Rīta Panorāma

Mistiskās mūzikas festivāls "Mūžības pieskāriens"

Rīta Panorāma

Restaurēts kino režisora Viļa Lapenieka mantojums

Intervija ar Pēteri Vasku ; Ēriks Kiršfelds koncertā "Čells un latvieši"

Vasks: Uz Rudens kamermūzikas festivālu izdevās uzaicināt ļoti izcilus mūziķus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Uz Rudens kamermūzikas festivālu šogad izdevies uzaicināt ļoti izcilus mūziķus – gan izcilus ārvalstu viesus, gan izcilus pašmāju mūziķus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” norāda festivāla patrons, komponists Pēteris Vasks.

Skaidrojot kamermūzikas atšķirības, Vasks norāda, ka kamermūziku izpilda paši izcilākie mūziķi, tie, kuri ir pārliecināti par savām spējām un ir gatavi „nostāties viens pret vienu publikas priekšā”. Klasiskais kamermūzikas ansambļa sastāvs ir stīgu kvartets.

Rudens kamermūzikas festivāls noslēgsies 25.oktobrī Lielajā ģildē Rīgā ar Pētera Vaska Otrā čellkoncerta "Klātbūtne" pirmatskaņojumu Latvijā. Šo skaņdarbu komponists veltījis mūsdienu čella zvaigznei - Solai Gabetai. Jau sen Sola Gabeta radusi dvēseles domubiedru Pētera Vaska skaņu valodā, taču šo īpaši viņai veltīto koncertu čelliste gaidījusi teju piecus gadus. Sola Gabeta atzīst, ka tajā iekļautie kontrasti un dabas elementi padara mūziku dzīvu.

Esmu uzrakstījis notis, bet izcili mūziķi dod klāt vēl kaut ko no sevis. Tas ir tas skaistais. Vienkārši nospēlēt notis – tas jau nav tas, bet, ja tu ieliec savu mīlestību, savu prieka sajūtu, savu pārņemtību ar mūziku, Solas Gabetas variantā tie ir svētlaimes brīži komponistam, dzirdot viņas mūziku,”atzīst Pēteris Vasks.

Kā vēstīts, Rudens kamermūzikas festivāls šogad notiek no 13.septembra līdz 25.oktobrim Siguldā, Ventspilī, Cēsīs, Rēzeknē un Rīgā.

Rudens kamermūzikas festivāla ieskaņā - 13.septembrī skanēja Vestarda Šimkus jaundarbs "Sapņu ainas. Deviņas etīdes klavierēm", bet 26.septembrī festivālu Mazajā ģildē atklās „Hagen Quartet” no Zalcburgas. Tāpat festivālā piedalīsies mūsdienu šarmantā čella zvaigzne, Argentīnā dzimusī mūziķe Sola Gabeta, harizmātiskais vācu klarnetists un komponists Jērgs Vidmanis, kā arī pašmāju mūziķi Vestards Šimkus, Vineta Sareika, Lauma Skride, Ēriks Kiršfelds, "Sinfonietta Rīga" un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti