Dienas ziņas

Vācijas tirdziņā – Vidzemē adītas zeķes un cimdi

Dienas ziņas

Izmaiņām pedagogu atalgojumā ir jābūt

Ā.Alunāna teātris svin 55 gadu jubileju

Ādolfa Alunāna teātris atzīmē 55 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lai gan mūsdienās Jelgavā nav profesionāla teātra, tā allaž dēvēta par teātra pilsētu, jo šeit dzimis un savu  teātri jau 19.gadsimtā izveidojis Ādolfs Alunāns. Patreizējais Ādolfa Alunāna vārdā nosauktais teātris par savu dzimšanas dienu sauc laiku, kad izcīnīts Tautas teātra nosaukums. Šonedēļ teātris ar četru izrāžu ciklu atzīmē savu piecdesmit piekto jubileju.

Teātra spēlēšana jelgavniekiem allaž ir bijusi tīkama nodarbe. Pirmais teātris Jelgavā savu darbu sāka 1896.gadā, toreiz to vadīja par teātra tēvu sauktais Ādolfs Alunāns.Teātra mūžs toreiz gan nebija ilgs - tas darbojās līdz 1904.gadam, tomēr Alunāna vārds netika aizmirsts uz ilgu laiku. Drīz tika dibināts dramatiskais kolektīvs, kas 1959.gadā  uzvar republikas skatē un saņem Tautas teātra nosaukumu.

"Tā kā mēs esam jelgavnieki - Alunāna pilsēta, tad viņam arī tika godpilnais nosaukums Ādolfa Alunāna Tautas teātris. Tā 1959.gadā turpinās Alunāna teātra epopeja, kas turpinās vēl šodien," stāsta Ādolfa Alunāna teātra aktieris, režisors, direktors Arvīds Matisons.

Alunānieši allaž bijuši sava ceļa gājēji. Augstu godā turēta ne tikai teātra tēva piemiņa un viņa darbi, bet arī klasiskā dramaturģija. Daudziem tas ir iemesls, kāpēc vispār spēlēt teātri.

"Tur man ir jāieiet citā ērā, citā gadsimtā, citā tēlā. Es nevaru Šekspīru spēlēt kā šodien, un es tam nepiekrītu, ka šīs lugas modernizē," norāda Ādolfa Alunāna teātra dalībniece Maija Matisa.

Katru gadu teātra repertuārs tiek papildināts ar trīs, četrām jaunām izrādēm. Lai gan mainās aktieri un roku iemēģina arī jauni režisori, Alunāna teātra leģendas Lūcija Ņefedova un Arvīds Matisons rūpējas, lai  teātra tēvs joprojām būtu gandarīts. Arī jubilejas reizē uz skatuves uzvesti četru klasiķu darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti