Kultūra

"Staro Rīga" šogad vairāk interaktīvu objektu

Kultūra

Sākot ar šodienu, aicina piedalīties filmas "Dvēseļu putenis" veidotāju akcijā

Vīrišķā spēka un seksualitātes atklāsmes multimediālā izrādē «Lāčuvīrs»

Vīrišķā spēka un seksualitātes atklāsmes multimediālā izrādē «Lāčuvīrs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Multimediālā izrāde „Lāčuvīrs” iedziļinās vīrieša pasaulē, spēka avotos un seksualitātē. Izrādē savijas dažādi mākslas žanri – japāņu buto deja ar latviešu un sāmu tradicionālo mūziku, kā arī īpašu gaismas un video mākslu.

Sāmu mūziķis Torgeirs Vasviks no Norvēģijas pērn viesojās Rīgā un apbūra klausītājus ar saviem sāmu joiku un rīkles dziedājumiem. Apburto vidū bija arī horeogrāfe, buto dejas speciāliste Simona Orinska, kura uzreiz saprata, ka ļoti vēlas sadarboties ar šo mūziķi.

Meklējot tēmu kopīgam projektam, Orinska pētīja ziemeļu tautām nozīmīgus simbolus, un īpašu viņas uzmanību pievērsa mīts par lāci kā vīrišķo arhetipu.

„Tas ir ziemeļu tautām un sāmiem īpaši būtisks sakrāls, totēmisks dzīvnieks, jo lācis ir lielā mērā saistīts arī ar vīrišķo spēku, vispār ar cilvēka kā tāda rašanos un ar vīrišķo iniciāciju.

Mēs meklējam savu stāstu, mums ir savs lāča stāsts, proti, mēs nemēģinām kādas tradīcijas vai tēlus ilustrēt, bet, balstoties uz šīm tradīcijām, mēs radām savu interpretāciju, redzējumu,” stāsta Orinska.

Interpretāciju veido starptautiska komanda – sāmu mūziķa Vasvika dziedājumi tajā savijas ar latviešu mūziķes Latvītes Cirses spēlētajām kokles skaņām, ne mazāk svarīga loma izrādē ir kustībām ar buto dejas elementiem, kā arī gaismas un video mākslai, ko veido spāņu mākslinieks Džordi.

Strādājot pie izrādes, protams, lācis pētīts arī kā simbols latviskajās tradīcijās.

„Kad mēs sākām par to domāt, mēs sapratām, ka ir Lāčplēsis, ir daudz dziesmu, šūpuļdziesmu, piemēram, „Aijā, žūžū”. Mēs meklējām, kas tas īsti ir un ko tas īsti nozīmē. Tas ir mūsu izpētes ceļš arī šajā izrādē, kādu nozīmi tas mums nes – tas lāča spēks, pamatīgums, pārliecība, drosme, mežonīgs ātrums, liela jūtība, seksualitāte. Tā ir tā palete,” uzsver Orinska.

Vīrišķais spēks nav pilnīgs bez sievišķā, to izrādē pārstāvēs Simonas Orinskas performanču grupas „Ideagnosis” dalībnieces.

„Faktiski mēs esam tāda atbalstošā sieviešu grupa, kas veido telpu, lai notiktu tas, kas notiks. Mēs ar savu klātbūtni, savu enerģiju arī dažādi iepazīstam un izaicinām to vīrišķo lāci pamosties. Lai to izdarītu, pirmkārt ir jāsajūt tas pretpola spēks sevī, tie abi poli – gan sievišķais, gan vīrišķais.

Līdz ar to arī sievietei ir svarīgi atmodināt un sajust gan lāceni, gan lāci sevī, un tā mēs viens otru varam atbalstīt un palīdzēt būt pilnīgākiem,” skaidro Dana Indāne.

Sāmu mūziķis Vasviks izrādes tēmu atklās gan dziedot, gan liekot lietā visai specifisku instrumentu arsenālu. Viņš stāsta, ka lāča kults ir ļoti nozīmīga sāmu kultūras daļa. To labi atspoguļo arī pašas senākās joiku melodijas, ko izmantoja ar lāča kultu saistītos rituālos un kuras viņš izpildīs arī izrādē.

„Tradicionāli joikas ir a capella dziedājumi, kas imitē dabu un dabas skaņas, bet izrādē es izmantošu arī instrumentus, piemēram, speciāli pārveidotu ģitāru, tāpat izpildīšu vairākus rīkles dziedājumus,” skaidro Vasviks.

Multimediālā izrāde „Lāčuvīrs” būs skatāma sestdien un svētdien, 12. un 13.novembrī, Arhitektūras un mediju centrā Durbes ielā 4. Ieeja tajā ir brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti