Panorāma

Atgriežas dzimtenē pēc ārstēšanas Latvijā

Panorāma

Koalīcijas partijas nav gatavas piekāpties

Paziņo "Spēlmaņu nakts" mūža balvas laureātus

Andrim Freibergam un Večellai Varslavānei «Spēlmaņu nakts» balva par mūža ieguldījumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Spēlmaņu nakts" balvas par mūža ieguldījumu šogad saņems scenogrāfs Andris Freibergs un kostīmu māksliniece Večella Varslavāne. Par to nupat paziņojusi Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS). Abiem māksliniekiem balvas pasniegs ikgadējā „Spēlmaņu nakts" ceremonijā 23.novembrī.

Andris Freibergs ir viens no Latvijas 20.gadsimta otrās puses izcilākajiem scenogrāfiem, kurš teātra un operas skatuves ietērpj jau vairāk nekā četras desmitgades. Viiņš radījis vairāk nekā 230 scenogrāfiju izrādēm Latvijā, Krievijā, Vācijā, Igaunijā, Polijā un citur sadarbībā ar tādiem režisoriem kā Ādolfs Šapiro, Māra Ķimele, Oļģerts Kroders, Alvis Hermanis un citiem. Freibergs jau ilgus gadus ir Latvijas Nacionālās operas galvenais scenogrāfs un Latvijas Mākslas akadēmijā izaudzinājis vairākas jauno scenogrāfu paaudzes. Pērn ar izcilu izstādi Teātra muzejā Freibergs atzīmēja savu 75.jubileju.

Večella Varslavāne ir veidojusi kostīmus neskaitāmām filmām un teātra izrādēm kopš 70.gadu sākuma. Viņas radītos apģērbos tērpti filmas „Teātris", „Aizaugušā grāvī viegli krist", „Fotogrāfija ar sievieti un mežakuili" un daudzu citu filmu varoņi. Teātrī Varslavāne veidojusi tērpus "Vilkumuižas jaunkundzēm" Alvja Hermaņa režijā, "Visi koki Dieva doti" Kārļa Auškāpa režijā u.c., tostarp pēdējā desmitgadē - piecām Indras Rogas izrādēm Nacionālajā teātrī. Varslavāne dzimusi 1930.gadā, strādājusi kombinātā „Māksla" un Rīgas Modeļu namā, bet 23 gadus bijusi kostīmu māksliniece Rīgas Kinostudijā.

Savukārt Latvijas Teātra Zelta fondā, kā iepriekš jau vēstīts, šogad uzņemti aktieri Velta Skurstene un Jānis Kubilis. Viņi pievienosies 16 citiem skatuves māksliniekiem vecmeistariem un ar teātra mākslu saistītiem cilvēkiem, kas Zelta fondā uzņemti jau iepriekš. Tie ir Elvīra Baldiņa, Gunārs Zemgals, Helga Dancberga, Jūlija Vilgerte-Zveja, Kārlis Zariņš, Līvija Akurātere, Ļevs Birmanis, Ļubova Beļikova, Ņina Ņeznamova, Uldis Dumpis, Vera Valtere-Gribača un Žermēna Heine-Vāgnere, Venta Vecumniece, Gunārs Placēns, Ruta Birgere un Māra Zemdega.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti