Dienas ziņas

Jēkabpilī veido izstādi "Mēs atgriezāmies"

Dienas ziņas

Sabiedrisko transportu laukos izmanto maz

Spertālu laikmets latviešu teātrī

Atjaunoto Spertāla balvu saņem Edvīns Kalnenieks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Arvīds un Marga Spertāli pagājušā gadsimta sākumā vienoja spēkus un zināšanas kopīgam mērķim – teātrim. Arvīds Spertāls bija ievērojams scenogrāfs, bet viņa sieva Marga – pirmā kostīmu māksliniece Latvijā. Atzīmējot Arvīda Spertāla 120. gadskārtu, Ģederta Eliasa vēstures muzejā atklāta izstāde, kā arī atjaunota Spertālu balva, ko šoreiz saņēma gleznotājs un scenogrāfs Edvīns Kalnenieks.

Ģederta Eliasa vēstures un mākslas muzejā no fotogrāfijām uzrunā neaizmirstamā skatuves karaliene Elza Radziņa, kam šogad apritētu simtā gadskārta, bet uz izveidotās skatuves satikušies izrāžu tēli, kuriem dekorācijas veidojis Arvīds Spertāls, bet tērpus pirmā Latvijas kostīmu māksliniece Marga Spertāle.

"Tas ir viņu galvenais pienesums latviešu mākslā, un, protams, arī Arvīda glezniecība, bet viņiem abiem kopā tā sirds bija tieši pie teātra," saka izstādes autors, Spertālu mazdēls Gints Strēlis.

Izstādē, kurā liela daļa eksponātu visu šo laiku glabājušies pie Spertālu dzimtas, galvenais uzsvars likts uz pagājušā gadsimta 20.-30. gadiem Jelgavas profesionālajā teātrī.

Atzīmējot Arvīda Spertāla 120. gadskārtu, pēc mazdēla Ginta Strēļa ierosinājuma, atjaunota arī Spertālu balva, ko pirmoreiz pasniedza 1987.gadā.

"Cilvēka figūra. Kā karalis, kā karaliene ar kroni galvā. No riekstkoka un sudraba. Cēliem materiāliem, jo arī balvas saņēmējs ir to pelnījis," norāda Strēlis.

Kā pirmais atjaunoto Spertāla balvu saņēma scenogrāfs, gleznotājs un Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Edvīns Kalnenieks, kurš  juties patiesi pārsteigts.

"Nopietns teātris jau ir tā kā fabrika, kur daudz darbnīcu un tā tālāk, bet es jau gandrīz viens pats ar to darbojos," saka Edvīns Kalnenieks.

Spertāla balvu iecerēts pasniegt ik pēc pieciem gadiem par mūža ieguldījumu vai labākajiem scenogrāfiem un kostīmu māksliniekiem Latvijas teātros.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti