Kultūra

Ziemeļu mūzikas etnodžeza projekts “Yggdrasil” - pirmais un vienīgais koncerts Latvijā

Kultūra

Aprīlī sāks iznākt jauns literatūras laikraksts "Konteksts"

Piektdien Centrālajā stacijā tiks atklāt 22. Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Baltijas baleta festivāla īpašā viešņa - pirmās brīvvalsts prīmas Mirdzas Kalniņas mazmeita

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Piektdien, 7. aprīlī, ar tradicionālo koncertu Rīgas Dzelzceļa stacijā tiks atklāts 22.starptautiskais Baltijas baleta festivāls. Dejas mīļotājus tas priecēs ar daudzveidību, jo festivāla īpašie viesi šogad būs Pekinas Dejas teātris no Ķīnas un Čikāgas Džordāno dejas kompānija no Amerikas, kā arī solomāksliniece Benedeta Kapana no Itālijas, kura Latvijā ieradīsies ar izrādi, veltītu savai vecmāmiņai – slavenajai Latvijas pirmās brīvvalsts laika primabalerīnai – Mirdzai Kalniņai.

Pērn Baltijas baleta festivāla skatītāju sajūsmu izpelnījās četri Pekinas Dejas teātra dejotāji, kuri piedalījās festivāla galā koncertā un dejoja fragmentu no ļoti oriģināli iestudētas izrādes „Hamlets”.

Šogad festivāla rīkotāja Lita Beiris jau uz festivālu atvedusi visu Pekinas Dejas teātra trupu, kas vienā izrādē piedāvās trīs savus jaunākos viencēlienus. Tāpat kā „Hamleta”, arī visu šo viencēlienu horeogrāfe ir Vanga Juaņjuaņa, starptautiski novērtēta un pazīstama māksliniece, kuras horeogrāfijas izrāda visā pasaulē un kuras rokrakstam raksturīgi Ķīnas tradicionālo deju savienot ar laikmetīgām dejas tehnikām un emociju izpausmēm uz skatuves. Festivālā izrādītie viencēlieni saucas „Atvadu ēnas”, „Inde”, „Lakstīgala un roze”, un Lita Beiris uzsver – tie piedāvās dejas un noskaņu dažādību:

„Šie viencēlieni ir ļoti, ļoti, ļoti dažādi. Akcents būs uz viencēlienu „Lakstīgala un roze” pēc Oskara Vailda darba motīviem ar Pētera Čaikovska mūziku. Šis salikums priekš Ķīnas māksliniekiem šķiet arī gana neparasts. Pirmizrāde šim baletam notika Vācijā. Tātad Ķīna atver savas robežas, tā atveras kā lotosa zieds”.

Savs, ļoti oriģināls un gadu gadiem izcili meistarīgi izkopts skats uz deju ir arī Džordāno Čikāgas dejas kompānijai no Amerikas, kas arī būs viena no festivāla īpašajiem viesiem.

Kompānija darbojas Latvijā ļoti maz koptajā džeza dejas laukā, viņu priekšnesumus raksturo spēcīga dinamika, kontrasti, un, protams, spoža tehnika, slīpēta vairāk nekā 50 gadu garumā, stāsta Beiris:

„Tā ir viena no vecākajām dejas kompānijām Amerikā, uz profesionālo džeza deju veidota. Mums šī džeza tehnika un kultūra vairāk saistās ar mūziku, bet ne dejā, džeza deja mums ir pat ļoti sveša. Latvijā ir tikai daži mēģinājumi, kad daži mani kolēģi cenšas ielauzties šajā diezgan sarežģītajā tehnikā un filozofijā.Kompānijai ir 54 gadi, viņi ir apbalvoti ar daudzām dejas balvām, viņiem arī ir sava skola”.

Festivāla viesu vidū būs arī solomāksliniece no Itālijas – horeogrāfe Benedeta Kapana, kura uz Rīgu atvedīs izrādi „Saknes”. Tā ir veltījums viņas vecmāmiņai, kura, kā izrādās, ir slavenā Latvijas pirmās brīvvalsts laika primabalerīna – Mirdza Kalniņa.

Benedeta Kapana Latvijā pati uzmeklējusi Litu Beiris un citus baleta pasaules cilvēkus, meklējusi materiālus par savu vecmāmiņu arhīvos un citviet, un no tā visa uzbūvējusi modernās dejas stāstu, ko papildina citi mediji un kas Itālijā jau tikusi izrādīta dažādās neparastās vidēs un Rīgā būs skatāma „Zirgu pastā”.

„Šeit būs arī video, foto, teksti. Tā ir laikmetīgā deja, tas nav balets uz puantēm, bet tas ir daudzsološi. Viņa šo izrādi Itālijā dejo neparastās vidēs, arī ''black box'' teātros, muzejos un vēl citās sabiedriskās vietās,” saka Lita Beiris.

Festivāls savukārt noslēgsies klasiskākās noskaņās, jo tā noslēgumā būs skatāma pirmizrāde horeogrāfiskajai fantāzijai „Ugunī”, ko veido pati festivāla direktore Lita Beiris sadarbībā ar vairākiem citiem horeogrāfiem un kas iedvesmota no Rūdolfa Blaumaņa daiļrades. Izrādē būs izmantota Jura Karlsona mūzika:

„Seši tēli izdzīvo šo Blaumaņa leģendāro noveli, šeit ir puantes, reālas cilvēku kaislības, attiecības, galveno lomu izpildītāji – Antons Freimanis un Margarita Demjanoka”.

22.starptautisko Baltijas baleta festivālu atklās piektdien ar tradicionālo koncertu Rīgas Dzelzceļa stacijā, tas ilgs līdz 11. maijam un piedāvās viesizrādes no Ķīnas, Amerikas un Itālijas, ko izrādīs ne tikai Rīgā, bet arī Preiļos, Ventspilī un Rēzeknē.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti