Rīta Panorāma

Intervija ar Mārtiņu Bondaru

Rīta Panorāma

Intervija ar 12. saeimas deputātu Hosamu Abu Meri

Būs skatāma izrāde "DZEJNIECE.Mirdzas Ķempes mīlestība"

Atgriežas izrāde «Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

29. novembrī plkst. 18 Salaspils kultūras namā "Rīgava" un 30.novembrī un 4.decembrī plkst. 18 bijušajā Rakstnieku savienībā, Kr.Barona ielā 12, atkal būs skatāma Mūzikas un mākslas atbalsta fonda producētā izrāde "Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība".

Izrādē „Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība" titullomu atveido aktrise Raimonda Vazdika, viņas partneri - Andris Bulis un Ģirts Šolis, kurš ir arī iestudējuma režisors. Kostīmus veidojusi Anna Heinrihsone.

Jau vēstīts, ka izrādē par kādreiz leģendāro Tautas dzejnieci savienoti fakti no viņas dzīves, dzejas motīvi, dokumentāli kinokadri un Edgara Makena speciāli rakstītas dziesmas, kam pavadījumu ieskaņojusi grupa „Gaujarts”: Edgars Makens (klavieres), Edgars Šubrovskis (basģitāra), Ģirts Šolis (ģitāra/sitamie instrumenti).

"Šī luga, šī izrāde ir mīlestības stāsts uz konkrēta vēsturiska fona," intervijā Latvijas Televīzijai skaidro Raimonda Vazdika.

Izrādes darbība notiek 50. gados, kad Mirdza Ķempe ir, kā pati izteikusies - „ne jauna, ne veca”, bet vientuļa un jau sacerējusi testamentu. Negaidīti viņas mājās un arī dzīvē ienāk Linards Naikovskis - izskatīgs, jauns cilvēks, kurš drīz vien kļūst par dzejnieces vīru. Viņam izveidojas saspīlētas attiecības ar Ķempes uzticamo šoferi Žani, un arī sarežģījumi laulības dzīvē nav tālu.

„Dzejniece. Mirdzas Ķempes mīlestība” ir Viļņa Vēja lugas atkārtots uzvedums. 2011/2012 gada sezonā tā bija skatāma Nacionālā teātra Aktieru zālē ar nosaukumu „Īsie zibsnīgie mirkļi”. Vienas sezonas laikā pirmais iestudējums paspēja piesaistīt gan ievērojamu skatītāju uzmanību, gan cildinošas teātra kritiķu atsauksmes, tika nominēta vairākām "Spēlmaņu nakts" balvām.  Atzinīgi novērtēts jaunā režisora Ģ. Šoļa darbs, autora V. Vēja dramaturģiskais materiāls un īpaši izcelta R. Vazdikas aktierspēle Mirdzas Ķempes lomā.

Tas, ka luga ir rakstīta tieši man, man ir ārkārtīgi svarīgi un nozīmīgi," atzīst Vazdika. "Tā ir pirmā luga, kas rakstīta tieši man. Tas, protams, uzliek papildu pienākumus, bet tas lielākais pienākums ir atbilst dzejniecei Mirdzai Ķempei, iedziļināties viņas dzīvē un mēģināt nodot šīs manas sajūtas par dzejnieci visiem pārējiem tādas adekvātas, īstas."

Aktrise stāsta, ka loma prasījusi liela daudzuma materiālu izstudēšanu, visu iespējamo video materiālu skatīšanos un grāmatu lasīšanu. Tad, izejot cauri šai faktu gūzmai, jāmēģina radīt jauns tēls.

"Man ir svarīgi, lai tiem reālajiem cilvēkiem, kas [tolaik] ir dzīvojuši, nebūtu kauns, ja tā var teikt, ja viņi ieraudzītu, ka kāds viņus atveido," turpina Vazdika

Mirdza Ķempe (1907-1974) bija spilgta parādība latviešu literatūrā. Sākusi rakstīt pirmskara Latvijā, viņa piedzīvoja evakuāciju uz Krieviju, traģisku dzīvesbiedra Erika Ādamsona nāvi un padomju laika cenzūras ierobežojumus. Dzejniece gan tajos iejutās, sacerēdama pasūtījuma dzejoļus, par ko izpelnījās dažādus apbalvojumus un pat Tautas dzejnieces titulu. Liela daļa viņas dzīves norisinājās Rakstnieku savienībā, audzinot jaunos dzejniekus - vietā, kur tagad iestudēta izrāde. Ķempe arī bija pirmā, kura pēc kara atļāvās izdot mīlas lirikas krājumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti