Kultūra

Viestura Meikšāna «Portreti. Vilki un avis» - izrāde par cilvēka dabu

Kultūra

Kristīnes Luīzes Avotiņas «Sapņu upe» - latviešu mākslas dzīvē neparasts notikums

Rīgas Domā skanēs Raginska mūzikas autorkoncerta pirmatskaņojums

Raginskis ved provinces savrupos dārgakmeņus uz radu saietu Rīgas Domā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Rīgas Domā 1.decembrī notiks komponista un mūzikas žurnālista Edgara Raginska mūzikas autorkoncerts „Satikšanās. Ērģeles. Meditācija”. Tajā skanēs pieci pirmatskaņojumi, kas veltīti pieciem dievnamiem dažādos Latvijas novados. Komponistu spārno ideja šos īpašos dārgakmeņus, mazliet savrupos kultūras tornīšus, kultūras bākas vest ciemos pie Rīgas Doma uz radu saietu, lai atgādinātu klausītājiem, ka šie dievnami ir identitātes stūrakmeņi.

Skan fragments no darba procesa, kad Edgars Raginskis rakstīja mūziku, sēžot pie Kuldīgas luteriskās baznīcas ērģelēm. Projekta gaitā šovasar viņš paviesojies kopumā četros ļoti skaistos dievnamos ārpus Rīgas, iedvesmojies no to atmosfēras un kultūras bagāžas un tapusi katram dievnamam veltīta mūzika.

Projekts veltīts Latvijas simtgadei, un tā mērķis – līdzās Rīgai uzsvērt arī Latvijas novadu nozīmi mūsu bagātīgajā kultūras paletē.

 „Ikdienā, domājot par mūsu centriem, vai tā būtu Rīga vai Liepāja, vai kāda cita lielā pilsēta, mēs aizmirstam maķenīt par tiem īpašajiem dārgakmeņiem, varbūt mazliet savrupajiem kultūras tornīšiem, kultūras bākām, kas ir baznīcas ārpus centriem. Tādēļ man šķita, ka ir vērts atvest ciemos uz Rīgas Domu uz tādu kā radu sanākšanu šos četrus konkrētos dievnamus," norāda komponists.

"Bet ar šiem četriem konkrētajiem dievnamiem es simboliski domāju jebkuras Latvijas vietas, miestiņa vai pilsētiņas baznīcu kā nozīmīgu stūrakmeni mūsu kultūras identitātes veidošanā,” skaidro Edgars Raginskis.

Līdzās Kuldīgas luteriskajai baznīcai Kurzemē, Edgara Raginska ceļi šovasar aizveda arī uz Bauskas luterisko baznīcu Zemgalē, Rubenes luterāņu baznīcu Vidzemē un Viļakas katoļu baznīcu Latgalē.

„Tā sākotnējā ideja ļoti ātri uzplauka kā zieds vai drīzāk ziedu klēpis, paviesojoties katrā no baznīcām un smeļoties iedvesmu no tā lielā skaistuma, kas tur ir – gan arhitektoniskā, gan kultūrvēsturiskā. Visās baznīcās es nerakstīju mūziku, es koncentrējos Kuldīgā, jo tur laimīgi pēkšņi izrādījās, ka mācītājs ir mana drauga brālēns, viņš ir ļoti atsaucīgs cilvēks, kurš ļāva man rakstīt mūziku pie Kuldīgas Svētās Annas baznīcas ērģelēm, par to es viņam esmu ļoti pateicīgs,” saka Raginskis.

Pamatā baznīcu iedvesmotie darbi tapuši pie klavierēm un pēc tam to skanējums pārbaudīts uz Doma baznīcas ērģelēm, uz kurām tie tiks pirmatskaņoti arī koncertā.

Programma būs daudzveidīga, tā piedāvās gan košas un skanējumā vērienīgas mūzikas lappuses, gan meditatīvākas, klusākas un apcerīgākas notis un taktis.

Pirmatskaņojumu koncertā komponists ērģeļspēli uzticējis jaunajai virtuozajai ērģelniecei, vairāku starptautisku konkursu laureātei Lienei Andretai Kalnciemai.

Ērģeļu skaņas koncertā savīsies ar Arvīda Kazlauska spēlēto saksofonu, Kārļa Klotiņa čellu un etnodziedātājas Birutas Ozoliņas balsi, kā arī smalki niansētu elektroniku, kurā būs ievītas katrā baznīcas vidē ierakstītas skaņas.

Koncertā īpaša loma būs arī gaismas partitūrai un ārpus Rīgas baznīcās filmētajām videoprojekcijām.

„Lai paspilgtinātu skanisko iespaidu vai radītu cilvēkam gluži vizuālu priekšstatu, kā tad izskatās tie dievnami, kuros Raginskis ir viesojies, mēs kopā ar filmēšanas grupu apciemojām šīs baznīcas. Tādējādi gan baznīcas ārskati, gan iekštelpas būs labi „notveramas”, un gaistone arī piefiksējama,” atzīmē komponists.

Edgara Raginska mūzikas autorkoncerts „Satikšanās. Ērģeles. Meditācija”, kurā skanēs pieci pirmatskaņojumi, notiks otrdien, 1.decembrī, Rīgas Domā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti