Kultūra

Rokmūzikas leģendas «Black Sabbath» atvadās ar koncertu Rīgā

Kultūra

Festivālā «Komēta» – kāzu mūzika no Sīrijas, Jemenas ebreju melodijas un daudzi citi

Senās mūzikas festivālā gaidāmi spoži ārzemju viesi un lieliski pašmāju mūziķi

Senās mūzikas festivālā septiņi koncerti trijās dienās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Jūlija sākums jau tradicionāli ir Starptautiskā senās mūzikas festivāla laiks. Pēc kārtas jau 22. festivāls noritēs no 7. lidz 9.jūlijam, trijās dienās piedāvājot septiņus koncertus Rīgā un Rundālē.

Ceturtdien, 7.jūlijā, Rīgas Domā Senās mūzikas festivālu atklās Latvijas Radio koris ar itāļu, spāņu un britu renesanses mūzikas programmu. Kori diriģēs ievērojamais senās mūzikas pētnieks un atskaņotājs Pīters Filipss no Anglijas.

Koncertam viņš izvēlējies savulaik baznīcas vajadzībām rakstītu mūziku, koristu balsīm tā ir sarežģīta, bet klausītāju ausīm ļoti tīkama un skaista.

Pīters Filipss: „Es saprotu, ka šejienes publikai un arī kora dziedātājiem renesanses perioda mūzika nav ļoti labi pazīstama, jo tā ir stipri atšķirīga no baroka laika mūzikas. Šī iemesla dēļ koncerta repertuāru es veidoju ļoti rūpīgi, izvēloties visskaistākos un meistarīgākos renesanses laika paraugus. Pats galvenais, ar ko šī mūzika atšķiras, ir tās īpašais stils, un tieši to es vēlos arī koncertā atklāt."

Pītera Filipsa vadībā Latvijas Radio koris atklās Senās mūzikas festivālu, bet piektdien to turpinās koncerts Rīgas Svētā Jāņa baznīcā, kur muzicēs lielākais Itālijas baroka mūzikas orķestris ar francisku nosaukumu „Coin du Roi” un mūsu spožās soprāna balss īpašniece Elīna Šimkus.

Koncertā Jāņa baznīcā Hendeļa un Vivaldi lirisms savīsies ar Skarlati un Pergolēzi trauslo dramatismu. Elīna Šimkus savu sadarbību ar Itālijas baroka orķestri jau nodēvējusi par vienu no skaistākajiem kopdarbiem viņas mūžā.

Sestdien, 9.jūlijā, jau tradicionāli festivāls pārcelsies uz Rundāli, kur visas dienas garumā notiks pieci koncerti.

Viss sāksies ar koncertuzvedumu bērniem „Varde par princesi”. Šogad tā stāsts nerisināsies vis karaļa pilī, kā varētu domāt, bet gan purvā, un to izstāstīs operas solisti, dejotāji, Rīgas Doma kora skolas audzēkņi un stāstniece Karina Bērziņa franču komponista Ramo dzirkstošās mūzikas pavadījumā.

Rundāles dienu turpinās orķestra "Collegium Musicum Riga" un kontrtenora Sergeja Jēgera koncerts, kurā dziedātājs iejutīsies slavenā 18.gadsimta itāļu operdziedātāja Farinelli lomā.

"Collegium Musicum Riga" mākslinieciskais vadītājs Māris Kupčs stāsta, ka Farinelli repertuāru galvenokārt veidoja viņa brāļa rakstītās ārijas, bet daļu kompozīciju rakstīja viņš pats un tās ir ļoti sarežģītas un visai ciets rieksts arī Sergejam Jēgeram.

Pēc šī koncerta klausītājus gaida tikšanās ar senās mūzikas ansambli „La Certa d’Orfeo” jeb „Orfeja lira” no franciski runājošās Beļģijas daļas, kas pirmajam vieskoncertam Latvijā izvēlējies temperamentīgām melodijām caurvīto Latīņamerikas un Spānijas mūziku. Ansamblis virknēs pasakaljas, čakonas, spanjoletas, viljansiko un citas itāliski spāniskas dejas, līdzās mūziķiem ansamblī darbojas arī dejotāji, kas būs tērpti rūpīgi izraudzītos baroka kostīmos.

Programmu turpinās festivāla viesi no Itālijas – orķestris „Coin du Roi”, kas sniegs koncertu „Baroka meistardarbi”, bet festivālu nu jau tradicionāli noslēgs Vivaldi „Gadalaiku” atskaņojums Rundāles pils dārzā.

Šoreiz to priekšā cels orķestris „Kremerata Baltica”, vijoles solo spēlēs Georgs Sarkisjans. Klausītāji ļoti iecienījuši šo nakts koncertu ar Vivaldi mūziku.

Ar Rundāles dienu un Vivaldi „Gadalaikiem” sestdien 22.starptautiskais Senās mūzikas festivāls noslēgsies, bet tā sākums ir ceturtdien, kad Rīgas Domā izskanēs festivāla atklāšanas koncerts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti