Pieminot Stabulnieku jubilejā, iznāk Mazvērsītes grāmata «Uldis Stabulnieks. Tik un tā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

8.oktobrī 70 gadi apritētu komponistam Uldim Stabulniekam, kurš pirms trim gadiem aizgāja mūžībā. Viņa izcilais veikums un spilgtā personība šonedēļ tiks pieminēta ar vairākiem notikumiem. Jau 6.oktobrī atklās viņam veltītu fotoizstādi, bet ceturtdien, tieši Ulda Stabulnieka dzimšanas dienā, notiks koncerts viņa piemiņai, kā arī atvēršanas svētkus piedzīvos grāmata „Uldis Stabulnieks. Tik un tā”. Tās autore Daiga Mazvērsīte stāsta, ka grāmatas rakstīšanas procesā nākusi uz pēdām daudziem muzikāliem atklājumiem.

„Uldis Stabulnieks bija viens no tiem cilvēkiem, tādi ir retums, ka pirmajā tikšanās reizē tev ir sajūta, ka tu viņi pazīsti 100 gadus. Šī atvērtība un siltums arī bija viens no pamudinājumiem, kāpēc es vispār ķēros pie grāmatas rakstīšanas," stāsta grāmatas autore Daiga Mazvērsīte, piebilstot, ka viņai arī gribējies dalīties plašo materiālu klāstu, kas viņai uzkrāts par Uldi Stabulnieku - gan raksti presē, gan radio ieraksti un intervijas, kuros spilgti atklājas vēl viena viņa personības šķautne – kolosālais stāstnieka talants.

„Man likās, ka to bagātību, kas glabājas pie manis, es nedrīkstu atstāt tikai pie sevis, ka man ir jādalās ar lasītājiem un jāparāda, ka Uldis bija ne tikai fantastisks komponists, brīnišķīgs, neatkārtojams dziedātājs, bet ļoti būtiska ir arī viņa literārā izpausme viņa stāstījumos, runas veidā, tāpēc grāmatā manu stāstījumu caurvij paša Ulda citāti,” turpina Mazvērsīte.

Grāmata izseko visai komponista dzīvei: kad viņš ir mazs gaišmatains puisēns, viņš sapņo par šofera un ugunsdzēsēja profesiju, bet drīz vien par viņa dzīves galveno saturu kļūst mūzika, un tas ir ceļš visa mūža garumā.

Daiga Mazvērsīte stāsta, ka, rakstot grāmatu, viņa nākusi uz pēdām daudziem muzikāliem atklājumiem, kas laika gaitā nepelnīti piemirsti un daļa diemžēl arī pazuduši.

„Tieši šī muzikālā daļa, sevišķi kas attiecas uz teātra mūziku, tas bija mans lielākais pirmatklājums. Šī mūzika ir tik bagātīga, tik saviļņojoša, ka brīžiem asaras spiežas acīs un tu nevari parakstīt vairs, jo tas ir tik skumji, ka tas viss ir aizmirsts un no daudzām izrādēm tiešām partitūras ir pazudušas un nav nekādu liecību, ka tas ir bijis,” atzīst grāmatas autore.

Uldis Stabulnieks vislabāk pazīstams ar savām ļoti oriģinālajām estrādes dziesmām, un, protams, ar savu dziesmu dziesmu „Tik un tā”, kas komponistu uznesa augstākajā popularitātes virsotnē.

Grāmatā ir stāsts gan par atzinības un slavas saldmi, gan arī par rūgtumu, ko piedzīvojis komponists, īpaši mūža otrajā pusē, kad viņam savus ideālus un mākslas patiesības bija grūti savienot ar mežonīgā kapitālisma likumiem.

„Tas parādās arī laikabiedru piezīmēs, atmiņās, kā tas bija. Es domāju, ka tur ir tik daudz vielas pašu lasītāju fantāzijai saprast, kā jūtas komponists, kad viņš ir nogāzts no sava pjedestāla un guļ, piemēram, sasiets kādā iestādē aiz slēgtām durvīm un restotiem logiem, bet dzīve ir tāda, kāda tā ir, slimības piemeklē visus, arī diženus komponistus,” skaidro Mazvērsīte.

Grāmatā iekļauts ļoti bagātīgs fotogrāfiju klāsts, kas ir ļoti interesantas arī kā sava laika liecība – tajās redzams viss mūsu estrādes zieds.

Tikai likumsakarīga ir arī grāmatas nosaukuma izvēle „Tik un tā”.

„Šeit „Tik un tā” iemieso ne tikai dziesmas apzīmējumu, ar kuru viņš kļuva slavens tuvu un tālu, bet ka viņš ir, pastāv un tik un tā joprojām viņš ir mūzikā, mūsos, līdzās, un ne tikai rudenī, skanot „Tik un tā”, mēs atcerēsimies Uldi Stabulnieku,” uzsver Mazvērsīte.

Daigas Mazvērsītes grāmatas „Uldis Stabulnieks. Tik un tā” atvēršanas svētki būs tieši komponista dzimšanas dienā, 8.oktobrī. Tās pašas dienas vakarā koncertzālē „Rīga” notiks arī komponista piemiņai veltīts koncerts. Bet jau otrdien, 6.oktobrī, tirdzniecības parkā „Alfa” atklās fotogrāfiju izstādi „Uldim Stabulniekam 70”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti