Kultūra

Pildas iedzīvotājiem filmēšanās «Melānijas hronikā» palikusi spilgtā atmiņā

Kultūra

Dekoratīvās mākslas muzejā atklāj izstādi par 70.gadu lietišķo mākslu

Sestdien Dzintaru koncertzālē notiks Sergeja Jēgera solokoncerts

Sergejs Jēgers uzstāsies ar neierastu solokoncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jau gada garumā izcilāko mūsu mūziķu solokoncertus piedāvā koncertu cikls „Dzimuši Latvijā”, kas notiek atjaunotajā Dzintaru koncertzālē. Šo sestdien, 5.novembrī, tajā būs tikšanās ar unikālās kontrtenora balss īpašnieku Sergeju Jēgeru. Viņš klausītājiem priekšā cels jaunu un viņa balsij neierastu latviešu vokālās kamermūzikas programmu.

Sergejs Jēgers pianistes Ievas Šmites skaistajā dzīvoklī Pārdaugavā, kur notiek koncerta mēģinājumi, ierodas ar grāmatu kaudzīti rokās. Tās ir grāmatas par Emīlu Dārziņu, ko viņš studējis, gatavojoties koncertam, kā arī Emīla Dārziņa vēstules, ko Sergejs pats koncertā lasīs. Šādi priekšdarbi esot ļoti svarīgi, lai iegūtu vajadzīgo koncerta izjūtu.

"Mēs izdomājām arī atklāt klausītājiem dažas vēstules, ko Emīls Dārziņš rakstījis gan savai sievai, gan savām mīļākajām sievietēm. Mums pašiem tā bija tāda interesanta pieredze, ejot cauri Dārziņa biogrāfijai. Tā kā būs jāiejūtas arī nedaudz aktiera lomā," stāsta Jēgers.

Bet galvenais koncertā, protams, būs mūzika, un daudz skanēs tieši Emīla Dārziņa solodziesmas. Sergejs Jēgers daļu no tām savulaik dziedājis Mūzikas akadēmijā pie profesora Kārļa Zariņa kā tenors, bet tagad jau interpretēs kā kontrtenors, un tas skan būtiski atšķirīgi. Pianiste, Sergeja Jēgera koncertmeistare Ieva Šmite uzskata – tieši kontrtenora balsij tās ir ideāli piemērotas.

"Man no bērnības ārkārtīgi ir patikušas Dārziņa dziesmas, bet bieži vien, klausoties to izpildījumu, es esmu bijusi neapmierināta, jo tās tiek ļoti spēcīgi un operiski dziedātas. Man vienmēr šķitis, ka tās vajag tā eņģeliskāk dziedāt, un Sergeja kontrtenora balss tam ir ideāli piemērota. Tā piešķir šo vieglumu un šo gaišumu," saka Ieva Šmite.

Pirmā solokoncerta daļa būs veltīta Emīla Dārziņa un Jāņa Mediņa mūzikai. Otrajai savukārt būs piešķirta folkloristiska noskaņa, un tajā skanēs Romulda Kalsona, Paula Dambja, Pētera Plakiža un vēl citu komponistu mūzika, arī Gundegas Šmites tautasdziesmu cikla „Pašā kalna galiņā” pirmatskaņojums.

Lai sniegtu nelielu ieskatu koncerta noskaņā, mākslinieki dodas pie klavierēm, un Sergejs izvēlas nodziedāt vienu no pašām mīļākajām viņa dziesmām koncertā – Paula Dambja „Noriet saule vakarā”.

Sergeja Jēgera dziedājums ierasti saistās ar baroka mūziku, un dziedātājs godīgi atzītas – sākotnēji latviešu vokālajā mūzikā nemaz tik organiski neesot juties.

"Sākumā man bija nedaudz grūti," atzīst Jēgers. "Es brīžiem kā ezis pretojos, bet tagad jau mēs finišējam, un es ļoti organiski jūtos. Katrai dziesmai man veidojas savs tēls, es tajā atrodu dziļumu, lai sestdien mēs uzburtu to skaisto svētku sajūtu un mācētu uzdāvināt prieku – svinēt dzīvi. Bet tas prieks ir caur tādu sāpju prizmu, jo lielākoties šajā mūzikā tomēr izskan mīlestības un nāves tēma."

Sergejam Jēgeram un koncertmeistarei Ievai Šmitei ir 13 gadu sadarbība, kā mūziķi paši atzīst – viņi viens otru jau jūt ar muguras smadzenēm.

Sergeja Jēgera solokoncerts ar Ievu Šmiti pie klavierēm, kurā skanēs pašmāju vokālā kamermūzika, notiks sestdien, 5.novembrī, atjaunotajā Dzintaru koncertzālē. Tas iekļaujas ciklā „Dzimuši Latvijā”, kas piedāvā izcilāko Latvijas solo mākslinieku koncertus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti