Kultūras ziņas

Sācies "Kilograms kultūras 2015" pavasara balsojums

Kultūras ziņas

Notiek antropoloģijas un dokumentālā kino festivāls

Piecu Laikmetīgo operu parāde "Splendid Palace"

«Splendid Palace» turpinās laikmetīgo operu cikls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Salvatores Šarrīno kamerstila operu “Manas nodevīgās acis” (Luci mie traditrici) svētdien, 19. aprīlī, plkst. 17 "Splendid Palace" turpināsies laikmetīgo operu cikla “LULU” trešā sezona.

“LULU” trešajā sezonā pārbaudītais intriģējošas ievadlekcijas un izcila operuzveduma ieraksta demonstrēšanas formāts saglabāts, bet no Kaņepes Kultūras centra “LULU” kompānija migrējusi uz daudz plašāko un ērtāko zāli kinoteātrī “Splendid Palace”, kur piecas svētdienas piecos pēcpusdienā var tvert nebijušas izjūtas un atklāt jauno opermūziku.

Cikla atklāšana notika 12. aprīlī ar  somu komponistes Kaijas Sāriaho operu “Mīla no tālienes” (L’amour de loin), kas balstīta uz viduslaiku trubadūra Žofrē Rudela (Rudel) stāsta “Īsā dzīve” (La vida breve) motīviem. Ar šo skaudri skaisto mīlasstāstu un tā tapšanas aizkulisēm pirms operas demonstrēšanas iepazīstinās mūzikas žurnālists un eksperts Orests Silabriedis.

 „Cilvēki nezina, kas viņiem patīk, ja viņi kaut nedaudz panāktu pretī tai mākslai un mēģinātu tai piekļūt, viņiem atklātos tādi apvāršņi, par kuriem viņi pat nenojauš, jo nav tā, ka laikmetīgo mākslu nevar saprast,” uzsver muzikologs Orests Silabriedis.

Par pārsteigumu organizatoriem, laikmetīgo operu cikla pirmā izrāde svētdienas vakarā pulcēja necerēti daudz skatītāju, no kuriem daļa regulāri seko šim operu ciklam, atzīstot, ka Latvijā ļoti trūkst laikmetīgo operu.

„Tās ir mūsdienas. Mēs klausāmies operu, kas nav pagājušais gadsimts,” savu interesi pamato operdziedātājs Armands Siliņš.

19.aprīlī tiks izrādīts spilgts kamerstila operas paraugs, Frankfurtes operas un Montepulčāno laikmetīgās mākslas festivāla kopdarbs, Salvatores Šarrīno “Manas nodevīgās acis”, kura libreta pamatā ir itāļu renesanses komponista Karlo Džezualdo greizsirdības radītais traģiskais stāsts

„Es ļoti priecātos, ja arī mūsu opera arvien vairāk rādītu mūsdienu iestudējumus ar mūsdienu komponistiem un mēs redzētu šīs izrādes vairāk kā trīs reizes, varu minēt piemēru - Pētersona operu “Mihails un Mihails spēlē šahu"," teic laikmetīgo operu cikla “LULU” projekta vadītāja Anna Ķirse.

3. maijā plkst. 17 būs skatāma Albana Berga opera “Voceks” skandalozā spāņu režisora Kaliksto Bjeito režijā no Barselonas “Liceu” teātra, bet 17. maijā - Alvja Hermaņa režisētā Bernda Aloīza Cimmermaņan opera “Zaldāti” no 2012. gada Zalcburgas festivāla.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti