Kultūra

Režisors Seņkovs: "Mežapīle" ir Ibsena ciniskākā luga

Kultūra

LNKC izdevis monogrāfiju par apģērba attīstību Zemgalē

Ar miksētiem teātra un kino paņēmieniem - par nepiepildītām mīlestības alkām

Ar miksētiem teātra un kino paņēmieniem - par nepiepildītām mīlestības alkām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Sižetiski un emocionāli ļoti spraigs ir Teātra TT jaunais iestudējums „Dāmas”, kam pirmizrāde skatāma šovakar, 20.aprīlī, un ko veidojusi režisore Inga Tropa. Izrādes pamatā ir jaunās dramaturģes Justīnes Kļavas luga, kuras centrā ir visai tipiska Latvijas ģimene, ko veido triju paaudžu sievietes - vecāmamma, viņas meita un mazmeita. Viņu attiecības ir dramatiskas, sāpīgas un komiskas.

Vecomāti un viņas meitu spēlē māte un meita arī īstajā dzīvē – Līga Liepiņa un Anna Putniņa, bet mazmeitas lomā iejūtas Ance Strazda.

Izrāde notiek reālā Čaka ielas dzīvoklī.

„Skatītāji, kad nāks uz šo dzīvokli, koridorā pamanīs plāksni ar uzrakstu, ka šeit - šajā kāpņu telpā -  reiz ir filmēta filma „Pie bagātās kundzes”,'' stāsta Inga Tropa pie Čaka ielas 70 numura 10.dzīvokļa durvīm. Acīm tiešām visā savā godībā paveras smalkās kāpnes, pa kurām Oļģerts Kurmis un Frīdis stiepa malku bagātajai kundzei, bet tika aprāti un aizsūtīti atpakaļ uz kalpu galu, kas arī, starp citu, filmēts tieši šeit - Čaka ielā 70.

„Mums, protams, centrālā vieta ir virtuve, kas ir vairāk Marijas zona, kur viņa arī gatavo ēdienu, bet visas dzimtas sievietes te regulāri pulcējas. Tur tālāk ir redzams balkons, kur var aiziet uzpīpēt. Jā, mums ir arī vannas istaba…” rāda Inga Tropa.

Dzīvoklī ir arī izrādes tēlu - meitas Staņislavas un mazmeitas Kitijas istaba, kā arī viesistaba, kas kalpo kā skatītāju zāle. Izrādes darbība notiek pa visu dzīvokli, tiek reālajā laikā filmēta un skatītāji to ierauga uz viesistabā izvietotā ekrāna. Tā kā var teikt, ka izrādē miksēti teātra un kino paņēmieni.

Izrādes centrā ir triju paaudžu vienas dzimtas sievietes, kas dzīvo kopā un kuru attiecību amplitūda svārstās no maiguma un rūpēm līdz asiem, skaļiem strīdiem un nežēlīgai manipulēšanai vienai ar otru. Izrādē dāmas ieraugām brīdī, kad situācija kļūst tik sakāpināta, ka vadzis lūst.

Lugas tematikas aktualitāti raksturo tās autore – jaunā dramaturģe Justīne Kļava:

„Man likās, ka postpadomju telpā ir ļoti raksturīgs šāds ģimenes modelis, es to saucu par viendzimuma pāri – māte ar vecmāmiņu, kas audzina bērnu. Man liekas, ka tā ir mūsu sabiedrībā ļoti nopietna problēma, kas kaut kādā ziņā kropļo sabiedrības modeli. Jo vienmēr, kad ir jautājums – kur ir tēvs vai vīrs, tad it kā jau viņš kaut kur ir, bet viņš nekad nav klāt tajā reālajā dzīvē, kas notiek šeit un tagad”.

Normālu ģimenisko attiecību trūkums sievietēs rada milzīgu tukšumu, kā rezultātā nepiepildītās mīlestības alkas viņas pārvērš atkarību attiecībās – pārdomās dalās izrādes režisore Inga Tropa:

„No tukšuma veidojas atkarību attiecības, kad tu otru it kā aiz mīlestības un labu gribēdams, sasien un sasaisti. Un šajā vakarā notiek tas, ka šī gandrīz jau viena miesa pēkšņi mēģina rauties trijās daļās, un katra no daļām izmisīgi kliedz – ļauj man dzīvot! Viņām ir jāpārrauj šī saites, jo citādi tā ir kā lēna miršana, bet vienalga - abos gadījumos būs sāpīgi”.

Aktrises Līga Liepiņa, Anna Putniņa un Ance Strazda stāsta, ka Justīnes Kļavas emocionāli ļoti nospriegotā luga aktierim ir kā medusmaize, pie tam - tieši tāpat kā dzīvē - dramatiski un sāpīgi mirkļi ik pa laikam mijas ar komiskām un absurdām izpausmēm.

Teātra TT jaunā izrāde „Dāmas” skatāma reālā dzīvoklī Čaka ielā 70, pēc izrādes skatītāji tiek laipni aicināti dzīvoklī uzkavēties, padzert tēju un kādu brīdi vēl pabūt kopā ar izrādes varonēm.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti