Prezentēs albuma «Terra Mariana» faksimilizdevumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Svētdien Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā notiks pasākums „Latvijas identitātes krustpunktā”, veltīts pāvestu Jāņa Pāvila II un Jāņa XXIII iecelšanai svēto kārtā. Pasākuma laikā prezentēs vēsturiskā albuma „Terra Mariana” faksimilizdevumu un zinātniskos komentārus.

Albums ir unikāla vēstures liecība. Tas izdots 1888.gadā tikai vienā eksemplārā, un tā oriģināls glabājas Vatikāna apustuliskajā bibliotēkā.

1888.gadā savas priesterības 50. jubileju svinēja tolaik ļoti ietekmīgais pāvests Leo XIII. Arī no Rīgas viņš saņēma krāšņu dāvanu - vēsturisku albumu „Terra Mariana”. Tajā bija atspoguļota kristīgās ticības vēsture kādreizējā Livonijā, ko mēdza saukt arī par Marijas zemi.

Pirms septiņiem gadiem tika uzsākts darbs pie šī albuma faksimilizdevuma izveides un zinātniskajiem komentāriem. Nu šis darbs noslēdzies un līdz ar to dienas gaismā būs celts ļoti interesants aizmirsts vēstures piemineklis.

Pavisam īsi raksturojot, tā ir Baltijas vēstures retrospekcija 700 gadu garumā no Baltijas katoliskās aristokrātijas skatu punkta. „Tie ir notikumi, kuros parādās galvenokārt Baltijas katoliskā aristokrātija, kurai šeit ir ļoti dziļas saknes, sākot no 13.gadsimta. Taču šeit parādās arī citi vēstures „aktieri” - tie ir Austrumbaltijas pamatiedzīvotāji - kurši, letgaļi, līvi un daudzi citi, kas ir nākuši un gājuši cauri šīm vēsturiskajām teritorijām. Šeit ir parādīts tas, kādas politiskās struktūras un institūcijas ir veidojušās un  nomainījušas viena otru vēsturiskajā attīstībā,” stāsta Andris Levāns, zinātniskais redaktors komentāru sējumam.

Albums ir bagātīgi ilustrēts. Tā vizuālā tēla veidošanā bija iesaistīti ievērojami tā laika Rīgas mākslinieki: Aleksandrs Grossets, Bernhards Borherts, Arturs Baumanis, Rīgas galvenais arhitekts Oskars Felsko un citi. „Tas ir tātad ilustrēts izdevums, kur ir ne tikai daudz rakstīta teksta, kur ir ne tikai attēloti šķēpi, vairogi, ģerboņi, baznīcas liturģiskās insignijas un dažādi citādi laicīgās varas simboli - zīmogi, nauda, dažādu vēsturisku personību stilizācijas, dažādi motīvi, dažādi notikumi, tas viss tur, protams, ir. Bet tā ir specifiska vēstures manifestācija, kur tajā brīdī viena sociāla grupa - šī katoliskā aristokrātija - saka: mums arī vajag savu vēsturi! Jo līdz tam Austrumbaltijā kopš 18.gadsimta pašām beigām viennozīmīgi dominē protestantiskais vēstures redzējums. Tam ir sava specifika, tas ir ļoti interesants, bet ar šo vēstures redzējumu katoliskā Austrumbaltijas iedzīvotāju daļa nespēj identificēties,” uzsver Levāns.

Albuma faksimilizdevumu papildina zinātniskie komentāri, kuru mērķis - kā uzsver Levāns - ir būt par ceļvedi mūsdienu lasītājam un skatītājam. „Komentāru mērķis ir paskaidrot visu to, kas nav saprotams un uzreiz ieraugāms. Jo pagājuši taču tomēr ir 125 gadi kopš šis izdevums atkal atgriežas Rīgā. Mūsu mentalitāte, mūsu uztveres spējas, mūsu zināšanas patiesi ir ļoti mainījušās, un mēs, šādu albumu atšķirot, es domāju, būtu stipri samulsuši, ja mums nebūtu kāds, kurš mūs paņem aiz rokas un ved tam visam cauri,” atzīst Levāns.

Vēsturiskā albuma „Terra Mariana” faksimila un zinātnisko komentāru prezentācija notiks svētdien, 27. aprīlī, Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā. Tā iekļausies pasākumā „Latvijas identitātes krustpunktā”, kas veltīts pāvestu Jāņa Pāvila II un Jāņa XXIII iecelšanai svēto kārtā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti