Kultūras ziņas

Grupa "Aurora" pēc 22 gadiem

Kultūras ziņas

Kino ļaudis piketē pie Saeimas

Austriešu horeogrāfa teorija un prakse "Ikdienas vājprātā"

Austriešu horeogrāfa teorija un prakse «Ikdienas vājprātā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

13. un 14. novembrī meistarklases topošajiem horeogrāfiem arhitektūras un mediju centrā „H2O6" sniedz austriešu horeogrāfs Tobiass M. Draegers. Turpat 15. novembrī horeogrāfs uzstāsies ar savu performanci “Ikdienas vājprāts”.

Meistarklases “Prāta stāvoklis” ir domātas topošajiem un jau esošiem radošo profesiju pārstāvjiem. To galvenais uzdevums ir katrā dalībniekā atklāt jaunu rakstura īpašību vai to kopumu, ko pēc tam dalībnieki var izmantot savā turpmākajā radošā darbībā.

Tobiass M. Draegers ir neatkarīgs austriešu horeogrāfs un skatuves mākslinieks. Viņa izspausmes žanri ir jaunā cirka, skatuves un kino māksla. Regulāri darbojoties mākslas projektos Šveicē, viņa darbus raksturo vēlme radīt filmu uz skatuves bez tai raksturīgajiem elementiem. Pasniedzot divu dienu meistarklases, mākslinieks katram no divdesmit dalībniekiem ļauj pašiem ieplūst savos dažādos prātu stāvokļos.

“Tu ieskaties vienkārši cilvēkam acīs un tu viņam jau uzticies," stāsta meistarklašu dalībniece Linda. "Tev nav jāzina tā liekā informācija par viņu, kas bieži vien ir meli vai priekšstati. Tu vienkārši uzticies tam cilvēkam. Tas, ko es atklāju, ir tas, ka cilvēku var iepazīt labāk ar vienkāršām lietām.”

Horeogrāfs 15.novembrī uzstāsies ar izrādi-performanci “Ikdienas vājprāts”. Kāds skatītājs šo izrādi ir raksturojis kā Deivida Linča filmu uz teātra skatuves. Solo izrāde veidota minimālisma estētikā gan scenogrāfijā, gan skatuves darbībā. Vienas lampas apgaismojumā mākslinieks ar kustību palīdzību veido mijiedarbību starp sevi un skatītāju.

"Es juku prātā neprāta dēļ, ko es pamanīju savā dzīvē. Cik viegli cilvēki kļūst stresa sajūtu pārņemti no nekā," pieredzē dalās Tobiass M. Draegers. "Tas mani motivēja veidot šo izrādi, parādot, ka nav tikai viegli sajust sevī dusmas vai skumjas. Bet es gribu parādīt, ka ir iespējams arī viegli atgriezties savā pozitīvajā garastāvoklī.”

Producentu kompānijas “Pigeon-Bridge” pārstāve Zane Estere Gruntmane savukārt skaidro, ka izrāde nedod atbildes uz jautājumiem, bet gan sniedz sajūtas. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti