Kultūras ziņas

Grupai "Carnival Youth" - debijas albums

Kultūras ziņas

Improvizācijas teātra zvaigznes Rīgā

Pasaules mūzika "Augstajā dziesmā"

Top sešu komponistu radīta «Augstā dziesma»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas vadošo koru nedēļas jeb "Tenso" dienu ietvaros 21. oktobrī Spīķeru koncertzālē notika atvērtā meistarklase "Augstā dziesma", kuru varēja apmeklēt ikviens interesents. Latvijas Radio koris un orientālās mūzikas grupa "Sarband" diriģenta Kaspara Putniņa vadībā šajā meistarklasē sparīgi iestudēja sešu Ziemeļeiropas un Tuvo Austrumu komponistu darbus. "Augstās dziesmas" pirmatskaņojums gaidāms tikai pēc gada.

Šajos skaņdarbos laikmetīgā mūzika tiek meklēta Tuvo Austrumu, skandināvu un baltu senajās dziesmās. Šī mūzika nevar nebūt sakrāla, un tāpēc to vieno Zālamana Augstās dziesmas teksts.

"Tas ir tāds teksts, ar kuru jebkurš var identificēties…dzeja, kas nav pārspēta," uzskata diriģents Kaspars Putniņš.

Šis Vecās Derības teksts ir saistošs ebrejiem, sufijiem un kristiešiem. Taču tas nav stāsts tikai par mūziku. Tā ir tradīciju un laikmetu saplūšana. Projektā iesaistītie ārzemnieki neslēpj, ka, rakstot mūsdienu mūziku, iedvesmu smeļas savu un citu tautu senajās dziesmās.

"Dažreiz tieši, dažreiz netieši, bet es iedvesmojos no libāņu tradīcijām," stāsta komponiste Bušra Eltruka (Libāna, Lielbritānija). "Tas attiecas gan uz melodijas skanējumu, idejām, tekstu, ar ko improvizēt."

"Vieni no muļķīgākajiem meliem ir, ka mūzika ir internacionāla valoda," norāda komponists Vladimirs Ivanovs (Bulgārija, Vācija). "Tāpat kā mēs runājam dažādās valodās, tā arī mūzikai ir dažādi skanējumi. Tāpēc ir labi iepazīt citu tautu mūzikas struktūru, instrumentus un kāpēc cilvēki rada šo mūziku."

Septiņdesmit minūšu garo skaņdarbu kopā veido Santas Ratnieces, Mārtiņa Viļuma, Lasses Toresena, Toivo Tuleva, Bušras Elturkas un Vladimira Ivanova darbi.

"Augstās dziesmas" kopskanējums vēl ir tapšanas stadijā. Skaņdarba pirmatskaņojums Latvijā gaidāms vairāk nekā pēc gada – 2015.gada 6.novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti