena viņiem ir jātiek vaļā un viņu aizsūta uz Londonu. Tur viņam ir jāizcīna ļoti skaudra cīņa, lai izkārpītos gandrīz vai no bezdibeņa.

Izrādē ļoti liela loma ir mūzikai, ko dzīvajā izpildījumā atskaņo mūziķu grupa. Taču brīdinājums - izrādē daudz tiek izmantota necenzēta leksiska, un līdz 14 gadu vecumam to skatīties nav ieteicams.

Pirmizrāde iestudējumam „Izraidītie" Dailes teātrī būs skatāma piektdien.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti