Ar izstādi «Ballet» Liepājā sākas bērnu baleta festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ar mākslinieces Daces Dēliņas-Lipskas baleta skiču izstādes „Ballet” atklāšanu Liepājā galerijā UPB sācies 3.starptautiskais bērnu baleta festivāls, kas veltīts baletmeistara Leona Brunava piemiņai. Festivāla galvenie notikumi risināsies oktobra nogalē, bet visu nākamo mēnesi Liepājā būs skatāmas vairākas izstādes, kas veltītas baleta tēmai.   

„Izstāde ir veidota tieši Starptautiskajam bērnu baleta festivālam. Visas skices ir tapušas, pozējot Ingrīdas Lūres baleta studijas meitenei, manam brīnišķīgajam modelim – Robertai. Tā ir ekskluzīva iespēja strādāt ar dzīvu modeli. Tas klātbūtnes efekts un tās dienas sajūtas skicēs ir jūtamas.  Skices galerijā ir izliktas pa noskaņu tēmām. Tur arī jūtams, kā mainās noskaņojums nākamajā un aiznākamajā dienā,” stāsta māksliniece Dace Dēliņa-Lipska.

Viņai ir īpašas attiecības ar baletu. Laikā, kad citi bērni sapņojuši kļūt par kosmonautiem un skolotājiem, viņa sapņoja kļūt par balerīnu.

Dzīves laikā izdevies pietuvoties baletam dažādos veidos, bet, runājot par mākslu, skices, viņasprāt, ir tas formāts, kas vislabāk piestāv dejai, velkot paralēles – tas ir skices vieglums, kustības dinamika un mirklis, kuru nevar atkārtot vai pārkrāsot, piemēram, gleznojot. Māksliniece ir gandarīta par iespēju iesaistīties Starptautiskā bērnu baleta festivāla notikumos Liepājā.

"Esmu dzimusi Rīgā un tur arī nodzīvojusi savu lielāko mūža daļu. Tur apmeklēju baleta festivālus un pasākumus, tie man ir lieli svētki. Dzīve pēdējos deviņus gadus mani atvedusi uz Liepāju. Šeit, pateicoties baletam, es sastopu cilvēkus, kuri arī mīl baletu. Iepazinos ar Ingrīdu Lūri un tā veidojās darbs pie šīs izstādes. Man ir ļoti liels prieks, ka Liepājā ir savs baleta festivāls. Tas ir pat unikāli, ka pilsēta, kas atrodas tālāk no Latvijas centra, kopj šo tradīciju.  Ingrīda ar lielisku gaumi veido festivālu un tradīcija ir dzīva,” stāsta māksliniece.

Oktobrī Liepājā notiks jau trešais Starptautiskais bērnu baleta festivāls, ko organizē Liepājas Baleta un deju studijas vadītāja Ingrīda Lūre. 24. oktobrī Liepājas teātrī notiks baleta viencēlieni "Koklētājs un velns" un "Klase koncerts" ar Rīgas horeogrāfijas vidusskolas audzēkņu piedalīšanos.

Bet 25. oktobrī „mēs piedāvājam baleta meistarklases”, stāsta festivāla rīkotāja Ingrīda Lūre.

„Pirmā stunda būs arī Rīgas horeogrāfijas vidusskolas audzēkņu atklātā stunda, kur aicināts ikviens interesents. Tā ir brīnišķīga iespēja, kā jaunie baletdejotāji trenējas. Otra klase, kur varēs piedalīties treniņu nodarbībā. To vadīs Latvijas Mākslas akadēmijas asoc. profesore Gunta Bāliņa. Vakarā sekos festivāla kulminācija – koncerts Liepājas teātrī, kurā piedalīsies jaunie dejotāji no starptautiskām skolām,” atklāj Lūre.

Bet pirms galvenajām norises dienām Liepājā gaidāmas vēl vairākas izstādes. Jau 2. oktobrī kafejnīcā "Darbnīca” tiks atklāta fotogrāfa Edgara Poheviča baleta un dejas foto izstāde, savukārt 3. oktobrī Liepājas muzejā festivāla ietvaros atklās mākslinieka Ivara Heinrihsona izstādi  "Balets Liepājā. Glezniecība".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti