Rīta Panorāma

Intervija ar Aldoni Vrubļevski

Rīta Panorāma

Lauku saimniecības atver durvis apmeklētājiem

Ērģeļmūzika BACH zīmē

Visu vasaru būs baudāmi ērģelnieku koncerti ciklā «Ērģeļmūzika BACH zīmē»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas ietvaros ar koncertu Rīgas Domā piektdien sāksies koncertcikls „Ērģeļmūzika BACH zīmē”, kas piecu mēnešu garumā aicinās ceļojumā laikā un telpā ar instrumentu karalieni - ērģelēm - un „okeānu” pasaules mūzikā Johanu Sebastianu Bahu. Cikla atklāšanas koncerti notiks arī 25.maijā Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē un 1.jūnijā Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Bet visas vasaras garumā septiņās koncertprogrammās muzicēs vairāk nekā 20 ērģelnieku kopā ar solistiem, koriem un orķestri.

Romualda Jermaka „Introdukcija un pasakalja par BACH” ērģelnieka Tālivalža Dekšņa izpildījumā savu pirmatskaņojumu piedzīvos piektdien Rīgas Domā. Pagaidām ērģelnieks to vēl iemēģina Dubultu baznīcā, kur notiks vairums Jūrmalas kultūras centra iniciētā cikla „Ērģeļmūzika BACH zīmē” koncertu.

Līdzās šim jaundarbam atklāšanas koncertā skanēs arī Jermaka Baham veltītais opuss „Ir tikai nakts” korim, solistam un orķestrim, Tālivalža Ķeniņa Korāļu kantāte, Baha pēdējā skolnieka - Rīgas komponista Johana Gotfrīda Mītela un, protams, paša baroka ģēnija Baha mūzika. Bahs ir ērģelnieku dienišķā maizīte, leģendāro profesoru Nikolaju Vanadziņu citē ērģelnieks Tālivaldis Deksnis.

„Bahu var spēlēt visu mūžu un skatījums, kā šo mūziku interpretēt, var vienmēr atklāties no jauna. Bahs ir neizsmeļama, mūžīga vērtība ne tikai ērģelniekiem,” saka Tālivaldis Deksnis.

Koncertos daudz skanēs arī Latvijas un pasaules komponistu mūzika, kuri iedvesmojušies no Baha muzikālā koda B-A-C-H jeb sibemol - la - do - si.

Ludvigs van Bēthovens savulaik, apspēlējot Baha uzvārda vācisko nozīmi, teicis: „Nevis strauts, bet okeāns ir viņa vārds!”. No tā iedvesmojušies arī jaunā koncertcikla veidotāji, intervijā Latvijas Radio3 „Klasika” teic cikla idejas autore ērģelniece Edīte Alpe. „Tas ir stāsts arī par to, kā mazas zemes ar savas kultūras spēku var tapt lielas pasaulē. Tas ir arī mūsu vēstījums Eiropai šajā kontekstā, ka Rīga ir 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsēta, ka mums ir šie nacionālie dārgumi - tādi kā Rīgas Doma ērģeles, ko pazīst visi pasaulē, kas interesējas par ērģeļmūziku, tāpat arī Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcas unikālais instruments. Un brīnišķīga mūsu mūziķu saime.”

Koncertciklā vasaras garumā kopā ar orķestri un dziedātājiem piedalīsies teju visi vadošie Latvijas ērģelnieki - kopumā vairāk nekā 20. Tālivaldis Deksnis stāsta, ka atklāšanas koncertā, kur līdzās viņam muzicēs arī ērģelnieces Liene Andreta Kalnciema un Diāna Jaunzeme, skatītājiem būs reta izdevība meistaru spēli arī redzēt.

„Tā ir laba iespēja cilvēkiem, kuri nav tik cieši saistīti ar ērģeļmūziku un kuriem tā liekas attālināta un sveša mūzikas sfēra, atnākt uz šo koncertu, jo Doma koncertā lejā būs novietots ekrāns un augšā ērģelniekus un pārējos izpildītājus filmēs vairākas kameras. Uz ekrāna būs redzams, kā notiek mūzikas radīšanas process pie lielā, sarežģītā instrumenta - Doma ērģelēm,” stāsta Tālivaldis Deksnis.

Koncertcikla „Ērģeļmūzika BACH zīmē” atklāšanas koncerts jau piektdien Rīgas Domā, bet cikla noslēgums septembrī nāks ar vēl kādu jaundarbu - unikālu trīsdaļīgu simfoniju. Tās Rīgas daļu komponējis Ēriks Ešenvalds, Dubultu daļu - Rihards Dubra, bet Liepājas daļu - Jānis Lūsēns. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti