Rīgas Stradiņa universitātē atklās lielākās digitālās ērģeles Baltijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) aulā 6. martā pulksten 18  notiks sen gaidīts notikums – Baltijā lielāko digitālo ērģeļu atklāšana.

Kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri (LNSO) diriģenta Andra Pogas vadībā RSU jaunieguvumu ieskandinās pasaulslavenā ērģelniece, Latvijas Lielās mūzikas balvas un divkārtējā prestižās „ECHO Klassik” balvas laureāte Iveta Apkalna, programmā iekļaujot kā J. S. Baha un F. Pulenka, tā latviešu komponistu – L. Garūtas, A. Kalēja un Ē. Ešenvalda – skaņdarbus.

“Ērģeles harmoniski papildina mūsu aulas īpašo skanējumu, turklāt to nopietnība un monumentālais skaņas greznums lieliski piestāv akadēmiskiem pasākumiem. Pateicoties ziedotājiem, šādi varam sniegt savu artavu Latvijas ērģeļmūzikai, kas, gluži tāpat kā Rīgas Stradiņa universitāte, pēdējos gados izteikti pierādījusi savu eksportspēju,” norāda RSU rektors profesors Jānis Gardovskis.

RSU aulā, kas tika atklāta 2009.gadā un ir pazīstama arī kā Pārdaugavas koncertzāle, jau sākotnēji bija paredzētas ērģeles, kas līdzekļu trūkuma dēļ netika uzstādītas. Pateicoties RSU darbinieku, studējošo un absolventu ziedojumiem, atbalstītājiem no mecenātu vidus, kā arī RSU pašas finansiālajām iespējām, nepieciešamie līdzekļi tika iegūti un šī gada sākumā tika sākta Nīderlandes ražotāja "Johannus" digitālo ērģeļu "Ecclesia D450" uzstādīšana.

Digitālās ērģeles mūsdienās ir tehnoloģiski tik augstā līmenī, ka to skanējums grūti atšķirams no mehāniskajām ērģelēm. Neskaitot ievērojami lētāku cenu, digitālo ērģeļu priekšrocība ir arī to mobilitāte, kā arī plašās muzikālās iespējas. RSU ērģeles, kas ir aprīkotas ar 54 reģistriem, paplašināto dubulto akustisko sistēmu, aktīvajiem zemfrekvences skaļruņiem un pēc pasūtījuma veidotu fasādi, sniedz iespēju atskaņot četrus dažādus ērģeļu skanējuma stilus, sākot ar baroka ēru un beidzot ar simfoniskajiem skaņdarbiem, kas balstīti uz stabuļu ērģeļu ierakstiem.

RSU aulā digitālo ērģeļu audio sistēma ir izvietota abās zāles pusēs – katrā pusē atrodas 24 skaļruņi, kas pārraida skaņu 45 grādu leņķī. Stabules nav tikai dekoratīvs elements – tās vienlaikus palīdz formēt skaņu no skaļruņiem, kas atrodas aiz tām.    

Atklāšanas koncertā uzstāsies izcilā ērģelniece Iveta Apkalna, kas pacēlusi Latvijas ērģeļmūziku pasaules augstumos, popularizējot tās arī kā lielisku koncertinstrumentu bez sakrālās funkcijas. Iveta Apkalna sniegusi lielu ieguldījumu Latvijas mūzikas dzīves attīstīšanā, panākot to, ka Latgales vēstniecībai "Gors" kopš 2014.gada pavasara ir pašiem savas digitālās ērģeles. Ērģelniece ir arī tur notiekošā starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla „ORGANismi” mākslinieciskā vadītāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti