Radio koris sāk simtgades projektu «Latvijas gredzens» ar koncertu «Gorā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ar Latgalei veltītu koncertizrādi Rēzeknes koncertzālē “Gors” Latvijas Radio koris 22.aprīlī aizsāks savu lielāko Latvijas simtgades projektu – koncertciklu “Latvijas gredzens”.

“Latvijas gredzenu" veidos visiem četriem Latvijas vēsturiskajiem novadiem veltīti uzvedumi, ko divu gadu laikā Latvijas Radio koris sadarbībā ar citiem mūziķiem izrādīs četrās Latvijas koncertzālēs – Rēzeknē, Jelgavā, Cēsīs un Liepājā.

Pirmā koncerta “Rakstiem un skaņai” pamatā ir latgaļu dziesminieka Andrīva Jurdža grāmata „Myužeigais kalinders” („Mūžīgais kalendārs”), kas tapusi latīņu drukas aizlieguma laikā 20.gadsimta sākumā.

Latvijas Radio koris, Latgales tautas muzikanti un priesteri apvienojušies koncertizrādē, ko mijiedarbībā radījuši diriģents Sigvards Kļava, režisore Inese Mičule un video māksliniece Katrīna Neiburga. Novada cilvēku tuvplāni, viņiem svarīgās vērtības un Augstākais. Skaņas un bildes, kurās saplūst latgaliešiem piemītošais spēks, kas ne vien vēsturiski, bet arī šodien ir tur dzīvojošo cilvēku rakstura saknēs. Priesteru dalība tajā ir ne tikai kā Latgales garīgās dzīves raksturojums, bet arī apliecinājums, ka viņi savieno pasaules un veido ārkārtīgi būtisko reliģisko un sociālo klimatu vietējo cilvēku ikdienas dzīvē.

"Katram šim stāstam priekšvēsture sākas ar izpēti un ekspedīciju darbu, un es nebeidzu apbrīnot mūsu nāciju, nebeidzu apbrīnot mūsu tautu. Tās akas ir tik dziļas, un tik dzīvi apliecinošs ir tas ūdens, no kura mēs spējam padzerties. Tās saknes katrā novadā ir ar savādākiem ziediem, un tad, kad šos četrus novadus mēs saliktu kopā, varbūt aina izskatītos pat daudz skaistāka nekā, mēs te Rīgā sēžot, to sajūtam," par koncertciklu stāsta Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Sigvards Kļava.

„Latgales gredzens” koncertizrāde ”Rakstiem un skaņai” 22.aprīlī Latgales vēstniecība "Gors" un tiešraidē Latvijas Radio Klasika 3 ēterā, 26.aprīlī Jelgavas Kultūras namā, 28.aprīlī koncertzāle ”Cēsis”, 5.maijā Liepājas koncertzāle “Lielais dzintars”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti