Uz «Palladium» skatuves «Positivus» festivālā uzstāsies vairāk mākslinieku nekā iepriekš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šogad uz "Palladium" skatuves festivālā "Positivus" mirdzēs vairāk ārzemju mākslinieku nekā iepriekšējos gados, sola festivāla rīkotāji, atklājot vairāku mākslinieku vārdus.

Festivāla dalībnieku sarakstu papildinās britu elektroniskās mūzikas mākslinieks "East India Youth", sapņainie Islandes electro-indie eksperimentētāji "Vök", jaunās britu indie roka zvaigznes Peace, amerikāņu new wave atjaunotāji "Public Access TV", skandināviski melodiskā Dženija Abrahamsone, britu dziedātāja Indiana, intīmi elektroniskais projekts "Tropic" un dāņu elektroduets "Rangleklods".

Viljama Doila soloprojekta „East India Youth” jaunais, tikko iznākušais albums "Culture of Volume" ir sacēlis pamatīgu sajūsmas vētru pašos prominentākajos britu mūzikas kritiķos. "The Guardian", NME un citi grandi albumu ir novērtējuši ar maksimālo vai gandrīz maksimālo punktu skaitu, vairāki pat pielīdzina "East India Youth" radošo darbību ģeniālā Deivida Bovija Berlīnes periodam.

Britu indie rock apvienība "Peace" pārsteidz ar savu pozitīvismu, britu laikraksts "Independent" viņus pat nodēvējis par “indie jaunajiem karaļiem, kas demonstrē pozitīvās domāšanas spēku”. Savā ziņā "Peace" turpina mīt "Oasis" un "Blur" iestaigāto britpopa taciņu, vienlaikus atdzīvinot indie žanru ar viegliem, nepiespiestiem ritmiem un neuzbāzīgiem ģitāru rifiem.

Reikjavīkā pirms pāris gadiem dzimusī eksperimentālā indie-electro apvienība "Vök" ir kļuvusi par atklājumu ne tikai dzimtajā Islandē, bet arī ārpus tās robežām. Jo īpaši tiem, kuri ir noilgojušies pēc intelektuāli piesātinātas, emocionāli distancētas mūzikas, kurā var atrast mieru un vēl nekad nebijušas sajūtas.

Jaunie amerikāņu rokmūziķi „Public Access TV” atgriež apritē American new wave, kas savus ziedu laikus piedzīvoja astoņdesmito pašā sākumā, iezīmējot pankroka norietu.

Ar laumas balsi un sniegpārslas grāciju apveltītā zviedriete Dženija Abrahamsone (Jennie Abrahamson) ieved klausītāju mistiskā pasaulē, kur melodijas ir sarakstītas kopā ar ziemeļu aukām un ik mūzikas takts ir solis pretī nezināmajam. Paralēli solokarjerai vokāli atbalstot Pīteru Geibrielu viņa koncertturnejās, Abrahamsone ir spējusi radīt uzreiz atpazīstamu muzikālo rokrakstu, kurā melodiskie un modernie aranžējumi sastopas ar astoņdesmito gadu sintezatora skanējumu, dodot bagātīgu fonu spēcīgajam vokālam ar plašo diapazonu un ne ar ko nesajaucamo tembru.

Atsvešināti sievišķīga, uzsvērti neatkarīga, britu dziedātāja Indiana (ārpus skatuves pazīstama kā Lorēna Hensone) rada mūzikas piesātinātu pasauli, kur cilvēki viens otru nesatiek, pat būdami blakus. Spilgti debitējusi ar singlu "Solo Dancing", kas Lielbritānijas singlu topā  nokļuva 14.vietā, šī gada sākumā viņa laida klajā albumu "No Romeo". Intelektuāla elektroniskā popmūzika, kurai īpašu šarmu piešķir Indianas ēteriskā, brīžiem klusu čukstošā balss, atklājot trausluma diskrēto šarmu un spēku būt vājai. Indianas koncertos mūzika uzzied līdz šim neapjaustās dimensijās.

Multiinstrumentālists Kriss Vards vienlīdz labi pārzina vintage sintezatorus, elektriskās ģitāras un visdažādākās perkusijas, lai uz skatuves pārtaptu soloprojektā „Tropics”, vienlaikus atverot dvēseli visai pasaulei un ļaujot ieskatīties sirdī tik tuvu, ka var sajust tās sirdspukstus. Sintīpops ar lounge-jazz iezīmēm, mūzika, kuru klausoties gribas paklusēt un palikt ar savām domām.

Kopš elektrodueta „Rangleklods” dzimšanas pirms dažiem gadiem, arī skandināvi var uzskatīt, ka viņiem ir savs 21. gadsimta "Joy Division". Dāņu mūziķu radītajā elektroniskajā ainavā iekļaujas sintīpopa šarms, ambienta nepārtrauktība, atsvaidzinošs elektropops un sirdi caururbjoši vokāli.

Jau vēstīts, ka devītais Positivus festivāls Salacgrīvas Zvejnieku parkā notiks no 17. līdz 19. jūlijam. Līdz ar iepriekš minētajiem mūziķiem tajā uzstāsies arī jau iepriekš izziņotie "Robert Plant and the Sensational Space Shifters", "Placebo", "Kasabian", "St.Vincent", "Basement Jaxx", Toms Odels, "Jungle", "Charli XCX", "Lamb", "Everything Everything", "Fenech-Soler", Džeks Garats, "Ewert and the Two Dragons", "The Sound Poets" un citi mākslinieki.  Līdz festivāla sākumam rīkotāji sola vēl vairākas mākslinieku izziņošanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti