Vasaras kulminācija Dzintaros - Zubins Meta un Izraēlas filharmoniķi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijā ar koncertu Dzintaros viesosies leģendārais diriģents Zubins Meta ar pasaulslaveno Izraēlas Filharmonisko orķestri. Ceturtdienas, 20.augusta, vakarā Dzintaru koncertzālē krāšņā koncertprogrammā izskanēs Riharda Štrausa un Arnolda Šēnberga mūzika, kā arī Pētera Čaikovska 6.simfonija si minorā "Patētiskā". Iepriekš maestro Latvijā viesojies vien 1990.gadā

Šonedēļ Dzintaru koncertzālē ar krāšņu programmu viesosies pasaulslavenais Izraēlas Filharmoniskais orķestris un leģendārais maestro - Zubins Meta. Dzintaru koncertzāles direktora Guntara Ķirša ieskatā gaidāmais koncerts ir šīs vasaras notikumu sērijas virsotne.

Viens no izcilākajiem pasaules diriģentiem Zubins Meta ir dzimis Indijā, diriģējis pasaules prestižākos orķestrus - Vīnes un Berlīnes filharmonijas orķestri, Ņujorkas filharmoniķus, kā arī strādājis par māksliniecisko vadītāju vēl daudzos citos orķestros.

"Orķestris komentārus neprasa - tas ir viens no top desmit orķestriem pasaulē. Zubins Meta pats par sevi ir leģendāra personība. Dzintaru koncertzālē šis būs izņēmuma koncerts, jo mēs atgriezīsimies pie tā muzicēšanas un klausīšanās veida, kāds te ir agrāk bijis. Tas nozīmē, ka šis koncerts netiks apskaņots, ne vienu sekundi no tā netiks pielietota mākslīgā apskaņošana, un klausītājiem būs iespēja izbaudīt katru šī orķestra smalkāko niansi," norāda Guntars Ķirsis.

Maestro Zubins Meta tika iecelts par Izraēlas Filharmoniskā orķestra māksliniecisko vadītāju 1977.gadā un nedaudz vēlāk orķestris viņam piešķīra šo titulu uz mūžu. Šo gadu laikā maestro kopā ar orķestri ir atskaņojis vairāk nekā 3000 koncertus visos pasaules kontinentos.

20.augustā koncertā Dzintaros Izraēlas Filharmoniskā orķestra un maestro Zubina Metas izpildījumā skanēs Riharda Štrausa Simfoniskā poēma "Tila Pūcesspieģeļa draiskie nedarbi", Arnolda Šēnberga Stīginstrumentu sekstets "Apskaidrotā nakts" un Pētera Čaikovska 6.simfoniju si minorā "Patētiskā". Guntars Ķirsis norāda - koncerta programma būs piesātināta ar ko piemērotu katrai muzikālajai gaumei.

Pats maestro intervijā Latvijas radio 3 - "Klasika" žurnālistei Sandrai Ņedzveckai norādīja, ka viņa mūzikas pasaule galvenokārt ir vecā un jaunā Vīnes skola un dalījās pārdomās par to, kas viņu iedvesmo muzicēšanai.

"Mūzikas radīšana ir mistiska pieredze - gan mūziķim, gan diriģentam, gan klausītājam. Mums, mūziķiem, mūzika ir pirmā valoda - galvenā. Taču daudziem klausītājiem tā nav pirmā. Un tik un tā mums ir jāraida tajā - jāraida neaptverama mistiska informācija, kas katrā skaņdarbā ir cita. Ikreiz, kad kāpju uz skatuves, šī pieredze man ir milzīga bauda," teic Zubins Meta.

"Komponista vēstījums ir ļoti nozīmīgs. Ja caur šo mistisko mediju, ko sauc par atskaņojumu, izdodas to pārraidīt, tad mēs esam kaut ko labu paveikuši. No sacītā jau izriet, ka mums nav jārunā, piemēram, latviski, lai caur savu vēstījumu no skatuves sazinātos ar klausītājiem. Ceram, ka Latvijā klausītāji uztvers mūsu atskaņotās mūzikas un vēstījuma garīgo jēgu un priecāsies par to," norāda diriģents.

Izraēlas Filharmoniskais orķestris un maestro Zubins Meta Dzintaru koncertzālē uzstāsies ceturtdien 20.augustā, plkst. 20.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti