Rīta Panorāma

Intervija ar Bobu Hārtliju

Rīta Panorāma

Ģitārists Kaspars Zemītis un "Dzirnas" - dejas ar stīgām

Intervija ar Arti Sīmani

Sākas desmitais festivāls «Saxophonia»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Festivāls “Saxophonia”, kas šogad pulcēs mūziķus no Francijas, Austrijas, Norvēģijas, Kanādas, ASV un Latvijas, sāksies šodien, 14. februārī, un piedāvās koncertus divu nedēļu garumā. Festivāls šogad notiek desmito reizi. 

Artis Sīmanis par 10. festivālu "Saxophonia"
00:00 / 00:48
Lejuplādēt

Festivāls notiek katru otro gadu. Festivāla izveidotājs un mākslinieciskais vadītājs Artis Sīmanis stāsta, kā 1999. gadā radās ideja to izveidot: “Francijas kultūras institūta direktors Marks Lamī, kam ļoti patika saksofona spēle, nāca mācīties uz Mūzikas akadēmiju. Kad viņa laiks Latvijā beidzās, viņš teica - uztaisām kaut ko kopīgu,” Sīmanis stāsta, ka viņa priekšlikums pārtapis par festivālu, kas turpinās jau 18 gadus.

Kaut gan sākumā mākslinieku bijis maz, šo gadu laikā festivāls ir attīstījies un Rīgā ciemojušies mākslinieki ne tikai no Eiropas, bet no Indijas, Kubas, Kanādas.

“Es domāju, saksofons Latvijā kļūst arvien populārāks,” pieredzējušais saksofona spēles pedagogs vērtē. “Festivāla ietvaros mēs organizējam katru reizi konkursu jaunajiem saksofonistiem.” Viņš stāsta, ka tajā var piedalīties bērni no mūzikas skolām. Šogad pieteikušies 80 dalībnieki, galvenā balva ir profesionāls saksofons.

“Pirmkārt, tā skaņa, es domāju, ka arī tie mūzikas virzieni ir ļoti daudzveidīgi, var spēlēt gan akadēmisko, klasisko mūziku, gan džeza mūziku,” savas simpātijas tieši pret šo mūzikas instrumentu apraksta Sīmanis.

Izcelt instrumenta daudzveidību ir arī viens no festivāla  galvenajiem mērķiem.

Sīmanis nenoliedz, ka dzīves pieredze uzlabo spēles prasmes, taču, viņaprāt, tā tas ir arī ar citiem instrumentiem, dziedāšanu. Viņš priecājas arī par jaunajiem censoņiem: “Saksofons ir viens no populārākajiem pūšamajiem instrumentiem pašlaik.”

Jau šovakar, 14. februārī, kā arī rīt, 15. februāri, Spīķeru koncertzālē uzstāsies ansamblis no Austrijas "Five Sax", pieci saksofonisti, spēlēs dažādus saksofonus, sākot no soprāna līdz baritonam. Savukārt 16. februārī Spīķeru koncertzālē uzstāsies Jānis Steprāns, latvietis no Kanādas, kopā ar Latvijas Radio bigbendu. Sestdien, 18. februārī, Lielajā ģildē viesosies franču saksofonists Aleksandrs Duazī kopā ar "Sinfonietta Rīga".

Festivālā gaidāmi arī koncerti, kur muzicēs jaunā latviešu saksofoniste Katrīna Kilvleniece, Rīgas saksofonu kvartets. Par novitāti kalpos speciāli festivālam Riharda Zaļupes radītais skaņdarbs, kura tapšanā izmantota elektronika, ierakstīti dažādi ritmi. Sīmanis stāsta, ka saksofona skaņas tiks pārveidotas ar mikrofonu un datoru palīdzību. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti