Kultūra

Liepājas teātrī pirmizrāde ļoti gaidītajam iestudējumam „Mēnesis uz laukiem"

Kultūra

"Auļi" prezentēs savu piekto albumu "Gadalokos"

Rīgas Operas festivāls šogad Džuzepes Verdi zīmē

Rīgas operas festivāls šogad Džuzepes Verdi zīmē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Stāsta, ka Verdi operu melodijas jau nākamajā dienā pēc pirmizrādes dungoja Itālijas ielās. Dižā 19.gadsimta romantiķa operas arī šodien ir ikviena sevi cienoša operteātra repertuārā, un arī Rīgas operas festivāls šogad būs veltīts tieši Verdi mūzikai. Tā būs satikšanās ne vien ar citu valstu operas solistiem, bet arī ar retāk dzirdamiem mūsu pašu dziedoņiem pasaules opernamos – Aleksandru Antoņenko, Marinu Rebeku, Lieni Kinču un Egilu Siliņu.

Šis ir otrais gads, kad Rīgas operas festivāls tiek veltīts vienam komponistam. Pērn tas bija Džakomo Pučini, bet šogad – vēl viens itāļu operu klasiķis Džuzepe Verdi, kura divsimtgadi atzīmēja pirms trim gadiem. Šo izvēli lielā mērā sekmējis Latvijas Nacionālās operas pašreizējais repertuārs.

„Skatījāmies, ka ir jauniestudējumi no iepriekšējās sezonas, kas netika parādīti operas festivālā, kā arī jaunais Verdi iestudējums “Makbets”, kas prasa tādu kā nodalījumu atsevišķi no pārējā repertuāra. Līdz ar to šis Verdi festivāls ir izvērties krāšņs gan ar izrāžu solistu ziedu, gan ar galā koncertu,” stāsta operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Festivālā būs skatāmas piecas Verdi operas no Latvijas Nacionālās operas repertuāra – līdzās jau pieminētajam, nupat uzvestajam “Makbetam” arī iepriekšējās sezonas jaunums “Rigoleto” Margo Zālītes režijā, Andreja Žagara pirms diviem gadiem uzvestais “Trubadūrs” un “Traviatas” 2007.gada iestudējums, kurā Violetas lomu dziedās Sonora Vaice un Marina Rebeka.

Īpaša pērle šā gada Rīgas operas festivālā ir Verdi “Aīda” - nu jau leģendārais 1998.gada Māras Ķimeles iestudējums ar Ilmāra Blumberga dekorācijām -, kas šodien ir rets notikums uz Latvijas Nacionālās operas skatuves, un visas biļetes uz to jau ir pārdotas. Radamesa lomā būs Aleksandrs Antoņenko, bet Aīdu dziedās Liene Kinča.

“Verdi ir ļoti nozīmīgs komponists manā vokālista karjerā," atzīst Liene Kinča. "Arī viens no tādiem favorītkomponistiem. Tās bija manas pirmās lomas šeit, uz Latvijas Nacionālās operas skatuves, un arī nozīmīgas debijas Rietumos. Verdi ir liels vārds cauri gadsimtiem,” teic dziedātāja. Uz jautājumu, kas ir īpašais pievilkšanas spēks Verdi mūzikā, viņa atbild – vienkāršība un godīgums mūzikā. “It kā ļoti vienkāršs muzikālais zīmējums, bet tajā pašā laikā ļoti, ļoti sarežģīti izpildāms. Jo Verdi bija pats savu operu režisors, viņš absolūti perfekti atzīmēja notīs, mūzikā un vārdā, ko viņš no dziedātāja grib dzirdēt.”

Viessolistu vidū būs arī Latvijas opermīļiem jau labi pazīstamais turku tenors Murats Karahans, mecosoprāns Oļesja Petrova no Krievijas, ukraiņu soprāns Tatjana Meļņičenko, mūsu pašu dziedoņi pasaules opernamos Egils Siliņš un Valdis Jansons, kā arī daudzi citi, kuru balsis vienkop varēs dzirdēt galā koncertā 12.jūnijā. Tajā skanēs arī Verdi mūzika ārpus Latvijas Nacionālās operas repertuāra.

“Piemēram, Marina Rebeka dziedās skaistu āriju no “Laupītājiem”, Sandovals dziedās duetu no “Masku balles”, būs Rudolfa ārija no “Luīzes Milleres”, Suļimskis dziedās Renato āriju no “Masku balles”. Būs arī fragmenti no “Likteņa varas”, kas Latvijā skan retāk. Pasaulē visas šīs operas un iestudējumi ir ļoti populāri, bet mēs nevaram aptvert visu Verdi daiļradi operu iestudējumos, tāpēc kaut ko mēģināsim parādīt arī koncertos,” turpina diriģents Mārtiņš Ozoliņš.

Itāļu operģēnijam Džuzepem Verdi veltītais deviņpadsmitais Rīgas operas festivāls sāksies trešdien, 1.jūnijā, ar operas “Rigoleto” izrādi un turpināsies līdz 12.jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti