Rīta Panorāma

Intervija ar Jāni Maizīti

Rīta Panorāma

Intervija ar Diānu Čivli

Skaņdarba VIA Crucis izpildījums Sv.Pētera baznīcā Latvijas radio kora izpildījumā

Radio koris un pianiste Diāna Ketlere atskaņos lielformas opusu «Via Crucis»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

19.jūnijā plkst. 20 Rīgas Svētā Pētera baznīcā Latvijas Radio kora un Londonā dzīvojošās Latvijas pianistes Diānas Ketleres sniegumā skanēs Franča Lista lielformas opuss "Via Crucis".

Opusu diriģēs Kaspars Putniņš. Vaicāts, kā radusies ideja iestudēt Lista lieldarbu "Via Crucis", ko pirms gadiem 20 Rīgā atskaņoja kamerkoris "Sacrum" Andra Veismaņa vadībā, Kaspars Putniņš radio "Klasika" stāsta: "Šoreiz ierosme nāca no tā, ka ļoti gribējām atkal strādāt kopā ar pianisti Diānu Ketleri un meklējām atbilstošu repertuāru. Lista opuss nāca kā loģiska izvēle - tas ir liela vēriena darbs, kas no mūziķa paģēr lielu pieredzi, smalkumu un vēl citas vērtīgas īpašības, kas piemīt Diānai."

Klavierēm šajā opusā uzticēta solo instrumenta funkcija, koris parādās vien atsevišķos brīžos, ko Putniņš raksturo kā zemapziņas tēlu.

"Via Crucis" jeb "Krusta ceļš" ir savrups opuss Lista daiļradē. "Nav noslēpums, ka dzīves gaitā Lists kļuva aizvien klusāks, noslēgtāks. Viņš itin kā aizgāja savā pasaulē, kur daudz vietas bija klusumam. "Via Crucis" reprezentē šo noskaņojumu - tāds 19.gadsimta Arvo Perts, savā ziņā minimālisms," saka Putniņš.

Tas ir dievbijīgs, apcerīgs, ļoti piesātināts vēstījums, faktūras skaidrībā un caurspīdīgumā iezīmējot dažādus posmus Krusta ceļā.

Ar pianisti Diānu Ketleri Putniņš sadarbojies vairākkārt un uzskata viņu par vienu no spilgtākajām šī brīža mūziķēm. Viņu sajūsmina pianistes izsmalcinātais spēles stils, cilvēciskā un dvēseliskā gudrība, delikātā muzicēšanas maniere, rūpīgi koptā, filigrānā stila izjūta. "Darbs kopā ar Diānu Ketleri allaž nozīmē prieku, piedzīvojumu un arī brīnišķīgu skolu," atzīst Putniņš.

Franča Lista "Via Crucis" Putniņš diriģēs pirmo reizi. "Mēģināsim spēlēties arī ar tiem "darbarīkiem", ko piedāvā Pētrbaznīca - parotaļāsimies ar akustiku, tāluma un tuvuma efektiem," sola diriģents, uzsverot, ka koncertā skanēs arī citi opusi. Atbilstošu noskaņojumu vakara norisei palīdzēs uzburt režisora Uģa Brikmaņa veikums.

Vēl sarunā Putniņš atklāj spilgtākos akcentus savā radošajā ikdienā: piemēram, nesen viņš bijis iepazīšanās tūrē ar Francijas Radio kori, jūlijā atkal gaidāms Putniņa izauklētais "Tenso" projekts, bet lielākais būtiskais jaunums diriģenta darbībā saistīts ar Igauniju - no rudens Kaspars Putniņš kļūs par Igaunijas Filharmonijas kamerkora diriģentu, tomēr novārtā netiks atstāts arī Latvijas Radio koris.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti