Rēzeknes kamerorķestris pavasari aicina sagaidīt franču noskaņās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Svētdien, 9.aprīlī Latgales vēstniecībā “Gors” Rēzeknes kamerorķestra un vijolnieces Olīvijas Steindleres izpildījumā būs iespēja baudīt pavasari franču mūzikas izpildījumā. Koncertprogrammā, kas tā arī nodēvēta par "Franču pavasari" iekļauti Žorža Bizē, Kamila Sensānsa, Morisa Ravēla un citu franču komponistu skaņdarbi.

Koncerts klausītājiem piedāvāšot arī neierastu zāles iekārtojumu, orķestris neatradīsies uz skatuves, bet gan zālē, kas pēc organizatoru vārdiem koncertā ienesīs gan skanējuma, gan sajūtu ziņā citādāku noskaņu.

Rēzeknes kamerorķestris regulāri cenšas iepriecināt savus klausītājus ar profesionālās mūzikas sniegumu. Kamerorķestrī apvienojušies Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņi, pedagogi, mūziķi, kuri pabeiguši izglītoties Rēzeknē un turpina mūzikas studijas Rīgā vai ārpus Latvijas, tāpat spēlē Latvijas labāko orķestru mūziķi.

“Tas, protams, ir ļoti svarīgi, ka jaunieši un arī skolotāji un mūzikas vidusskolas absolventi un vispār cilvēki, kas ir mācījušies instrumentus, lai viņi spēj koncertos ne vien klausīties labu mūziku, bet, lai viņi ir tie, kas piedalās orķestra priekšnesumā”, norāda Latgales vēstniecības "Gors" mākslinieciskā vadītāja Ilona Rupaine.

Kamerorķestrī jau trešo gadu spēlē Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas 3.kursa vijoļspēlēs audzēkne Valērija Satibaldijeva. Jauniete atzīst, ka kamerorķestrī viņa gūst vērtīgu profesionālo pieredzi.

“Jāklausās, ko spēlē citi, ko spēlē otrās vijoles, gan pirmās, gan pūtēji, un jāskatās uz diriģentu, ko viņš rāda, kur jābeidz, ar kādu dinamiku jāspēlē. Gribas nospēlēt, perfekti un uz simts procentiem”, stāsta Valērija Satibaldijeva.

Valērija ar nepacietību gaita šīs dienas koncertprogrammas - "Franču pavasaris" sniegumu uz Latgales vēstniecības "Gors" skatuves.

“Jā, jo uzstāties un spēlēt priekš citiem arī ir prieks. Skaņdarbi, kurus mēs spēlēsim, man ļoti patīk un it īpaši Bizē “Arliete”, franču mūzika ļoti spēcīga un forša”, atzīst Satibaldijeva.

Rēzeknes kamerorķestri kopš 2011.gada vada Jānis Stafeckis, kurš ir arī valsts kamerorķestra “Sinfonietta Rīga” kontrabasu grupas vadītājs.

“Kopumā [programma], manuprāt, plašam cilvēku lokam ir piemērota gan savā tādā tēlainības ziņā, gan pavasaru noskaņas. Ir ļoti atbilstošs šis koncerta nosaukums, jo noskaņa ir gaiša, pacilājoša un ļoti plaukstoša”, stāsta Stafeckis.

Kopā ar Rēzeknes kamerorķestri uzstāsies vijolniece Olīvija Steindlere. Koncertā vijolniece atskaņos – Ernesta Šosona “Poēma vijolei ar orķestri”.

“Olīvija Steindlere ir Vācijā dzimusi itāļu vijolniece, kura šobrīd dzīvo un strādā Parīzē, tā ir vijolniece, viņas virtuozitāte un tāds artistiskums un spējas uz skatuves, manuprāt, ir vēl nelīdz galam novērtētas. Par viņu kaut vai runā tāds fakts, ka viņa vienā koncertā ir spējusi nospēlēt visas 24 Paganini kaprīzes vijolei, kas ir ļoti ļoti sarežģīti skaņdarbi vijolei”, stāsta Stafeckis.

Radot intrigu, kamerorķestra vadītājs Jānis Stafeckis, min to, ka izkārtojums zālē šajā reizē būs citādāks.

“Tas, lai paliek intrigai, kad atnāksiet uz koncertu un redzēsiet, ka "Gorā" var arī tā sēdēt, tas būs liels un patīkams pārsteigums, es ceru, ka arī skaniskais pārsteigums”, ieintriģē Stafeckis.

Koncerts “Franču pavasaris” tapis sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā, kuram šogad aprit 20 gadi. Institūts ar pavasarīgu noskaņas koncertu vēlējās savu jubileju svinēt arī Latgales vēstniecība "Gors", svētku sajūtu un Francijas vēsmas, radot arī klausītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti