Kultūras ziņas

Nav vienprātības par pieminekli Valdemāram

Kultūras ziņas

Mākslinieki rada neeksistējošu tūrisma biroju

"Rīgas ritmi" pulcē izcilus mūziķus

«Rīgas ritmu» direktors Briežkalns: Laba mūzika uzrunā visus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Trešdienas vakarā ar bezmaksas koncertu uz “Origo Summer Stage” Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas laukumā sākas mūzikas festivāls “Rīgas ritmi 2016”. Jau sešpadsmito gadu festivāls džeza mūzikas cienītājiem piedāvās iespaidīgu pasaules mēroga zvaigžņu koncertus un meistarklases. Festivāla mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns kā vienu no festivāla ilgmūžības stūrakmeņiem min meistarklases un klausītāju muzikālo izglītošanu. 

Vairāku “Grammy” balvu ieguvēja Daiana Rīvsa, austrāliešu džeza leģenda, multi-instrumentālists Džeims Morisons, pianists Džastins Kaufmans – šos un vēl daudzus citus mūziķus šonedēļ būs iespēja baudīt Rīgā.  

Festivāls „Rīgas ritmi” mūzikas gardēžu plānotājos jau kļuvis par stabilu vasaras pieturas punktu. Šogad tas norisināsies jau sešpadsmito reizi, piedāvājot klausītājiem vairāk nekā 20 koncertus četru dienu garumā. Festivāla mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns kā vienu no festivāla ilgmūžības stūrakmeņiem min meistarklases un klausītāju muzikālo izglītošanu.

“Tā sauktā populārā mūzika... varbūt tās kvalitāte krītas, un tiešam gribas aicināt uz Rīgu un rādīt, ka ir pasaulē supertalanti, - nāciet un klausieties, tas ir vienreizīgi. Mūzika - tā ir īpaša māksla, tas, kas notiek koncertā starp mākslinieku un publiku, to tu nevari ne ar kādiem jauniem gadžetiem, ne ar kādiem jauniem izgudrojumiem dabūt, tā ir tā dzīvā emocionālā saikne, un tas notiek tajā brīdī, tajā vietā un pat superkoncerts, kuru tu klausies ierakstā un ir labiun ir interesanti, - bet tas vairs nav tas,” klāstīja Briežkalns.

Dažādu pasaulē pazīstamu mūziķu meistarklases kļuvušas par neatņemamu festivāla “Rīgas ritmi” sastāvdaļu. Šogad meistarklašu pasniedzēju vidū ir izcili mūziķi no ASV, Brazīlijas un Čīles.

Trešdien kā pirmais savas zināšanas gan profesionālajiem mūziķiem, gan tiem, kuri šai mākslas nozarē sper pirmos soļus, nodeva amerikāņu bītboksa un saksofona virtuozs Dereks Brauns.

“Pats svarīgākais ir apgūt pašus pamatus. Tas patiešām ir svarīgi, bet es vienmēr esmu velējies sarunāties ar klausītāju ārpus šīm robežām, jā tā var teikt - ārpus rāmja, - spēlēt mūziku tā, kā varu tikai es. Vienmēr būs mūziķi, kuri varēs nospēlēt labāk vai ātrāk, bet svarīgi ir tas, kas tevi kā mūziķi padara unikālu,” atzina Brauns.

Tāpat kā bezmaksas meistarklases, festivālā laikā notiks arī vairāki bezmaksas koncerti.  

“Origo laukumā - pagājušajā gadā, man tā liekas,-  tas bija, kad skursteņslauķis vai santehniķis visā savā darba apģērbā, notašķījies, klausās džeza koncertu ar atvērtu muti, un  viņš varbūt nekad neatnāks uz koncertiem un nepirks biļeti, un tas, ka viņš dzird šo mūziku un tas viņu pārsteidz, un viņš aizmirst par saviem darba pienākumiem, tas parāda, ka laba mūzika uzrunā visus,” ir pārliecināts Briežkalns.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti